Hoe lang gaan autobanden mee? Lees hoe je de leeftijd van jouw banden in kunt schatten

hoe lang gaat een autoband mee

Hoe lang gaan autobanden mee? Lees hoe je de leeftijd van jouw banden in kunt schatten

Hoe lang gaan autobanden mee? Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van diverse factoren, maar er zijn wel richtlijnen en gemiddeldes. Ook zijn er meerdere manieren om te kijken of je autoband nog goed is en om in te schatten hoelang deze nog mee zal gaan. Wil je weten hoelang autobanden meegaan? In dit artikel behandelen we de levensduur van autobanden.

Hoe lang gaan autobanden mee?

Hoelang autobanden meegaan is voornamelijk afhankelijk van de bandenslijtage. Door het gebruik van de autoband krijg je te maken met allerlei invloeden die op zijn beurt weer voor bandenslijtage zorgen. Denk aan de kwaliteit van het wegdek, je rijstijl, het onderhoud van de bandenspanning, of je met de juiste en gelijke banden rijdt en het klimaat. Naast bandenslijtage heeft de kwaliteit van de autoband natuurlijk ook invloed op de levensduur van de band. Het is dus lastig te zeggen, maar er zijn wel gemiddelde levensduren in kilometers.

Hoeveel kilometer gaat een autoband mee?

Volgens onderzoek gaat een autoband zo’n 30.000 tot 100.000 kilometer mee. Dat is een ruime marge, maar afhankelijk van de bandenslijtage en de kwaliteit van de autobanden kan je inschatten hoeveel kilometer jouw autoband meegaat. Reken op 40.000 tot 60.000 en zorg ervoor dat je versleten autobanden herkent. Zo weet je, in combinatie met het aantal kilometer per jaar dat je rijdt, wanneer je ongeveer toe kan zijn aan nieuwe banden of vanaf wanneer je het beter in de gaten moet gaan houden. Rij je weinig kilometer per jaar? In dat geval kan het zijn dat je de levensduur van de banden voorbij gaat. Ook wanneer ze liggen opgeslagen zoals bijvoorbeeld veel bij winterbanden gebeurt.

hoe lang gaan autobanden mee bandenopslag
Ook opgeslagen autobanden hebben een maximale levensduur, in dit geval in jaren.

Hoeveel jaar gaan autobanden mee?

Rij je weinig kilometers? Autobanden gaan tussen de vijf en tien jaar mee. Dit hangt af van de diverse factoren die voor bandenslijtage zorgen, ook als je niet rijdt. Denk aan Uv-straling en vorst. Staat je auto veel stil? Dan doe je er goed aan om de bandenconditie te controleren op scheurtjes en uitdroging. Ditzelfde geldt natuurlijk wanneer je goedkope tweedehands banden koopt. Wanneer deze te oud zijn, kunnen ze de rijprestaties en veiligheid niet ten goede komen.

Levensduur autobanden verlengen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van autobanden te verlengen waardoor je een stuk langer met je setje banden kunt doen. Of je nu veel rijdt, of weinig rijdt. Winterbanden ergens stalt of het hele jaar op all season banden rijdt. Met de volgende tips gaan je autobanden langer mee:

  • Probeer je rijgedrag aan te passen. Trek minder snel op, rem minder snel af en maak meer gebruik van de buitenbocht in plaats van de scherpere binnenbocht.
  • Rij ook zoveel mogelijk op goed asfalt en voorkom het rijden op onverharde wegen of een wegdek met gaten etc.
  • Parkeer nooit op de stoel en rij er vooral niet tegenaan.
  • Zorg altijd voor de juiste bandenspanning.
  • Winterbanden? Laat ze opbergen op een donkere plek met het liefst een goede luchtvochtigheid en een niet te hoge temperatuur.
  • Wissel zomer- en winterbanden tijdig om. Rij niet met zomerbanden in de winter en met winterbanden in de zomer.
  • Voorkom uitgedroogd rubber door de banden te behandelen met bandenzwart.
  • Rij met een setje van dezelfde banden. Rijden met verschillende banden levert extra slijtage op.
  • Laat je banden bij onderhoudsbeurten uitlijnen en uitbalanceren.
  • Staat de auto lang stil? Zet hem niet in direct zonlicht.

Wanneer je je aan deze tips houdt zullen je autobanden een stuk langer meegaan. Uiteindelijk zijn er zoveel factoren die de uiteindelijke levensduur van je banden bepalen. Tijd voor nieuwe banden? Wij bevelen all season banden aan.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *