Auto coaten? Deze onderdelen kan je naast de autolak ook coaten

auto coaten

Auto coaten? Deze onderdelen kan je naast de autolak ook coaten

Je wilt je auto gaan coaten, maar welke autocoating is geschikt voor jouw auto? Met een overvloed aan keuzes op de markt en dagelijks nieuwe coatings die verschijnen, is het geen wonder dat deze vraag vaak gesteld wordt. Voor elk onderdeel van je auto, zowel binnen als buiten, zijn er meerdere soorten coatings en de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar wat onderscheidt elke coating en hoe kun je ze het beste gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten coatings die er zijn.

  1. Wat is auto coaten?
  2. Welke soorten coatings zijn er?
  3. Conclusie

Wat is auto coaten?

Bij het auto coaten breng je een beschermende coating aan op je auto. Zit zijn chemisch samengestelde dunne laagjes die zich als een soort doorzichtig laagje aan de auto hechten en afsluiten. Coatings worden voornamelijk op de autolak gebruikt en beschermen de lak gedurende meerdere maanden tegen onder andere vuil, weersinvloeden en lichte krasjes. Veel mensen weten niet dat er naast de coatings voor de autolak, ook coatings zijn voor andere auto-onderdelen. Zelfs voor het interieur. We vertellen je meer over de verschillende coatings die er zijn.

Welke soorten coatings zijn er?

Zoals we aangeven denken veel mensen dat auto coatings zich beperken tot de autolak, maar er zijn ook coatings voor overige delen van de auto. Zelfs voor het interieur en het glas zijn er coatings. Je kunt dus vrijwel je hele auto van binnen en buiten beschermen met een goede coating. We lopen een aantal verschillende coatings voor auto’s na en vertellen je er meer over.

Autolak coating

Net als autowax of een sealant is lak coating ontwikkeld om jouw lak te beschermen. Coatings voor auto’s zijn beschermende lagen die op het oppervlak worden aangebracht om de duurzaamheid en uitstraling van de autolak te verbeteren. Deze dunne films bestaan uit chemische verbindingen. Auto coatings bieden weerstand tegen onder andere krassen, corrosie en UV-straling, terwijl ze ook een glanzende afwerking creëren. Ze helpen de lak te beschermen tegen weersinvloeden en zorgen voor een langdurige en glanzende uitstraling van het voertuig. Er zijn verschillende coatings die elk op hun eigen manier, de een wat beter dan de ander, de autolak beschermen:

  • Keramische coating (het beste, zeker wanneer aangebracht door professionals)
  • Nano coating (makkelijker aan te brengen, dunner)
  • Glascoating (geeft meer glans)

In de basis zijn alle coatings een stuk sterker en beter, wanneer op de juiste manier en zorgvuldig aangebracht, dan autowax of sealants. Verder zitten er kleine verschillen in duurzaamheid, de mate van bescherming en een aantal andere eigenschappen als glans en dikte.

Een coating beschermt de autolak en behoudt de glans van de lak

Ruiten coating

De coating voor glas. “glascoating” wordt vaak onterecht gebruikt omdat veel van deze producten SiO2 bevat. SiO2 op zichzelf is geen glas, en je kunt er ook geen glas van maken. Coating voor glas is een coating die specifiek is om zich te kunnen hechten aan glas. Dit zorgt er voor dat regen druppels geen grip kunnen vinden op jouw ruiten, en er altijd vrijwel direct afglijden. Dit betekent dat de regendruppels met gemak van je ruit afvliegen en ook beschermen tegen vuil zoals insecten. Een andere specifieke coating zou niet goed hechten op glas en al snel loslaten. Coating voor glas kan vaak wel 12-24 maanden sterk aanwezig blijven op je ruit. Een goede beschermlaag op je autoruiten aanbrengen doe je met de Turtle Wax Clearvue Rain Repellent, wij vertellen er alles over in ons artikel over Anti Regen Spray voor autoruiten.

Velgen coating

Om je velgen de optimale bescherming te geven tegen vuil waarmee ze in aanraking komen, is een velgen coating specifiek ontwikkeld. Best logisch… om de velgen te beschermen! Maar dan vraag ik je af, waarom zou ik geen auto lak coating op mijn velgen doen? Deze coatings hechten minder goed aan de velgen. Dus je zal meer frequent je velgen in de coating moeten zetten. Daarnaast zijn velgen onderhevig aan remstoffen bij het remmen en vuil, modder, zand etc. dat van de weg af komt. Voor velgen kan je daarom het beste kiezen voor een poedercoating voor autovelgen. Vervolgens kan je de velgen beschermen met een velgen coating spray zoals de Raccoon Rim Gloss Coat voor velgen.

Ook de velgen kunnen, naast de poedercoating, worden voorzien van een beschermende coating.

Kunststof coating

Veel auto’s hebben een kunststof of plastic strip aan de zijkant. In het verleden was er geen speciale coating beschikbaar voor plastic of kunststof, waardoor oudere auto’s vaak lelijke schades of verkleuringen vertoonden. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale coatings beschikbaar die uitstekend hechten op plastic en kunststof. Denk aan stootstrips, spiegelkappen, zijskirts, bumpers, het dashboard, de deurpanelen enzovoort. Als je het kunststof weer in een nieuwe staat wilt krijgen, kun je een coating gebruiken met een zwart effect, waardoor het plastic of kunststof weer mooi diep zwart wordt.

Coatings voor leer

Leer heeft de neiging om gemakkelijk vies te worden. Zeker voor mensen die crème- of witleren stoelen hebben, is dit geen onbekend probleem. Het lijkt alsof vuil zich als een magneet aan de mooie, frisse kleur hecht. Gelukkig kan een coating het leer aanzienlijk beschermen, waardoor jouw leren stoelen minder snel vies worden, gemakkelijker te reinigen zijn en langer hun frisse uitstraling behouden. Dit is ook toepasbaar op nepleer. Zorg wel dat je leren stoelen schoon zijn voor je de beschermende coating aanbrengt. Hoe je dit kunt doen lees je in ons artikel over het reinigen van je lederen autobekleding.

Conclusie

Naast de autolak kunnen er ook coatings op andere auto-onderdelen worden aangebracht zoals leer, kunststof, de velgen en de ruiten. De coatings beschermen de onderdelen onder andere tegen weersinvloeden, krasjes en vuil. Auto coaten is dus ideaal om je auto in topconditie te houden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *