Je auto winterklaar maken is belangrijk, ontdek waarom en hoe je dit doet

auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken is belangrijk, ontdek waarom en hoe je dit doet

De auto winterklaar maken. Iedereen heeft ervan gehoord en een groot deel zal er ongetwijfeld ook aandacht aan besteden. Er zijn namelijk een aantal aandachtspunten waarmee je je auto klaar maakt voor de winterse weersinvloeden en zo de impact hiervan minimaliseert. Door je auto winterklaar te maken voorkom je vervelende verassingen die nooit goed uitkomen. Van je auto die niet start tot het rechtdoor schieten op de rotonde. Bescherm je auto, verleng de levensduur van diverse onderdelen en misschien belangrijker nog, verhoog de veiligheid voor jou en je medepassagiers. In dit blogbericht lees je hoe je je auto winterklaar kunt maken.

  1. Waarom je auto winterklaar maken?
  2. Hoe maak je je auto winterklaar?
  3. Extra tip: autoaccessoires voor in de winter

Waarom je auto winterklaar maken?

Het winterklaar maken van de auto is om meerdere redenen aan te raden. Het koude winterse weer brengt diverse invloeden met zich mee die niet alleen effect kunnen hebben op je auto, maar ook de inzittenden en omstanders. Denk aan vrieskou, vorst, sneeuw en een constante vochtig klimaat. Een aantal veelvoorkomende scenario’s die het winterse weer met zich meebrengen zijn onder andere:

  • De vorst en het natte weer dat roestvorming stimuleert
  • Corrosie aan het onderstel door pekel
  • Glijpartijen door een verslechterde grip op het koude gladde wegdek
  • Vastgevroren deurrubbers of dichtgevroren sloten
  • Slecht werkende ruitenwissers door het koude rubber
  • Een voorruit die barst door vorst en een sterretje
  • Een kapotte accu door vriestemperaturen waardoor de auto niet start
  • En ga zo maar door…

Door je auto winterklaar te maken verklein je de kans op onder ander de hiervoor genoemde scenario’s. Met een aantal kleine voorbereidingen en controles kan je de kans op dergelijke onwenselijke situaties al flink verkleinen. We leggen uit hoe je dit kunt doen en geven tips over hoe je je auto winterklaar kunt maken.

Hoe maak je je auto winterklaar?

Om je auto winterklaar te maken is het belangrijk dat je de essentiële onderdelen van je auto waar het winterse weer impact op heeft winterklaar te maken, of in ieder geval te controleren. We behandelen elk belangrijk onderdeel en leggen uit wat je kunt doen om deze klaar te maken voor de winter.

Winterbanden of niet?

Als we het hebben over het winterklaar maken van een auto, denken de meeste mensen aan de banden. Want voor de winter zijn er speciale winterbanden ontwikkeld die het rijden op sneeuw en ijs aanzienlijk veiliger maken. Winterbanden zijn onmisbaar bij het winterklaar maken van de auto, maar tegenwoordig is er een alternatief dat razendsnel aan populariteit wint in Nederland. De All-season banden, niet te verwarren met All-weather banden. Welk type banden wat voor jou zijn is per auto en zijn gebruiker afhankelijk. Daarom hebben een volledig blogbericht aan toegewijd aan autobanden in de winter. Lees hier ons blogbericht over welke autobanden je het best in de winter kunt gebruiken.

winterbanden auto winterklaar
Banden zijn essentieel voor veilig vervoer wanneer er ijs en/of sneeuw op de weg lift.

Roest door strooizout

Strooizout of pekel tasten je auto aan. Naast lichte schade aan de lak van je auto tast strooizout ook het metaal van je carrosserie aan. Een regelmatige bodemreiniging in de winter is daarom geen overbodige luxe. Verder heeft strooizout ook negatieve effecten op je velgen en banden. Rubber slijt sneller en het metaal van je velgen wordt aangetast. Wanneer je schade hebt aan je lak, denk bijvoorbeeld aan steenslag of krasjes, kan zout hier voor roest gaan zorgen. Zorg ervoor dat je auto de hele winter een goede waxlaag heeft, of beter nog van een keramische coating is voorzien. Zorg er verder voor dat, zeker wanneer je een aantal dagen over pekel en strooizout hebt gereden, dat de bodem hier zoveel mogelijk vrij van blijft door af en toe een bodemreiniging te nemen in de wasstraat.

Strooizout op je auto? Was en wax de auto. Neem aanvullend een wasprogramma met bodemreiniging zodat ook het zout aan de onderkant van je auto wordt verwijderd.

Dichtgevroren autodeuren voorkomen

Autodeuren kunnen dichtvriezen doordat de rubbers van de deuren vies zijn en/of uitgedroogd. Door de rubbers van de deuren een schoonmaakbeurt te geven verklein je de kans dat je autodeuren dichtvriezen. Met de Turtle Wax Wet ‘n Black Bandenzwart & Bumper Gel kun je al het rubber van je auto weer in goede conditie brengen. Maak de rubbers van je deuren goed schoon en de kans is klein dat je met dichtgevroren deuren komt te staan. Wanneer je dit product aanschaft kun je er tevens je autobanden, zwarte bumpers en ook het harde plastic mee in topconditie houden.

Autodeuren dichtgevroren? Druk de deur aan zodat het ijs breekt. Als dit niet lukt kun je een föhn of een zakje warm water gebruiken. Let op dat je hier niet de ruiten mee verwarmt.

Antivries ruitensproeiervloeistof

Vervang de ruitensproeiervloeistof met een antivries ruitenwisservloeistof zodat je ook in de winter zonder problemen gebruik kunt blijven maken van de ruitensproeier. De ruitensproeier wordt mede door pekel en modder veel gebruikt in de winter. Wanneer de temperaturen onder het vriespunt komt kan ruitenwisservloeistof bevriezen waardoor je in vervelende of zelfs onveilige situaties kunt komen. Zorg er dus voor dat je in de winter antivries ruitenvloeistof hebt. Deze vloeistof is blauw van kleur, waar de normale ruitensproeiervloeistof doorgaans roze of geel is.

Ruitensproeiers bevroren? Leg een zak warm water op de sproeier.
Ruitenvloeistof bevroren? Doe er warm water bij zodat het smelt en vul hem vervolgens met een antivries variant.

Autoruiten ontdooien en condens

In de winter zal je geregeld last hebben van bevroren autoruiten en/of condens. Zeker in de ochtend wanneer je naar je werk moet, maar niet veilig de weg op kan doordat het zicht wordt belemmerd. Om te zorgen voor goed zicht en daardoor een aanzienlijk hogere veiligheid, kun je diverse maatregelen nemen om je autoruiten te beschermen tegen condens en vrieskou. Zorg ervoor dat wanneer je de buitenkant van autoruiten schoonmaakt een ruitenreiniger met anti-regen functie gebruikt. Deze zorgen ervoor dat water direct de voorruit af stroomt. Gebruik voor de binnenkant een glasreiniger met anti-condens functie.

Ruiten bevroren? Gebruik een ijskrabber of ruitontdooier. Gebruik geen warm water, hiermee kunnen je autoruiten barsten.
Vastgevroren ruitenwissers? Ook hier kun je ruitenontdooier voor gebruiken.

Onderschat het zicht niet en zorg dat je ruiten goed ontdooit zijn voor je gaat rijden

Accuproblemen

Accuproblemen komen vaak voor in de winter. Dit komt doordat de accu’s sneller ontladen bij oude temperaturen en minder vermogen kan leveren. Dit terwijl er juist meer van de accu wordt gevraagd. Een recept voor problemen dus. Zeker wanneer je veel korte ritten maakt, bijvoorbeeld dagelijks naar je werk, krijgt de accu van je auto niet de kans om zich genoeg op te laden. Als gevolg hiervan start je auto niet meer. Zorg er dus voor dat je regelmatig langere ritten maakt zodat je dynamo de accu genoeg kan bijladen en je voorkomt dat je stil komt te staan.

Auto start niet? Bel de wegenwacht of vraag iemand te helpen met startkabels zodat je zelf naar de garage kunt rijden.

Vastgevroren handrem

Alhoewel steeds meer auto’s voorzien zijn van een elektrische handrem, heeft een groot deel nog een handmatige handrem. Deze handmatige handrem kan in de winter vastvriezen en met een vastgevroren handrem kom je niet ver. Gebruik de handrem in de winter niet, maar zet de auto in zijn P of zet hem in de eerste versnelling. De elektrische handrem heeft geen problemen met vorst, omdat deze op stroom werkt en niet met kabels.

Handrem bevroren? Trek de handrem verder aan zodat het ijs breekt. Als dit niet lukt kun je de motor laten draaien. Doordat de auto opwarmt komt het handrem vanzelf los.

Extra tip: autoaccessoires voor in de winter

Als laatste zijn er nog handige autoaccessoires die je de winter door kunnen helpen naast het gebruikelijke materiaal zoals microvezeldoeken. Denk aan een ijskrabber, ijskrabberhandschoenen of ruitenontdooier om het ijs van je autoruiten te krijgen. Om ijs op de voorruit te voorkomen kan je ook een anti ijsdeken gebruiken. Wanneer er veel sneeuw ligt kun je een vouwschep, veger en een wegrijphulp in de auto leggen. Hiermee kun je, in het geval je ingegraven zit, de auto sneeuwvrij maken, uitgraven en vervolgens makkelijk wegrijden. Ga je de bergen in? Vaak zijn sneeuwkettingen verplicht (om bij te hebben). Neem warme dekens mee voor het geval je met pech komt te staan en neem voor de langere ritten een opgeladen powerbank mee, zodat je altijd extra stroom hebt om in contact te kunnen blijven met hulpdiensten. Zorg er verder ook altijd voor dat je een makkelijk bereikbare LifeHammer (noodhamer) hebt voor het geval je uit de auto moet ontsnappen mocht je bijvoorbeeld door een verminderd grip in het water belanden. Als laatst kan een slotontdooier handig zijn om een dichtgevroren autoslot te ontdooien, deze moet je uiteraard wel buiten de auto bewaren!

Autoslot dichtgevroren? Geen slotontdooier bij de hand? Gebruik een föhn of een zak met warm water en verwarm het slot.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *