Een gewrapte auto wassen doe je liever op deze manier

carwrap carwash autowassen wasstraat

Een gewrapte auto wassen doe je liever op deze manier

Een gewrapte auto wassen? Carwrapping is al jarenlang een populaire methode om de stijl of kleur van je auto te veranderen middels een speciale folie. Het is een goedkopere en snellere manier om de hele autolak te beschermen, van kleur te veranderen of natuurlijk te voorzien van bedrijfsreclame. Daarnaast kan de wrap, wanneer de auto wordt verkocht, weer eenvoudig worden verwijderd. Het resultaat is een auto met een nog perfect beschermde lak die in goede staat is. Zo behoud je natuurlijk waarde. Om te zorgen dat de carwrap, de beschermende folie, mooi blijft dien je de carwrap te onderhouden en te beschermen. Het advies is om het autowassen aan te passen wanneer de auto van een carwrap is voorzien. In dit blogbericht leggen we alles uit over het wassen van een gewrapte auto en geven we je waardevolle tips om jouw carwrap zo lang mogelijk mooi te houden.

 1. Wat is carwrapping?
 2. Hoe was je een gewrapte auto?
 3. Extra tips voor jouw carwrap

Wat is Carwrapping?

Bij carwrapping wordt er een vinylfolie over je auto geplakt als een bestickering. Met carwrapping kun je tegen lagere kosten dan het overspuiten de uitstraling van je auto naar wens maken. Bij autoliefhebbers worden de auto’s vaak gewrapt om een extravagante en unieke stijl te verkrijgen. Denk aan felle kleuren met abstracte vormen en natuurlijk namen van Instagram accounts. Daarnaast kan je de auto in een kleur nemen die snel verkoopt, zoals wit of zwart, om hem vervolgens in jouw favoriete kleuren felrood of gifgroen te wrappen. Wil je hem weg doen? Wrap eraf en je verkoopt hem een stuk makkelijker door.

Carwraps zijn vaak egaal, maar we zien ook vaak unieke carwrap designs.

Voor dure auto’s kan het verder een goede reden zijn om, door de autolak maximaal te beschermen, de waarde voor zover mogelijk te behouden. Op een auto van een ton of meer kan een lelijke lak al snel voor waardedaling zorgen. Als laatst is carwrappen ideaal voor reclamedoeleinden of bijvoorbeeld het autoracen. Het uiterlijk kan snel en makkelijker verandert worden. Doet een bedrijf de auto uit de lease? Dan gaat deze in een handomdraai de markt op, zonder carwrap. Als laatst beschermt de wrapfolie onder andere tegen krassen en weersinvloeden zoals UV-straling. Wrappen wordt ook toegepast op vrachtwagens, speedboten, jachten, kozijnen, gevels en zelfs keukens.

Hoe was je een gewrapte auto?

Om de mooie en kostbare carwrap langer mee te laten gaan dien je hier rekening mee te houden tijdens het autowassen. Ook een gewrapte auto moet je regelmatig wassen en onderhouden om de wrap langer mee te laten gaan en mooier te houden, maar dit dien je wel op een andere manier te doen dan bij de autolak. Pak je het wassen van je gewrapte auto verkeerd aan? Dan kan je de dure wrap lelijk beschadigen. Geen zorgen, wij leggen uit hoe je met een een gerust hard je gewrapte auto aan kunt pakken.

Eerst bepalen welke carwrap je hebt

Ga als eerst na wat voor soort wrap je hebt en ga na hoe je deze moet behandelen. Zo is het zinloos om met glansmiddelen op een matte carwrap te gaan poetsen. De ene wrap kan hogere temperaturen aan en de ander kan je eenvoudig schoonmaken met een ontvettingsmiddel of ontvettingsspray. De methode voor het autowassen van je carwrap die wij hieronder toelichten geldt in het algemeen voor de meeste carwraps. Ga altijd na waar de grenzen voor de op jouw auto toegepaste wrapfolie ligt. Zoek dit online op of nog beter, laat je adviseren door jouw carwrapper. Vaak wordt het afgeraden om de eerste dagen te poetsen.

De beste methode: carwrap wassen met de hand

De carwrap gaat logischerwijs het langst mee als je je auto met de hand wast. Haal zoveel mogelijk vuil weg door eerst met water te spuiten. Vervolgens ga je de auto wassen met een zachte spons of washandschoen en een niet-schurende wasmiddel zoals de Racoon Crazy Flamigo Wrap + Matt Car Shampoo. Spoel goed met water en verminder watervlekken door de auto af te drogen met een microvezel handoek. Dit zorgt er ook voor dat er geen zeepresten achterblijven.

Carwrap wassen met hogedrukspuit

Een carwrap kan met een hogedrukspuit zoals de bescheiden Kärcher K2 Compact Car schoongemaakt worden. Je dient hiervoor wel met een paar belangrijke dingen rekening te houden. Onder andere dat de hieronder benoemde richtlijnen per type wrapfolie kan verschillen. Je doet er goed aan om de richtlijnen voor jouw specifieke wrapfolie op te zoeken of hier navraag naar te doen bij je carwrapper. Verder doe je er goed aan om goede autowasmiddelen te gebruiken. Twijfel je? Laat je over jouw autoshampoo adviseren door een specialist. Hier wat tips voor het wassen van een gewrapte auto met een hogedrukspuit:

 • Zorg dat de temperatuur bij voorkeur niet hoger dan 60 graden Celsius is.
 • Hou een druk van maximaal 2000psi aan.
 • Hou de hogedrukspuit minimaal 30cm van de auto af.
 • Spuit recht op de wrap, dus niet schuin.
 • Gebruik een spuitkop die maximaal in een 40 graden hoek spuit.
 • Voorkom dat je hoekjes losspuit.
 • Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven op de carwrap.

Wil je hoekjes wassen? Doe dit lekker met een spons of microvezeldoek, maar ga er niet vol met de hogedruk spuit op spuiten. Zo neem je het risico dat de carwrap kan gaan loslaten.

Kun je met een gewrapte auto door de wasstraat?

Het is mogelijk om met een gewrapte auto door de wasstraat te gaan. Doe dit het liefst in een wasstraat die je auto contactloos wast, dus zonder borstels of doeken. Idealiter wacht je ook een maand voor je met je nieuwe wrap de carwash in gaat. Je weet dan zeker dat de wrap inmiddels goed is gehecht aan de autolak. Het advies is liever niet door de carwash te gaan wanneer je zuinig op je wrap bent, maar het kan natuurlijk wel. Wat dacht je van de tussenweg? Was je gewrapte auto in een wasbox.

Lamborghini carwrap. Mooi diepzwarte kleur doordat hij goed schoon is.

Extra tips voor jouw carwrap

Hier geven we je nog extra tips voor het onderhouden en zo lang mogelijk mooi houden van je carwrap.

 • Haal benzine direct van je wrap af als je dit morst bij het tanken om schade aan je wrap te voorkomen.
 • Gebruik geen polijstmiddelen of andere middelen met een schurende werking.
 • Als je je auto wast, spoel het wasmiddel direct weg en laat het niet intrekken.
 • Parkeer je auto bij voorkeur binnen in een garage of overdekt uit de zon.
 • Verwijder krasjes door de wrap op te warmen.
 • Informeer voor je wax of coatings aanbrengt. Niet alles is geschikt voor de bewegende wrap.

Je weet nu hoe je je carwrap kan wassen en mooi kunt houden. Het komt de lak ten goede. Zoek je een goedkopere oplossing dan een carwrap om je autolak zolang mogelijk goed te houden? Ontdek dan keramische coating, de ultieme bescherming voor je autolak.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *