Autobanden zwart maken en weer laten glimmen

autobanden zwart maken bandenzwart

Autobanden zwart maken en weer laten glimmen

Je autobanden zwart maken en mooi glanzend krijgen? Bandenzwart biedt de banden weer een nieuw leven vol glans en zorgt daarnaast voor een langere levensduur. Autobanden brengen je van A naar B en worden na een paar ritjes al vuil. Je herkent je eigen autoband snel niet meer terug onder al die modder, remstof, olie en ander vuil. Daarnaast slijten ze en drogen ze uit met alle gevolgen van dien. Wij van Carnaubawax hebben de Turtle Wax Wet ‘N Black als de oplossing voor doffe en vuile autobanden getest.

Uitgedroogde banden

Je autobanden zwart maken? Het is een bandenbehandeling die we helaas veel te weinig zien. Naarmate je rijdt neemt de conditie van het rubber van de autoband af en krijgt het vervolgens een lichtgrijze kleur. Door deze krachteloze kleur herken je uitgedroogde banden en zijn de autobanden gevoeliger voor scheurtjes en slijtage. Dit komt doordat de elasticiteit omlaag gaat naarmate het rubber uitdroogt. De autobanden verliezen ook hun prestatievermogen. Iets wat je natuurlijk niet wilt. Maar hoe komt het dat autobanden uitdrogen?

Oorzaken uitgedroogde banden

Uitgedroogde banden worden veroorzaakt door verschillende factoren. Deze factoren hebben een negatieve invloed op de levensduur van het rubber waardoor de autoband zijn prestaties verliest en begint te slijten. Deze facturen zijn:

  • Veroudering rubber
  • Warmte
  • Zonlicht (UV-straling)
  • Ozon

Elk band krijgt uiteindelijk te maken met uitdroging, dus zowel de winterbanden als zomerbanden worden beïnvloed door hierboven genoemde invloeden. Gelukkig zijn er middelen ontwikkeld om uitgedroogde banden weer op te frissen. Eerst is het natuurlijk zaak om uitgedroogde banden te herkennen.

Uitgedroogde autobanden herkennen

Voor je je banden gaat behandelen, is het zaak om eerst te kijken of je wel met uitgedroogde banden te maken hebt. Uitgedroogde banden zijn eenvoudig te herkennen. Ze zijn niet mooi en diep zwart meer, maar neigen meer richting lichtgrijs. Naast de kleur van uitgedroogde banden kan je ook aan de band voelen of hij nog elastisch aanvoelt. Als laatst kan je de band van dichtbij bekijken en kijken of je kleine scheurtjes ziet. Hiervoor genoemde factoren bij mekaar zijn genoeg om te kunnen bepalen of je uitgedroogde banden hebt. Hieronder een foto van mijn eigen banden voor- en na het aanbrengen van bandenzwart. Zo mooi zwart en glimmend wil je ze toch altijd hebben?

De behandelde banden (r) zijn mooi zwart en glanzen. Voor- en na foto’s na het behandelen met Turtle Wax Wet ‘n Black.

Autobanden zwart maken en laten glimmen

Wanneer je hebt vastgesteld dat je met uitgedroogd rubber te maken hebt, is het natuurlijk de bedoeling dat de autobanden weer opgefrist worden. Dit noemen we ook wel conditioneren. Hiervoor is een speciaal product ontwikkeld speciaal voor autobanden. We noemen dit bandenzwart. Bandenzwart laat autobanden glimmen zodat ze er weer als nieuw uit zien. De glimmende autobanden doen dit maar tijdelijk, een aantal maanden. Belangrijk is dat de bandenglans, zoals het product ook wel wordt genoemd, het rubber weer in conditie brengt. Dit verbetert de prestaties en verhoogt de levensduur van je banden. Tijd om het bandenzwart aan te gaan brengen. de Turtle Wax Wet’n Black banden foam.

Mooie zwarte glimmende banden maken je auto een stuk mooier dan grijze uitgedroogde banden

Autobanden zwart maken met bandenzwart

De autobanden zwart maken en weer laten glimmen is met bandenzwart vrij eenvoudig. Als eerst koop je een goede bandenzwart zoals, waar wij enthousiast over zijn, de Turtle Wax Wet’n Black banden foam. Zoals je eerder in dit artikel hebt gezien werkt dit spul aardig. Vervolgens lees je natuurlijk altijd de beschrijving van het product dat je koopt. Met deze foam spuit je de banden in en klaar, je hoeft verder niets te doen. In het geval van onder andere Meguiars breng je de bandenzwart met een kwast aan op de autoband en laat je het bandenzwart vervolgens intrekken. Wanneer de bandenzwart goed in de autoband is getrokken, is de autoband weer mooi zwart en heeft de autoband weer glans. Het hele aanzicht van de auto zal aanzienlijk verbetert zijn. Het kan ook handig zijn om bij het wisselen naar winterbanden bij het winterklaar maken van je auto, of bij het wisselen naar zomerbanden, de banden even in te smeren met bandenzwart. Zeker wanneer je winterbanden in een warme loods of schuur komt te liggen, kan het uitdrogingsproces worden versneld.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *