Je auto kleien voor de ultieme, spiegelgladde autolak

je auto kleien

Je auto kleien voor de ultieme, spiegelgladde autolak

Auto kleien. De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord heb. Door het kleien van je auto kun je ongekende resultaten behalen. Met een zogenoemde Clay Bar ga je namelijk net iets verder dan de reguliere poets- en wasbeurten. De Clay Bar neem tot de kleinste deeltjes vuil zoals onder andere vliegroest, stof, rubber en insecten op. Het zorgt onder andere voor een ultiem schone autolak, maar kan daarnaast ook op andere delen van de auto worden gebruikt. Wat kun je allemaal bereiken met auto kleien? Wat is auto kleien en hoe pak je het auto kleien aan? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is het kleien van een auto?

Wat is het klein van een auto? Om deze vraag maar gelijk te beantwoorden, bij het kleien van je auto wordt geen echte klei gebruikt maar een combinatie van petroleumhars en een schuurmiddel dat als een blokje zeep gevormd is. Een ander woord voor dit product is detailing klei, autopoetsklei of een Clay Bar. De klei kan gebruikt worden op de autolak, maar ook op de autoruiten en ander glas, spiegels en de meeste metalen. De autopoetsklei breekt hardnekkig vuil af dat zich in de autolak nestelt. Want ook al lijkt je autolak glad, autolak heeft een open structuur waarin vuil zich op kan stapelen. Je zult na het kleien van je auto ook voelen dat de autolak ongekend glad is. En dit heeft, naast dat de autolak schoon is, nog meer voordelen.

Waarom auto kleien?

Je verwijdert hardnekkige vuilen misschien wel uit het oog, maar op microscopisch niveau is de autolak verre van schoon. Er blijft veel verborgen vuil achter op de autolak. Hardnekkig vuil als vogelpoep, vliegroest. insecten, boomhars of teer laten sporen na die zelfs met een stoomreiniger of hogedrukreiniger niet te verwijderen zijn.

Auto snel vies

Doordat het miniscule vuil nog aan je auto zit, zal dit als een soort miniscule heuvellandschap fungeren en de mogelijkheid bieden aan het groter vuil om sneller en makkelijker aan je autolak te hechten met als gevolg dat je auto nog sneller vies wordt en je dus vaker je auto moet poetsen. Ook al vind je autopoetsen leuk, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van het resultaat van je inspanning. Wanneer je de auto kleit en het vuil tot in de puntjes is verwijderd, zal je auto in het vervolg minder snel vies worden.

Mini-krasjes en swirls

De restanten van het hardnekkige vuil past de autolak op microscopisch niveau aan. Dit soort vuil hecht zich aan de lagen van de autolak zoals vliegroest zich als miniscule ninjasterren in de autolak haakt. Wanneer je vervolgens de auto gaat wassen en dus over de autolak wrijft, creëren je de bekende swirls en heb je daarnaast kans op onzichtbare miniscule krasjes. Deze miniscule krasjes kunnen op de lange termijn de autolak lelijk maken of zelfs voor een doffe autolak zorgen. Om de autolak echt grondig schoon te krijgen van dit soort hardnekkig vuil en krasjes te voorkomen, doe je er goed aan je auto periodiek te kleien. Het klei zorgt ervoor dat het miniscule hardnekkige vuil wordt opgenomen en verwijderd van je autolak. De autolak zal erg schoon zijn en weer spiegelglad aanvoelen.

je auto kleien spiegelglad resultaat clay bar
Je autolak is weer brandschoon en spiegelglad na het autokleien.

Waxen en coatings hechten beter en gaan langer mee

Doordat coatings en waxen zich aan de autolak hechten, maar niet aan vuil. Biedt het autokleien een groot voordeel voor het gebruik van dergelijke producten. Doordat het miniscule vuil van de autolak wordt verwijderd, kunnen de waxen en coatings optimaal aan de autolak hechten zonder dat dit wordt onderbroken door het vuil. Denk je er aan een carnaubawax of keramische coating aan te gaan brengen? Klei dan eerst je auto voor een optimaal beschermend effect. De coating of wax zal beter zijn werk doen en daarnaast ook langer mee gaan.

Hoe vaak en wanneer je auto kleien?

We adviseren dit elk half jaar één keer te doen. De optimale frequentie verschilt echter per auto, omdat de omgeving hier een grote invloed op heeft. Woon jij namelijk naast het spoort of in een bosrijk gebied, dan kan het bijvoorbeeld handig zijn om wat vaker te kleien. Het beste is om zelf uit te vinden wat voor jou een goede frequentie is. Om erachter te komen of het tijd is om de auto te gaan kleien, kun je met een boterhamzak om je hand de lak aanvoelen. Het zakje zorgt ervoor dat je de minuscule vuilresten nog beter aanvoelt. Voel je vuil, ondanks dat de auto schoon oogt? Dan is het aan te raden om je auto te gaan kleien.

Hoe moet je een auto kleien?

Om de auto te kleien dien je eerst de klei aan te schaffen, bijvoorbeeld de Meguiars Quik Clay Detailing System waarmee je de hele behandeling kan uitvoeren, of je koopt enkel de Clay Bar zoals de Sonax Profline Clay. Pak de auto per paneel aan en maak het eerste paneel goed schoon. Je zou het paneel nog met een vliegroestverwijderaar kunnen behandelen zodat ijzerdeeltjes verwijderd zijn. Dit zorgt ervoor dat de Clay Bar langer meegaat. Ga vervolgens over het paneel heen met de Clay Bar tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Voel met een boterhamzakje om je hand of je nog vuil in de autolak voelt. Na het kleien dient de autolak spiegelglad aan te voelen .Maak de auto weer schoon wanneer je klaar bent en breng vervolgens een waxlaag of coating aan om de autolak te beschermen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *