Hoeveel bar gaat er in een autoband? Zo rijdt jij voortaan met de juiste luchtdruk

hoeveel bar in een autoband

Hoeveel bar gaat er in een autoband? Zo rijdt jij voortaan met de juiste luchtdruk

Hoeveel bar moet er in een autoband? Het is een van de meestgestelde vragen wanneer het om autobanden gaat, maar het belang ervan wordt ook door veel mensen onderschat. Wanneer je autobanden te hard zijn of te zacht zijn, slijten ze harder en verbruik je meer benzine. Daarnaast rijdt de auto minder lekker en presteert deze minder dan wanneer de autobanden de juiste hoeveelheid bar bevatten. In dit artikel vertellen we je hoeveel bar er in een autoband moet en waarom het belangrijk is om dit goed bij te houden.

Wat is bar?

Bar is een eenheid die de druk aangeeft. Hoe meer bar, hoe hoger de druk. Wanneer we spreken van volle autobanden, zit er meer bar in de banden dan lege autobanden. Hogedrukreinigers hebben ook met bar te maken, in dat geval gaat het om hoe hard het water uit de hogedrukspuit wordt gespoten. In een auto wordt onder andere ook de oliedruk met bar aangegeven. Wordt de druk te laag? Dan gaat het oliedruklampje branden. Ditzelfde geldt voor het aantal bar in je banden. Althans, bij de modernere auto’s. Wanneer de bandenspanning te laag wordt, krijg je een bandenspanning melding op je dashboard. Wanneer dit lampje gaat branden is de bandenspanning al veel te laag en ben je eigenlijk al te laat. Hoe voorkom je dat je je bandenspanning te laag laat worden met onder andere extra kosten en slijtage als gevolg? Het advies is simpel, regelmatig je bandenspanning controleren.

Hoe vaak bandenspanning controleren?

Het is belangrijk dat je de bandenspanning regelmatig controleert en op niveau houdt. Dit doe je door elke maand, of anders twee maanden, je bandenspanning weer op te pompen. Wanneer je gaat oppompen geeft de bandenpomp aan hoeveel bar er nog in je autoband zit. Gebruik dit handige gegeven om je volgende pompbeurt te plannen. Ga je een lange rit maken van een paar uur naar bijvoorbeeld het buitenland of verder weg in Nederland? Ga dan wat eerder naar de bandenpomp en pomp je banden op voor de rit. Een goede bandenspanning tijdens de lange rit bespaart je als snel geld. Een verkeerde bandenspanning zorgt voor:

  • Een hoger benzineverbruik. Met de juiste bandenspanning bespaar je twee tot vijf procent aan benzine.
  • Een hogere bandenslijtage. Te weinig bar betekent dat je bandenslijtage aan de zijkant van je band krijgt. Te veel bar betekent bandenslijtage in het midden van je band.
  • Langere remweg, langzamer optrekken en “naar buiten schuren” in bochten.

Wat het je exact kost verschilt natuurlijk per situatie. Centraal Beheer berekende dat het rijden op te lage bandenspanning je gemiddeld zo’n €150 per jaar kost. Wanneer je ons advies volgt door elke maand een keer je bandenspanning op niveau te brengen, betaal je maandelijks €0,50 of €1,00 wat neerkomt op €6 tot €12 per jaar. Als je tien jaar lang de kleine moeite neemt heb je een vakantie, ongeveer €1400, aan onnodige kosten bespaard door een keer per maand vijf minuutjes te nemen om je bandenspanning op niveau te brengen. Ben je overtuigd? Tijd om je autobanden op te gaan pompen!

Hoeveel bar in een autoband?

Voor personenauto’s ligt het aantal bar vrijwel altijd tussen de 1,8 bar en 3,2 bar, maar meestal tussen 2,0 bar en 2,5 bar. Afhankelijk van de grootte van de auto, het type en formaat banden, het gewicht waar mee gereden wordt en het aantal personen dat wordt vervoerd loopt het aantal bar dat je moet aanhouden op. Verder is het goed om te weten dat het aantal bar voor en achter verschillen. Dit komt simpelweg door o.a. waar het zware motoblok zich bevindt, de rijbehendigheid, waar het zwaartepunt ligt en ga zo maar door.

De bandenspanning controleren en Je autoband oppompen is niet lastig zolang je weet hoeveel bar erin de autoband moet.

Je banden pomp je natuurlijk op bij een bandenpomp die bij vrijwel elk pompstation te vinden is, maar er zijn ook bandenpompen voor onderweg die je gewoon op je sigerettenaansteker (aansteekplug) kunt aansluiten. De vraag is nu natuurlijk hoeveel bar jij in je autoband moet pompen? De bandenspanning voor jouw auto kan je op meerdere plekken vinden.

Bandenspanningssticker in je auto

De makkelijkste methode, mits je natuurlijk geen andere velgen en/of bandenmaten op je auto hebt gezet, is de bandenspanning sticker. De vindt je meestal in de deurpost of aan de binnenkant van de benzinedop en soms achter je zonneklep. Op de sticker zie je bandmaten staan, het aantal personen/gewicht dat je vervoert en vervolgens welke bar je moet aanhouden voor je voorwielen en voor je achterwielen.

Bandenspanningstabel aan de bandenpomp

Kan je de sticker niet vinden? Dan zou je de bandenspanning ook op de bandenspanningstabel aan de bandenpomp zelf kunnen vinden. Hier hangt bijna altijd een grote tabel op kunststof aan de pomp waar bijna elk automerk, bouwjaar, model en uitvoering op te vinden is. Je vindt hier vaak wel de meestvoorkomende modellen en de kans is groot dat je auto er op staat. Met de vele nieuwe elektrische merken en modellen wordt de kans steeds groter dat jouw auto er niet op staat. Gelukkig hebben we dan altijd het internet nog.

Online je bandenspanning checken

Staat je auto ook niet op de bandenpomp bandenspanningstabel? Dan kan je altijd nog even een van de vele online tools raadplegen. Je kunt in de zoekmachine je auto in combinatie met bandenspanning of bar zoeken. Soms krijg je sites waar het direct op staat. Kan je het niet vinden? Gebruik dan de bandenspanningsapp op watismijnbandenspanning.nl. Je geeft hier alle informatie op van je auto en bent verzekerd van de juiste bandenspanning in bar. Zorg wel dat je weet welk type auto je hebt (model, merk, motor, uitvoering etc) en ook de maten van je banden.

Extra tips

Je weet nu hoe je je bandenspanning kunt controleren, oppompen en onderhouden. Verder hebben wij nog een aantal tips met betrekking tot de bandenspanning.

  • Al meer dan 4km gereden en zijn je banden dus warm? Dan kan er 0,2 – 0,3 bar extra bij gepompt worden.
  • Heb je winterbanden? Doe er 0,2 bar bij.
  • Controleer ook de bandenspanning van je reserveband.
  • Bandenspanning te hoog? Alsnog aan de bandenpomp, deze corrigeert de spanning.

Veel succes met het oppompen van je banden en het duurzaam rijden!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *