Autoruiten schoonmaken en beschermen

autoruit panoramadak schoonaken auto

Autoruiten schoonmaken en beschermen

Je autoruit schoonmaken is essentieel om goed zicht te krijgen en behouden. Zowel de binnenkant van je autoruiten, als de buitenkant van je autoruiten dien je schoon te houden en elk op zijn eigen manier te behandelen. Van zandstof, tot condens en vingerafdrukken. Net als de lak hecht ook allerlei typen vuil aan de autoruiten. Hoe je het glas van je auto aan zowel de binnenkant, als de buitenkant mooi schoonmaakt en schoon houdt leggen we uit in dit artikel.

Waarom je autoruiten schoonmaken?

Vieze autoruiten bederven natuurlijk je zicht. Vogelpoep, grond, insecten, vingerafdrukken of vegen van die ene keer dat je condens weghaalde. Zelfs wanneer er geen zichtbaar vuil op je ruiten zit, kan deze vuil zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vette waas die vooral bij zonlicht of in het donker je uitzicht flink kan bederven. Of regen dat niet lekker van je voorruit af glijdt waardoor je zicht, zeker bij tegenliggend verkeer met koplampen aan, flink wordt verstoord. Niet te vergeten de regenbuien met Saharazand die we jaarlijks meerdere keren over onze auto’s heen krijgen. Saharazand valt op, maar nog meer op zwart getinte autoruiten.

autoruiten saharazand vies
Een regenbui met Saharazand kan je autoruiten flink vervuilen, zoals je hier op mijn auto ziet.

Gelukkig hoeft het niet lastig te zijn om te zorgen dat je in elke situatie, van de ijskoude winters tot hete zomers, goed zicht hebt door schone autoruiten tijdens het autorijden. Vooral de binnenkant van je voorruit kan misschien wat lastiger zijn, omdat er lastig bereikbare hoeken zijn en ook het stuur flink in de weg kan zitten. Echter, wetende dat je er vervolgens weer langdurig plezier van zal hebben en een hoger comfort is het zeker de moeite waard. Laten we beginnen met de buitenkant van je autoruiten.

Autoruiten schoonmaken buitenkant

Als eerst maken we de buitenkant van de autoruiten schoon. Waarom? De reden is dat wanneer je de binnenkant gaat reinigen, je beter ziet of de ruiten daadwerkelijk schoon zijn wanneer de buitenkant van de autoruiten ook schoon zijn. Andersom is dit niet het geval. Daarnaast moet het eindresultaat in dit geval van binnenuit bekeken worden, omdat je vanuit binnen naar buiten kijkt wanneer je de auto bestuurt. Dit resultaat is uiteindelijk het resultaat dat telt. Om de autoruiten schoon te maken heb je het volgende nodig:

 • Turtle Wax Microvezeldoeken of Microvezel glasdoek
 • Anti regen ruitenreiniger of Glasreiniger met nano-coating

Een goede ruitenreiniger heeft meer functies dan alleen het schoonmaken van het glasoppervlak. Zo hebben veel goede glasreinigers ook de functie om regenwater snel van de autoruit af te laten glijden zodat dit jouw zicht niet bedekt.

Regen dat op de voorruit blijft liggen kan je uitzicht flink bederven.

Naast een anti-regen functie hebben veel goede ruitenreinigers een anti-waas functie zodat je geen, of in ieder geval aanzienlijk minder snel, vieze vette autoruiten krijgt. Kies je glasreiniger dus zorgvuldig uit. Voer onderstaande stappen uit om de buitenkant van je autoruiten schoon te maken:

 1. Spuit de ruitenreiniger over de autoruit heen.
 2. Poets vervolgens de ruit tot je het hele glasoppervlak hebt behandeld.
 3. Wring de microvezeldoek of glasdoek uit.
 4. Herhaal het poetsen en uitwringen tot de ruiten mooi schoon en glanzend zijn.

Je ruiten zijn weer schoon. Wel zo fijn bij het autorijden. Voor een optimaal zicht moet natuurlijk ook de binnenkant van je autoruiten schoongemaakt worden. Dit vergt een iets andere behandeling en andere producten dan bij het schoonmaken van de buitenkant van je autoruiten. We leggen uiteraard ook uit hoe je de binnenkant aanpakt!

Binnenkant autoruiten schoonmaken

Voor de binnenkant van je ruiten gebruik je idealiter een andere glasreiniger dan voor de buitenkant van je autoruiten. Zeker op de voorruit wil je, naast dat de ruiten worden beschermd door een coating, aan de buitenkant bijvoorbeeld regen goed laat wegglijden en aan de binnenkant condens voorkomt. Voor het reinigen van de binnenkant raden we daarom aan, zeker wanneer er condensvorming plaatsvindt, een glasreiniger met anti-condens te nemen.

Condens aan- en op mijn autoruiten op een vroege zomerochtend.

Mocht je toch condens op je ruiten krijgen tussen de schoonmaakbeurten door zoals ik heb op bovenstaande foto, gebruik dan anti-condens doekjes. Condens vormt zich voornamelijk door temperatuurschommelingen, een hoge luchtvochtigheid en slecht weer. We leggen uit hoe je de binnenkant van je autoruiten schoonmaakt, maar eerst wat je daarvoor nodig hebt:

 1. Drie microvezeldoeken.
 2. Een Meguiars emmer water, bij voorkeur regenwater.
 3. Een goede glasreiniger met anti-condens.

Wanneer je bovenstaande hebt, ben je klaar om de binnenkant van je autoruiten schoon te gaan maken. Dit is iets meer werk dan het reinigen van de buitenkanten van je autoruiten. Volg voor het schoonmaken van de binnenkant de onderstaande stappenplan:

 1. Maak eerst wat ruimte. Zet de autostoelen wat naar achter en haal eventuele accessoires van je dashboard of achteruitkijkspiegel af.
 2. Maak een van de microvezeldoeken vochtig. Het liefst met regenwater zodat er geen kalk op de ruiten komt.
 3. Spuit een microvezeldoek goed in met de glasreiniger en maak de autoruiten van boven naar beneden schoon.
 4. Pak de vochtige microvezeldoek en loop de autoruit na in cirkelende bewegingen zodat er geen strepen achterblijven.
 5. Ga de ruit vervolgens nog een keer na in cirkelende bewegingen met de droge microvezeldoek.
 6. De binnenkant van je autoruit is wanneer je dit goed hebt uitgevoerd weer helemaal schoon.

Herhaal bovenstaande stappen voor de binnenkant van alle autoruiten en natuurlijk ook voor het schoonmaken van je eventuele panorama dak!

Autoruiten zijn pas echt mooi als ze zowel aan de binnenkant als buitenkant goed schoon zijn.

Tips voor schone autoruiten

Nadat je je autoruiten schoon hebt gemaakt, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk schoon houden. We hebben een aantal tips verzameld waarmee jij je ruiten zo lang mogelijk zo schoon mogelijk kunt houden:

 • Gebruik een goede ruitensproeiervloeistof. In de winter gebruik je natuurlijk vriesvrije ruitenwisservloeistof.
 • Bij pompstations staat vaak een emmer met een wisser. Neem je ruiten af na een tankbeurt. Dit kost een minuutje, maar zorgt er wel voor dat je ruiten weer schoon zijn.
 • Gebruik bij voorkeur aan de binnenkant alleen microvezeldoeken of glasdoeken. Servetten, sponzen en huishouddoekjes laten strepen na.
 • Vermijd ook het gebruik van je handen of mouwen, deze laten onder andere strepen en stof achter.
 • Met regenwater voorkom je kalkaanslag op je autoruiten.
 • Vette autoruiten? Je kunt dit er ook afhalen met afwasmiddel, alcohol of schoonmaakazijn. Gebruik NOOIT ammoniak of spiritus op autoruiten.

Heb je zelf nog tips om autoruiten schoon te maken of houden? Laat het ons dan weten!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *