Autoshampoo met wax, of toch groene zeep?

wat is auto shampoo autoshampoo

Autoshampoo met wax, of toch groene zeep?

Autoshampoo met wax is het ultieme wasmiddel voor je auto. Een wasbeurt van je auto gaat niet zonder gebruik te maken van autoshampoo. In tegenstelling tot normale wasmiddelen, biedt de autoshampoo veel voordelen en is het product gehaal afgestemd op het reinigen van onder andere de autolak en autoruiten. Ga je voor een schone auto? Gebruik dan autoshampoo! In dit blogbericht leggen we uit wat autoshampoo is en waarom je dit moet gebruiken bij het wassen van je auto. Ook leggen we uit waarom je beter niet gebruikt maakt van de andere was- en poetsmiddelen zoals het veelgebruikte groene zeep.

Wat is autoshampoo?

Autoshampoo is een specifieke soort shampoo die speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van auto’s. Het is een milde reinigingsoplossing die is ontworpen om vuil, stof en vlekken van de carrosserie, velgen en ramen van een auto te verwijderen. Autoshampoo wordt meestal aangebracht met een spons of washandschoen en afgespoeld met water. Sommige autoshampoos bevatten speciale additieven, zoals wax of sealers, die helpen bij het beschermen van de auto tegen vuil en weersinvloeden. Het is belangrijk om een shampoo te kiezen die geschikt is voor het type lak van jouw auto en producten te vermijden die schuurmiddelen bevatten waarmee je de autolak kan beschadigen.

Hoe werkt auto shampoo met wax?

Als we het proces scheikundig gaan uitleggen haakt waarschijnlijk een groot deel af. Het komt erop neer dat autoshampoo zo is ontworpen dat deze het hardnekkige vuil op je auto optilt waardoor een kleine beweging met een microvezeldoek of washandschoen voldoende is om het vuil op te pakken en van de auto te verwijderen. Op deze manier wordt de autolak zoveel mogelijk ontzien van onder andere wrijving en het schuren door vuil. Verder is autoshampoo zo ontworpen dat deze zich over het oppervlakte verspreid zoals thee zich door water spreidt. Er zijn veel autoshampoo’s die vervolgens een mooie waxlaag ter bescherming achterlaten, dit bespaart tijd, geld en zorgt voor een duurzamer resultaat.

Autoshampoo is makkelijk aan te brengen, te poetsen en af te spoelen.

De voordelen van auto shampoo

Zoals je al hebt gelezen heeft autoshampoo meerdere voordelen. Maar er is meer;

  • Autoshampoo weekt hardnekkig vuil los zonder de lak te beschadigen
  • Autoshampoo verspreidt zich door water over het oppervlakte.
  • Veel autoshampoos hebben tegenwoordig additieven waardoor er gelijk een bescherming als wax, sealant of keramische coating op je autolak wordt aangebracht.
  • Autoshampoo heeft vaak een lekker geurtje.
  • Autoshampoo is ook ontworpen om vuil van je autoruiten, rubber en kunststof te verwijderen.
  • Autoshampoo is eenvoudig aan te brengen en weer van de auto af te spoelen.

Het is duidelijk dat autoshampoo het beste middel is om je auto mee schoon te maken. Ook omdat het, in tegenstelling tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen, een neutrale pH bevat waardoor overige autopoetsproducten als wax en dressings niet worden verwijderd.

Auto wassen met huismiddelen als groene zeep?

Een alternatief voor autoshampoo is een allesreiniger of andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Ook afwasmiddel wordt vaak genoemd als alternatief voor autoshampoo. Deze middelen zijn niet ontworpen om vuil op te tillen en veilig te verwijderen. Je schraapt het vuil met deze middelen dus eerder over je autolak met krassen en andere oneffenheden als gevolg. Verder, in tegenstelling tot autoshampoo, verwijderen huishoudelijke schoonmaakmiddelen, vanwege hun alkalische pH waarden, ook andere nuttige additieven zoals bijvoorbeeld autowax of zelfs aangebrachte coatings. In sommige huismiddelen zitten zelfs stoffen die de autolak beschadigen, zelfs zonder te schuren!

Naast dat huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep en Dreft de beschermlagen verwijdert, zorgt de alkalische pH waarden van negen tot twaalf er ook voor dat dressings worden verwijderd. Denk aan dressings voor je auto als bandenzwart of bumperzwart. Hou er rekening mee dat ook bepaalde autoshampoos een niet-neutrale pH waarde bevatten.

Huishoudmiddelen gebruik je liever niet bij het wassen van je auto.

Het is beter om specifieke autoshampoo te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor het reinigen en beschermen van auto’s. Autoshampoo is milder dan huishoudmiddelen en is ontworpen om vuil en stof zonder schade te verwijderen. Ons advies is om gewoon gebruik te maken voor autoshampoo voor het beste resultaat en om negatieve effecten aan de auto te voorkomen. Verder is het een feit dat je met autoshampoos een veel mooier resultaat behaald dan met schoonmaakmiddelen die niet voor de auto(lak) is ontwikkeld.

Als je jou auto toch wilt wassen met huishoudmiddelen om bijvoorbeeld geld te besparen, raden we aan om eerst te testen op een onopvallende plek van jouw auto, zoals achterkant. Op die manier kan je zien of het product geschikt is voor je auto of niet.

Autoshampoo kopen?

Je kan je auto shampoo ook kopen bij de Action, Hubo, Hornbach, Gamma of gewoon online bij bijvoorbeeld Winparts of Bol.com. Wil je het beste resultaat en geef je om je auto? Dan raden wij je uiteraard aan om een premium merk te kopen zoals de ultieme autoshampoo met wax van Meguiars of de Turtle Wax Zip Wax autoshampoo. Premium merken zijn vaak niet veel duurder, maar leveren over het algemeen betere resultaten waardoor je harde poetswerk nog beter beloond wordt.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *