Je cabriodak reinigen en impregneren? Bescherm de kunststof en verleng de levensduur

Je cabriodak reinigen en impregneren? Bescherm de kunststof en verleng de levensduur

Hoe kan ik mijn cabriodak reinigen? De zomer nadert het einde en de koude periodes staan weer voor de deur. In de zomer wordt je cabrio dak aangetast door Uv-Stralingen, vogelpoep, groene aanslag, schimmels en bacteriën. Maar niet alleen in de zomer heeft je cabrio dak het zwaar. Ook de winter is een boosdoener, omdat je jouw cabrio misschien minder gebruikt en niet goed hebt afgedekt kan je cabrio dak aangetast worden. Het onderhouden van je cabrio dak is van essentieel belang. Het kan gebeuren dat je hier niet over na hebt gedacht en dat je cabrio dak toch aangetast is door oneffenheden. Je bent niet te laat! Als je dit zo snel mogelijk aanpakt met onze tips dan is je cabrio dak na deze behandeling weer helemaal zo goed als nieuw! 

Verschillende type cabrio’s

Een cabrio is natuurlijk heerlijk bij mooi weer. Veel cabrio’s hebben een dak van kunststof, stof of een zogenoemde hardtop wat gelijk is aan de rest van de auto. Het is als eerst belangrijk om te weten wat voor soort type dak je cabrio heeft. Je hebt namelijk cabrio softtops en cabrio hardtops. De softtops zie je vaak op de wegen en dit is voor veel mensen ook de populairste type dak van een cabrio. De softtops zijn gewoonweg daken die gemaakt zijn van stof.

Een cabriodak softtop materiaal is van stof of kunststof.

De hardttops zijn daken die gemaakt worden van hardere materialen en hebben vaak dezelfde uitstraling als de buitenkant van de auto. De hardtops daken zijn weersbestendiger en beter geïsoleerd. Je komt de hardtops daken steeds vaker tegen op nieuwe, moderne auto’s.

Een cabriodak hardtop is niet van stof, maar van hardere materialen.

Softtops wordt ook nog veel gebruikt, want ze zijn over het algemeen goedkoper dan hardtops daken. Ook nemen softtops minder ruimte in beslag en gaat het dak sneller open en dicht. Een softtop is minder bestand tegen de weersomstandigheden en moet goed onderhouden worden. Hoe je je cabriodak onderhoudt leggen we hieronder uit.

Cabriodak reinigen en impregneren

Cabriodakreinigers of ook wel cabriokapreinigers genoemd zijn zeer effectief voor het reinigen van je soft top cabrio dak. Het voordeel van dergelijke cabriodak reinigingingsproducten is dat zij vuil verwijderen en het uiterlijk verbeteren van alle soorten soft top cabrio daken. Dergelijke producten zijn niet te gebruiken op lederen daken. Idealiter maak je na het reinigen van je cabriodak gebruik van een cabriodak impregneermiddel. Je kan er ook voor kiezen om samengestelde, complete pakketten te bestellen zoals de Turtle Wax Soft Top Cleaner & Conditioner of de Autoglym Convertible Soft Top Clean & Protect Complete Kit.

Hieronder leggen we uit hoe je deze twee verschillende producten kunt gebruiken voor een uitstekend resultaat: een schone en goed beschermde, mooie cabriodak.

Cabriodak reinigen

Het onderhouden van je cabriodak begint met het schoonmaken en grondig reinigen van het stof of kunststof. We gaan ervan uit dat je een goede cabriokap cleaner als de Liqui Moly Cabriokapreiniger of Gecko Cabriokap Reiniger al in huis hebt. Met de cabriodak cleaner verwijder je alle oneffenheden, zoals vuil, vlekken, vogelpoep, vet en groene aanslag. Volg de volgende stappen om je cabriodak te reinigen.

 1. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing, het kan namelijk soms afwijken.
 2. Begin altijd met het verwijderen van alle grove en groter vuil op je cabriodak
 3. Je kunt nu het mondstuk in de spray stand zetten door te draaien
 4. Spuit dan op het oppervlak en werk dit deel voor deel af
 5. Verspreid het met een schone, zachte doek of spons. We adviseren geen harde borstel te gebruiken, want dit kan je soft top dak aantasten en beschadigen
 6. Laat het voor 1 minuut inwerken
 7. Veeg het oppervlak af met een schone, zachte en vochtige doek of spons en spoel het af met schoon water
 8. Zie je nog steeds hardnekkige vlekken? Dan kan je de stappen hierboven nogmaals herhalen
 9. Laat het een dag drogen. Doe dit niet in de zon of bijvoorbeeld onder een boom!

Als het goed is heb je een schone cabriodak. Natuurlijk wil je dit zo lang mogelijk zo houden. Om het stof of kunststof van je cabriodak zo lang en zo goed mogelijk te beschermen, kan je deze impregneren.

Cabriodak impregneren

Na het schoonmaken wil je je cabriodak zo lang mogelijk in topconditie en schoon houden. Zorg dat je een goede cabriodak impregneermiddel of cabriodak conditioner hebt zoals de Liqui Moly Cabriodak Impregnering of Gecko Cabriokap Conditioner. Het impregneermiddel is speciaal voor cabriodaken en beschermt je cabrio soft top dak tegen al deze oneffenheden, vlekvormers en zorgt voor een waterafstotende laag. Een voordeel is dat het product dankzij zijn impregnerende werking het stof wordt verzegelt. Impregneer je cabriodak op de volgende manier:

 1. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing, het kan namelijk soms afwijken.
 2. Schud de conditioner voor gebruik.
 3. Draai het mondstuk in de spuit stand.
 4. Spuit dan op het oppervlak en werk dit deel voor deel af.
 5. Verspreid het met een schone, zachte doek of spons. Ook hier adviseren we geen harde borstel te gebruiken, want dit kan je soft top dak aantasten en beschadigen
 6. Verwijder overtollige resten als deze zich op het dak bevinden. Doe dit met een schone, droge spons
 7. Laat het een dag voordelig drogen. Doe dit niet in de zon of bijvoorbeeld onder een boom!
 8. Was altijd je handen, want je kunt ziek worden van de bacteriën of schimmels.

Wanneer je dit goed hebt uitgevoerd is je dak er weer klaar voor. Hij is schoon en ook nog eens goed beschermd.

Cabrio do’s en don’ts

De softtop dak van een cabrio is gevoelig en deze moet je dus regelmatig onderhouden. Ga er dus voorzichtig mee om. Als je de juiste producten en behandelingen blijft toepassen dan zul je zien dat je softtop dak lang mee gaat. Hieronder hebben we alle do’s en don’t op een rijtje gezet.

Wel doen;

 • Reinig regelmatig het dak. Vooral na een lange rit en wanneer er vuil te zien is.
 • Pas regelmatig het stappenplan hierboven toe voor het beste effect.
 • Vermijd parkeren onder een boom.
 • Parkeer altijd uit de zon en het liefst op een plek waar jouw cabrio droog staat.

Hou je cabriodak mooi en volg onze tips op met wat je beter niet kunt doen.

Niet doen;

 • Was je cabrio dak niet in de wasstraat. Soft tops cabrio daken zijn niet geschikt voor de borstels en schoonmaakmiddelen van de wasstraat.
 • Gebruik geen heet water en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik alleen speciale schoonmaakmiddelen die ontworpen zijn voor een soft top cabrio dak.
 • Klap je cabrio dak niet in wanneer deze nat is. Zo geef je schimmels en algen de kans om snel te groeien. Klap ook zo min mogelijk je dak in als je geparkeerd staat of geen gebruik gaat maken van je cabrio. Door dit te doen blijft het dak mooi strak en kreukvrij.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel kun je helemaal zelf aan de slag met het schoonmaken van je soft top cabrio dak. Iedereen kan zijn cabrio dak reinigen en het is leuk om te doen. Daarnaast is het een goede behandeling bij het winterklaar maken van je auto. Je blijft genieten wanneer je ziet dat je cabrio dak helemaal schoon en nieuw blijft door de handelingen die je zelf hebt uitgevoerd. Het is het waard en je zult zeker eer aan je werk hebben.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *