Je auto velgen poedercoaten? De voor- en nadelen vind je hier

auto velgen poedercoaten

Je auto velgen poedercoaten? De voor- en nadelen vind je hier

Je auto velgen poedercoaten? Poedercoaten is een velgenbehandeling die toegepast wordt wanneer je vindt dat je velgen er niet meer mooi uitzien of flinke schades hebben opgelopen door bijvoorbeeld dagelijks tegen stoepranden aan te parkeren. Door poedercoating op je velgen aan te brengen zien je velgen er weer als nieuw uit en zijn ze daarnaast weergoed beschermd, want dat is het primaire doel van de poedercoating. Velgen poedercoaten biedt diverse voordelen die we in dit artikel behandelen.

Wat is poedercoaten?

Bij poedercoaten wordt lak of verf als een soort coating op het oppervlakte, in dit geval de auto velg, aangebracht. Dit gebeurt middels een spuitpistool en luchtdruk. De poedercoating wordt op de velgen gespoten en hecht zich aan het stalen of aluminium oppervlakte doordat deze negatief geladen is. Door deze negatieve lading blijft de coating goed en gespreid op de velg zitten voor een niet al te lange tijd. Wanneer de poedercoating is aangebracht wordt de auto velg in een oven gestopt, ook wel moffelen genoemd, waarna de poedercoating uithardt met als resultaat een mooi egaal gekleurde velg. De poedercoating zorgt er vervolgens voor dat de velg beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals roest en krassen, waardoor de levensduur van de velg flink wordt verlengd. Poedercoating wordt niet alleen voor auto velgen gebruikt, maar bijvoorbeeld ook op:

  • Andere auto-onderdelen.
  • Aluminium kozijnen van ramen en deuren
  • Staalconstructies.
  • Meubilair.
  • Hekken.
  • Frames van o.a. motoren, brommers en fietsen.
  • Radiatoren.

Poedercoating kan alleen worden aangebracht als het product tegen de hitte van de oven kan. Verder zijn de benodigde investeringen dermate hoog dat het niet altijd rendabel is om voor een poedercoating te kiezen. Poedercoating is een specialisme die door professionals uitgevoerd dient te worden zodat er een mooi resultaat wordt behaald zonder vuiligheden en dergelijken. Tijd om het proces van poedercoaten te doorlopen.

Hoe werkt poedercoaten?

Poedercoaten is een behandelproces dat een aantal stappen vereist die zorgvuldig dienen te worden genomen. Bij vrijwel elke stap wordt er gebruik gemaakt van professionele apparatuur waardoor het niet zelf te doen is, tenzij je de benodigdheden op bijvoorbeeld je werk hebt. We nemen je mee door de stappen tot het aanbrengen van een poedercoating:

Stap 1 – De velgen demonteren en ophangen of plaatsen

Gezien de auto velg de oven in moet dient deze gedemonteerd te worden van de auto en zo geplaatst te worden dat dit eenvoudig gedaan kan worden na het poedercoaten zonder dat er met de hand aan gezeten hoeft te worden. Dit zou de poedercoating verstoren. Vaak wordt de velg hierom aan een soort transportbaan gehangen waarmee de velg na het spuiten zo de oven in gebracht kan worden.

Velgen worden gedemonteerd bij het poedercoaten, omdat ze na het spuiten de oven in moeten om uit te harden

Stap 2 – De velgen voorbehandelen

De autovelg dient nu grondig schoongemaakt te worden en te ontzien van de huidige laklagen. Het voorbehandelen wordt doorgaans middels zandstralen gedaan zodat het metaal volledig schoon is. Ook komt het voor dat de velg middels een chemische voorbehandeling wordt gereinigd.

Stap 3 – De auto velgen poedercoaten

In een speciaal daarvoor ingerichte cabine wordt de poedercoating aangebracht op de velg. Dit gebeurt onder luchtdruk met een spuitpistool. De poedercoating wordt egaal en mooi verspreid op de velg aangebracht. Normaliter worden er meerdere lagen op de velg aangebracht, zoals altijd het geval is met lakken op auto’s. Denk aan de grondlaag, de kleurlaag en in het geval van glans wordt er ook een laag blanke lag aangebracht. Wanneer het om matte velgen gaat wordt de blanke lak weleens overgeslagen.

Stap 4 – Uitharden in de oven (moffelen)

Het moffelen van velgen is het proces waarbij de velgen na het aanbrengen van een poedercoating in een oven worden verwarmd om de coating uit te harden. Het doel van het moffelen is om een duurzame en sterke afwerking te creëren die bestand is tegen krassen, corrosie en slijtage. Tijdens het moffelen worden de velgen verwarmd tot een temperatuur tussen de 160 en 200 graden Celsius gedurende 20 tot 30 minuten. Dit zorgt ervoor dat de coating smelt en gelijkmatig verdeeld wordt over de velgen, waardoor een gladde en gelijkmatige afwerking ontstaat.

Stap 5 – De autovelgen controleren en monteren

De velg wordt gecontroleerd op eventuele vervuilingen en kan vervolgens aan de auto gemonteerd worden of anders ingepakt te worden om op te leveren.

Het resultaat is een mooie en egaal gekleurde velg. Wanneer er van kleur wordt gewisseld dient er gebruik gemaakt te worden van een zogenaamde snelwisselcabine, anders kost het wisselen van kleuren poedercoating onnodig veel tijd. Nu je weet wat poedercoaten is en hoe poedercoaten werkt, is het tijd om te kijken waarom het een goed idee is om je autovelgen te poedercoaten.

Waarom auto velgen poedercoaten

Waarom zou je je auto velgen poedercoaten? Er kunnen meerdere redenen zijn, maar meestal doe je dit wanneer je velgen in bezit hebt die niet meer mooi zijn.

Goedkoop alternatief voor velgen kopen

Dit is, bewust al dan niet onbewust, de belangrijkste reden waarom mensen hun velgen laten poedercoaten, omdat het een goedkoper alternatief is voor het aanschaffen van nieuwe velgen. De prijs van poedercoating en de kosten voor het laten poedercoaten van je autovelgen liggen een stuk lager en is dus goedkoper dan een nieuw setje velgen.

Velgen zien er weer als nieuw uit

Poedercoating is een populaire manier om lelijke autovelgen er weer als nieuw uit te laten zien. Wanneer de poedercoating behandeling goed wordt uitgevoerd, krijgen de velgen weer een glanzende en egale afwerking die ervoor zorgen dat de velgen er weer als nieuw uitzien.

De velgen beschermen

Daarnaast zijn de velgen ook nog eens goed beschermd tegen allerlei invloeden, want dat is de reden waarom je bij velgen poedercoating wilt gebruiken. De velgen krijgen namelijk met zoveel vuil en geweld te maken, dat een normale lak sneller beschadigt. Alleen al de ijzerdeeltjes en vliegroest die van de remmen af komen, de steentjes van het wegdek, de zand- en grondstralen die door de wind door de velgen worden gezogen, de chemicaliën en benzine die op de velgen hechten, strooizout en pekel en ga zo maar door. Het is natuurlijk wel mogelijk reguliere lak toe te passen, mits er wel meerdere lagen en ook een beschermende laag wordt aangebracht.

Poedercoating geeft de velg een mooie kleur en beschermd tegen de vele invloeden waar het mee te maken krijgt.

Velgen spuiten zorgt wel voor een mooier resultaat dan poedercoaten, maar de poedercoating is sterker en is beter bestand tegen o.a. pekel en velgenreinigers. Het is dus maar net waar de voorkeur ligt en welk doel het dient.

Wat kost velgen poedercoaten?

De poedercoating boeren rekenen verschillende prijzen en laten deze ook afhangen van verschillende factoren. Waar de ene naar het materiaal kijkt, kijkt de ander naar hoeveel inch je velgen zijn. Over het algemeen kan je rekenen op gemiddeld €50 tot €80 per velg voor de complete behandeling. Als je ziet wat je ervoor terugkrijgt vinden wij de prijs meevallen, zeker wanneer je velgen aardig beschadigt zijn. Hou er wel rekening mee dat als je velgen te erg beschadigt zijn, ze deze eerst moet repareren waardoor de kosten iets oplopen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *