Condens op je autoruiten? Zo verwijder en voorkom je condens

condens autoruit dauw

Condens op je autoruiten? Zo verwijder en voorkom je condens

Condens op je autoruiten. Iedereen heeft weleens last van beslagen autoruiten. Hier wil je snel vanaf omdat je gelijk weg wilt rijden en het zicht flink wordt beperkt. Vooral oudere auto’s hebben last van vocht in de auto, maar zeker ook nieuwe auto’s. Condens op de ramen is vervelend en gevaarlijk. Wij zorgen dat je veilig de weg op kan. We leggen uit wat condens is, wat je tegen condens kunt doen en hoe je condens kunt voorkomen.

Wat is condens?

Als je condens wilt bestrijden moeten we eerst weten wat condens is. Condens kennen we allemaal wel van de douche of de binnenkant van de autoruiten. Het zijn kleine druppels die ontstaan op glas, deze waterdruppels worden condens genoemd. Condens zorgt voor slecht zicht. Als je het te lang laat zitten kan na een tijdje zelfs schimmels ontstaan. Dit is slecht voor je gezondheid.

Condens is vergelijkbaar met de ochtenddauw. Ochtenddauw ontstaat ook door condensatie.

Dan is de vraag; hoe ontstaat condens? Condensvorming ontstaat door waterdamp dat in aanraking komt met materiaal dat kouder is dan de lucht in de omgeving. Deze waterdamp ontstaan doordat je warmte meeneemt de auto in. Doordat warme lucht meer vocht vasthoudt slaat dit uiteindelijk aan op je autoruiten. Dit zorgt voor kleine druppels, ofwel waterdamp, dat zichtbaar op de autoruiten hecht. Dit noemen wij condens. Condens komt vooral voor bij natte weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Bij deze weersomstandigheden, en dan met name in de natte winter en herfst, komen onze tips van pas om het condens weg te krijgen. Of nog beter, we leggen je ook uit hoe je condens voorkomt en natuurlijk verwijdert.

Condens op je autoruiten

Als we de auto in gaan willen we zo snel mogelijk gaan rijden, omdat we in principe allemaal een strakke planning hebben. Condens op de autoruiten kan dan erg vervelend zijn en het kan even duren voor het is verdwenen. De condens zit zowel op de voorruit als zijruiten en achterruit. Door de beslagen ruiten heb je weinig tot geen zicht op de weg. Rijden is dus nog niet mogelijk, in ieder geval niet op een veilige manier. Je kan een gevaar op de weg zijn voor iemand anders en voor jezelf. Wist je dat je een boete kan krijgen omdat je geen goed zicht op de weg hebt? Voorkom een boete en/of schade door condens te verwijderen en in het vervolg voor zoveel mogelijk te voorkomen.

Condens verwijderen van je ruiten

Er zijn een aantal manieren om condens van je autoruiten te verwijderen. Je kan condens zelf verwijderen of diverse functies van de auto gebruiken om condens te laten verdwijnen. Wij geven je een aantal voor de hand liggende opties.

Zet de airco aan op de ramen

De airco is altijd een goede oplossing om condens weg te krijgen. In de winter en zomer komt de airco van pas om de druppels weg te krijgen en de luchtvochtigheid te verlagen. De airco blaast droge lucht de auto in. Het kan condens op de voorruit snel weg krijgen. De airco trekt de vocht uit de lucht. Zet de airco op een hoge stand zodat er veel droge lucht komt en het vocht uit de auto wegtrekt. Veel auto’s hebben een speciale stand gericht op het zo snel mogelijk verkrijgen van goed zicht door de voorruit. Hierbij wordt de voorruit snel van condens ontdaan en verwarmd zodat eventueel ijs of sneeuw smelt. De vochtige deeltjes komen door de airco in de lamellen van de airco te zitten. Hou rekening mee dat als je de auto de volgende keer weer in gaat, het kan zijn dat je auto weer vochtig is. Dit voorkom je haast niet, maar in sommige gevallen kan je proberen om tien minuten voor aankomst de airco uit te zetten zodat de verdamper kan opdrogen. Laat de aanjager wel nog op een hoge stand aan staan. Dit kan een verschil maken. Heb je geen airco? Zet dan de verwarming op z’n warmst en blaas vol op de voorruit door de blazers te richten.

Condens verwijderen met doeken of sponzen

Een snelle en eenvoudige manier om condens ter verwijderen van je autoruiten is door met een spons, schone microvezeldoek of anti-condensdoekje, het condens weg te zemen. De spons of doek zal het vocht vasthouden waarna je direct droge en schone ruiten hebt.

condens autoruiten
De beslagen binnenkant van je voorruit kan je het best zo snel mogelijk droogvegen met een microvezeldoek voor je gaat rijden,

Hou er wel rekening mee dat, indien de auto erg vochtig is van binnen, de ruiten weer kunnen beslaan. Idealiter voer je ook hierboven genoemde punt uit. Ofwel, de airco en verwarming op de ruit houden tot het vocht helemaal is verdwenen. Gebruik schone doeken of sponzen, want anders heb je kans dat je strepen blijft zien.

Elektrische voorruitverwarming

De eenvoudigste manier om condens ter verwijderen van je autoruiten is door elektrische voorruitverwarming, maar lang niet alle auto’s hebben dit. Met elektrische voorruitverwarming creëer je hetzelfde effect als met de verwarming in je spiegels. Binnen no-time heb je goed zicht en is condens verdwenen. Een leuke bijkomstigheid is dat je in de winter niet hoeft te krabben. Ideaal dus voor het ontdooien van je autoruiten!

Condens op je autoruiten voorkomen

Condens is vervelend en het voor zoveel mogelijk voorkomen is misschien nog wel beter dan genezen. Met onderstaande tips zorg je dat je minder last hebt van condens.

Vervang het interieurfilter tijdig

Een oplossing om onder andere condens tegen te gaan is het vervangen van je interieurfilter. Het interieurfilter filtert en reinigt de lucht binnenin de auto. De vieze lucht komt van buitenaf in de auto middels ventilatie door het interieurfilter heen. Door het interieurfilter wordt vieze lucht en geuren opgevangen. Dit is een proces dat altijd plaatsvindt wanneer je autorijdt. Vergis je dus niet hoe snel het interieurfilter vies kan worden gezien de grote hoeveelheden lucht dat er doorheen stroomt. De lucht die gefilterd wordt bestaat uit vele vuiligheden zoals onder andere uit pollen, vervuiling, stof en vet. Mede doordat het interieurfilter hierdoor vies wordt, ontstaat er sneller condens in de auto. Het is dus belangrijk om het interieurfilter tijdig te vervangen. Een interieurfilter hoeft niet duur te zijn, voor 15 euro kan je al een nieuwe interieurfilter en condens helpen te voorkomen. Wanneer je merkt dat er muffe lucht de auto in stroomt, kan het sowieso een goed moment zijn om het interieurfilter te vervangen. Houdt er overigens wel rekening mee dat het interieurfilter standaard bij een grote beurt vervangen hoort te worden.

Gebruik vochtvreters in de auto

Als je de auto in stapt voel je al snel of het vochtig is. Condens ontstaat in dat geval meestal op de ruiten. Zelfs de autostoelen kunnen vochtig en klam aanvoelen. Om dergelijke hoeveelheden vocht en dus condens tegen te gaan, kan je vochtvreters in je auto plaatsen. Deze vocht absorberende producten, vaak in de vorm van kleine kussens, kan je overal in de auto plaatsen. Dus ook uit het zicht zoals bijvoorbeeld onder de autostoelen. De vochtvreters absorberen het vocht en moeten periodiek, meestal ongeveer een keer per maand, uit de auto gehaald worden en opdrogen bij de verwarming of kachel. Als het kussen weer volledig droog is kan de vochtvreter weer de auto in. Veel van deze vochtvretende kussens voor auto’s kan je tegenwoordig zelfs opdrogen in de magnetron. De kussentjes zijn direct weer klaar voor gebruik. Vaak wordt dit aangegeven door de vochtindicator op de vochtabsorberende kussens.

Wist je dat de vochtabsorberende kussens naast beslagen ruiten ook helpen om schimmel, meeldauw, schade aan elektronica, roest en muffe geuren te voorkomen? In de wintermaanden dus sowieso een mooi middel om in de auto te hebben liggen!

Autoruiten goed schoonmaken met anti-condens

Met een schone voorruit zie je niet alleen meer, maar het kan ook helpen tegen condens.. Vuile ramen aan de binnenkant geeft watermoleculen meer kans om te condenseren op de ruit. Zorg dus dat je je autoruiten goed schoonmaakt. Op schone ramen kan condens minder snel ontstaan. Let er wel op dat je de autoruiten goed moet bij houden om te zorgen dat de watermoleculen niet snel terugkomen. Wist je verder dat er anti-condens sprays zijn ontwikkeld tegen de beslagen binnenkant van je voorruit? Deze zorgen er nog actiever voor dat condens minder snel aan de voorruit kan hechten. Ideaal dus voor in de koude, natte maanden.

Geen vochtige spullen in de auto

Last but not least, probeer zo min mogelijk met vochtige spullen je auto in te gaan. Denk hierbij aan natte kleding, schoenen en tassen. Het vocht dat je de auto inbrengt slaat gelijk op de autoruiten. Het is natuurlijk onmogelijk om altijd maar droog de auto in te stappen, maar je kan zeker een aantal handelingen verrichten om het vocht dat je mee de auto in neemt te verminderen. Kleine handelingen voor het instappen zoals het afkloppen van je schoenen na het lopen in de sneeuw, of het uitkloppen van je paraplu tijdens een regenbui, kunnen al een verschil maken. Het vocht en dus indirect condens op je ruiten zal lager zijn dan wanneer je water en sneeuw mee naar binnen neemt.

Conclusie

Condens is een probleem dat we overal weleens tegenkomen. Gelukkig is condens snel te verwijderen en zijn er diverse manieren om condens zoveel mogelijk te voorkomen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *