Auto dashboard schoonmaken doe je in de juiste volgorde

auto dashboard schoonmaken

Auto dashboard schoonmaken doe je in de juiste volgorde

Je auto dashboard schoonmaken is misschien wel een van de belangrijkste schoonmaakhandelingen. Een vies dashboard is een lelijk aanzicht voor jou, maar ook je medepassagiers. Stof, krassen, etensresten of zelfs voetafdrukken, je wilt je dashboard zo snel mogelijk gereinigd hebben. Er gaat weinig boven een mooi en schoon dashboard. Ga je je auto dashboard schoonmaken? Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is een dashboard?

Het dashboard is het controlepaneel voorin de auto. Hierin zijn alle elementen verwerkt waarmee de auto en al zijn functies bestuurd kunnen worden. Het woord dashboard is Engels en verwijst naar een soort board aan de voorkant van een paardrijtuig die de koetsiers moest beschermen tegen opspattend modder en water dat door de hoeven van de paarden werden gelanceerd. Het dashboard was in eerste instantie dus niets meer dan een plank. Naarmate de tijd vorderde en ook de auto’s zich ontwikkelden werden er stap voor stap steeds meer instrumenten in het dashboard verwerkt en kwam op een gegeven moment rond de jaren ’60 ook de voorruiten zoals we die vandaag de dag kennen.

Vandaag de dag zijn auto dashboards steeds aantrekkelijker en is het meer dan enkel het bedieningspaneel. Ook het middenpaneel, met al zijn controlemogelijkheden, steeds vaker het verlengde van het dashboard.

Het middenpaneel is met zijn knoppen steeds vaker het verlengde van het dashboard.

Er worden verder steeds vaker schermen in verwerkt en de verlichting van zowel het dashboard als alle knoppen worden steeds mooier. Je kunt steeds vaker de look van het dashboard, zoals bijvoorbeeld de Ledverlichting of de achtergrond van je snelheidsmeters, naar smaak aanpassen. Al zijn er ook moderne, vooral elektrische auto’s, waarvan het dashboard juist weer steeds minimalistischer wordt gemaakt zoals bijvoorbeeld de dashboards van Tesla.

Dashboard schoonmaken

Je auto dasboard schoonmaken is een grote schoonmaakklus, maar kan snel gedaan zijn met de juiste materialen en aanpak. Per type dashboardbekleding is er een andere aanpak nodig. We behandelen de stoffen dashboard en lederen dashboards.

Kunststof dashboard reinigen

De beste manier, daar gaan we natuurlijk voor, om je kunststof dashboard te reinigen is door middel van auto interieurreinigers speciaal ontwikkeld voor kunststof. Dit zijn vrijwel altijd sprays waarmee je eenvoudig en snel het kunststof dashboard kan schoonmaken. Elk merk heeft er zijn eigen mooie productnamen voor, hou hier rekening mee. Het gaat van cockpitspray, tot plastisheen kunststofreinigers, dashcleaners en verder. Je doet er goed aan om de juiste categorieën in de webshops te bekijken om alles te ontdekken en de juiste keuze te maken.

Vaak kan je kiezen tussen glans en mat, daarnaast zijn er ook diverse opties voor verschillende geuren die de producten achterlaten. Verder behoeven bepaalde onderdelen van het dashboard andere schoonmaakmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan eventuele schermen in je dashboard, zoals bij Tesla het geval is.

Een minimalistische en moderne dashboard van Tesla.

Heb je een dashboard spray gevonden? En heb je ook de juiste microvezel schoonmaakdoekjes en/of auto dashboard sponzen verzameld? Dan is het nu tijd om het dashboard schoon te gaan maken.

  1. Lees uiteraard eerst de gebruiksaanwijzing.
  2. Breng de dashboardspray aan over een gedeelte van je dashboard.
  3. Maak het dashboard, of gedeelte dat je hebt ingespoten, schoon met een microvezeldoek of een speciaal voor het dashboard ontwikkelde spons.
  4. Gebruik speciale borstels voor car detailing, zodat je geen krassen in je dashboard krijgt, om moeilijk bereikbare plekken te reinigen zoals om je hendels, tussen knoppen, bepaalde hoekjes etc.

Heb je vieze ventilatieroosters? Of zit er veel stof tussen? En krijg je het er niet tussenuit met een stofzuiger of een microvezeldoek? Dit kan je dan eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van een luchtroosterborstel. Reinig schermen en displays in je dashboard met speciaal daarvoor ontwikkelde beeldscherm reiniger doekjes.

Lederen dashboard schoonmaken

Een lederen dashboard vereist een wat andere schoonmaakaanpak dan een kunststof dashboard. Dit geldt natuurlijk ook voor het imitatieleer dat vrijwel altijd wordt gebruikt, ook wel skai leer. Ook in het geval van dit imitatieleer, dat je hoogstwaarschijnlijk in je auto hebt en haast niet van echt te onderscheiden is, kun je de behandelmethoden voor echt leder toepassen.

Er gaat niets boven een mooi, schoon en fris ruikend dashboard.

Wij hebben een uitgebreid artikel over hoe je je lederen autobekleding schoonmaakt. Hierin lees je alles over het reinigen, onderhouden en beschermen van je leren autobekleding.

Je dashboard even snel tussendoor reinigen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je onverhoopt drinken gemorst over je dashboard, of op een andere manier het dashboard vervuild? Snel tussendoor reinigen doe je eenvoudig met vochtige schoonmaakdoekjes voor auto dashboards. Heb je stof op je dashboard, kruimels of ander los en droog vuil? Gebruik dan bij voorkeur een schone microvezeldoek.

Dashboard reparatie

Na het schoonmaken van het dashboard kan het zijn dat je nog oneffenheden of lichte schades aan het dashboard ziet. Of misschien is je hele dashboard wel lelijk van kleur. We leggen uit wat je per veelvoorkomend probleem kunt doen. Van krassen in je dashboard tot verkleuringen.

Dashboard krassen verwijderen

Krassen in je dashboard zijn waarschijnlijk de enige schade aan je dashboard die je zult krijgen. Je kan al snel krassen in het kunststof van je dashboard hebben. Met name aan de kant van de medepassagier, waar veel mensen toch wel vaak spullen mee vervoeren. Krassen in je dashboard zijn lastig te verwijderen. Indien het geen diepe kras is, kun de het soms oplossen door de plek te behandelen met de vele scratch removers die voor dit doel dienen. Wanneer het een diepe kras is, kan het helaas niet gerepareerd worden. Als het er lelijk uitziet of erg storend is, kun het dashboard laten wrappen of naar de sloop gaan om te kijken of ze het paneel beschikbaar hebben. Een nieuw dashboard kopen kan natuurlijk ook. Dit brengt wel aanzienlijk meer kosten met zich mee.

Schuurplekken op je dashboard herstellen

Schuurplekken in je dashboard herstellen? Iemand die net met z’n werkschoenen langs je dashboard raast, een tas die net te wild van het dashboard wordt gehaald, voeten met slippers, speelgoed voor op het strand, een vies doek met zand tijdens het schoonmaken… Een schuurplek, of een lichtere “veegplek”, heb je sneller dan gedacht. op een leren dashboard zul je hier niet snel last van hebben, maar op een kunststof dashboard… gelukkig kun je ook hiervoor bepaalde erasers, scratch removers (controleer de productbeschrijving) of speciaal voor het interieur, met name kunststof, ontwikkelde polijstmiddelen. Belangrijk is dat je controleert of het product voor dit doeleinde bedoel is en dat je de gebruikersaanwijzing volgt. Doe je dit niet, kan je het probleem alleen maar verergeren.

Verkleurd dashboard weer zwart maken

Een verkleurd dashboard kan je eenvoudig weer mooi zwart maken. Normaal gesproken volstaat een dashboard restorer, cockpit spray, interior restorer en dergelijke producten. Deze reinigers geven de mooie zwarte kleur weer terug aan de kunststof van het dashboard. Er zijn diverse producten van diverse car detailing merken beschikbaar.

Maak je dashboard met de juiste producten weer mooi zwart wanneer deze verkleurd is.

Ons advies is om altijd meerder producten te testen tot je een feeling bij een merk of product krijgt, of betreffende producten fijn vind werken. Om er vervolgens langdurig gebruik van te blijven maken. Idealiter pak je je dashboard namelijk maandelijks aan om verkleuringen te voorkomen.

Dashboard beschermen

Voorkomen is beter dan genezen. Waarom de kans op lelijke oneffenheden en lichte schades aan je dashboard verkleinen door deze te beschermen? Om het dashboard van je auto te beschermen kan je deze laten wrappen. Hiermee bescherm je, net als bij het wrappen van je auto, het oppervlakte. De wrap is tevens weer te verwijderen. De wrap voorkomt dat je krassen in het kunststof dashboard krijgt. Net als andere lichte beschadigingen. Naast het wrappen is het ook mogelijk om je dashboard te laten coaten.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *