Keramische coating voor je auto, de ultieme beschermlaag voor je lak

keramische coating autolak bescherming

Keramische coating voor je auto, de ultieme beschermlaag voor je lak

Keramische coatings vallen onder de glascoatings, maar gaan nog een stap verder en bieden de ultieme bescherming voor je autolak. Niet voor niets worden keramische coatings al jaren in de F1 gebruikt. De Ceramic Coating van Formule 1 team Williams is zelfs voor de consument beschikbaar. Keramische coatings zijn erg duurzaam en tegenwoordig eenvoudig om zelf aan te brengen op je auto. Lees in dit artikel over keramische coating onder andere wat de coating precies is, wat de voordelen voor je auto zijn en hoe je zelf een sterke keramische beschermlaag op je auto aanbrengt.

Wat is keramische coating?

Keramische coatings bestaan uit siliciumcarbide wat volgens het scheikundig stelsel het SiC molecuul ofwel carborundum wordt genoemd. Het SiC molecuul ontstaat door een combinatie van silicium en carbon. Dit type coating kan je, doordat het hoofdbestanddeel zand is, plaatsen onder de glascoatings en biedt momenteel de beste bescherming voor de autolak. De keramische coatings hebben een net andere chemische samenstelling waardoor deze op meerdere vlakken een stap verder gaat dan de glasharde glascoatings. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

De voordelen van keramische coatings

Keramische coatings bieden diverse voordelen voor je auto. Zijn hoofdfunctie is natuurlijk het beschermen van de autolak tegen diverse invloeden. De coating sluit zich om de autolak heen en vervolgens hard uit tot een sterke beschermlaag. Andere voordelen van de keramische coatings:

 • Met zo’n 2 micron dikker en vooral sterker dan andere beschermlagen.
 • Hierdoor minder krasgevoelig. Blijft langer mooi glad en behoudt langer de glans.
 • Hecht goed middels een moleculaire verbinding met de autolak.
 • Gaat langer mee tot wel vijf jaar. Met onderhoud tot wel 10 jaar.
 • Minder gevoelig voor autopoets- en schoonmaakmiddelen.
 • Stoot water nog beter af (hydrofobisch).

Naast deze voordelen benoemden we eerder al dat de keramische coatings de autolak beter beschermen en verder gaan dan de reguliere glascoatings. Keramische coatings beschermen de autolak onder andere tegen;

Veel van de eigenschappen komen overheen met die van glascoatings. Toch laat de keramische coatings glascoatings ver achter zich. Verder in het artikel zetten we de keramische coating tegenover de glascoating en ontdek je waar de keramische coatings in uitblinken.

Hoelang blijft keramische coating zitten?

De zelf eenvoudig toepasbare keramische coatings, vaak hybride sprays, blijven de autolak tot wel zes maanden beschermen. Wanneer je de keramische coatings door een professioneel autopoetsbedrijf of auto detailer laat aanbrengen, kan de coating tot wel vijf jaar mee gaan en als de coating goed wordt onderhouden tot wel 10 jaar! Waarom de keramische coating een stuk duurzamer is wanneer je het op professionele wijze aanbrengt of laat aanbrengen lees je verder in dit artikel.

Keramische coating aanbrengen

Je kunt keramische coating op je auto laten aanbrengen, of tegenwoordig ook zelf aanbrengen. Keramische coatings zijn namelijk ook verkrijgbaar voor consumenten, waar het eerder vooral voor professionals te verkrijgen was. Bekende autowax merken als Meguiars, Turtle Wax, Angelwax, CarPro en zelfs het Williams F1 Racing team hebben keramische coatings ontwikkeld voor de consumenten ontwikkeld. Doordat keramische coatings vaak hybride zijn en daardoor zeer eenvoudig middels een spray aangebracht kunnen worden op de auto, is het zeer aantrekkelijk om de coating zelf aan te schaffen. Dit zeker ook aan te raden. We lichten hieronder beide methoden toe en geven ons advies met betrekking tot de keuze die je het best kunt maken als het gaat om het laten aanbrengen, of het zelf aanbrengen van de coating.

Keramische coating laten aanbrengen

De echte keramische coatings, want wat je zelf aanbrengt zijn vaak hybride producten en dus eigenlijk geen echte coatings, kunnen door professionele autopoetsbedrijven aangebracht worden. Dit kost vaak aanzienlijk meer en is interessanter als je een duurdere auto hebt. Het voordeel is dat de pure coatings tot wel vijf jaar houdt! Vaak gaan deze coatingbehandelingen samen met andere werkzaamheden zoals polijsten, velgenreiniging, wassen en/of het aanpakken van andere delen zoals de motorruimte of het interieur. Wanneer je je hele auto-exterieur laat behandelen zit keramische coating meestal al standaard in het pakket.

Diverse autodetailing merken bieden tegenwoordig een hybride keramische coating spray waarmee je de keramische coating eenvoudig in zeer korte tijd zelf op je auto kunt aanbrengen. Waarom moeilijk -en duur- doen als je het makkelijk zelf kan? De coating is een stuk goedkoper, maar houdt natuurlijk met vijf tot zes maanden wel minder lang dan de coatings van autopoetsbedrijven. Poetsbedrijven polijsten de auto, gebruiken goede producten en brengen de coating op een professionele wijze aan. Hierdoor kunnen de coatings, zonder goed onderhoud, tot wel vijf jaar blijven zitten!

Zelf keramische coating aanbrengen

Keramische coating kan je gemakkelijk zelf aanbrengen met sprays. Vaak zijn dit hybride producten waar ook een autowas in verwerkt zit. Dit zijn dus geen pure coatings zoals je die bij een professioneel autopoetsbedrijf laat aanbrengen. Ga je zelf keramische coating aanbrengen? Volg de stappen hieronder om de coating zonder problemen op je auto aan te brengen:

 1. Zorg er dan eerst voor dat de autolak vrij is van vuil, vet, stof en eventuele andere oneffenheden. Dit kun je doen door de auto te wassen met een autoshampoo. Let er op dat deze natuurlijk waxvrij moet zijn!
 2. Droog de auto goed af met een microvezel doek om het overige vocht van de auto te verwijderen.
 3. Schud de keramische coating en begin met het aanbrengen van de coating. Spuit de keramische coating op de auto. Doe dit in stroken van boven naar beneden. Behandel bij voorkeur paneel voor paneel.
 4. Poets de coating goed uit met een microvezeldoek of applicatiepad tot hij mooi is opgedroogd en ingetrokken. Poets uiteraard met draaiende bewegingen.
 5. Klaar met het poetsen van het paneel? Pak dan het volgende paneel van je auto. Neem er de tijd voor en vergeet niet te genieten.
 6. Ondertussen droogt de keramische coating uit tot een harde beschermlaag.
Was de auto goed voor je begint met het aanbrengen van de coating.

De duurzaamheid van de harde keramische coating is over het algemeen vijf tot zes maanden. In de tussentijd kun je natuurlijk gewoon doorgaan met autowassen, maar breng geen nieuwe wax aan tot je denkt dat de keramische coating uitgewerkt raakt. Dit is namelijk zonde van je geld en vrij zinloos.

De prijs van keramische coatings voor je auto

De prijs van keramische coating loopt uiteen van €10 tot wel €1500. Dit gaat van de goedkope sprays tot een meerlaagse behandeling door een professioneel poetsbedrijf incl. polijsten etc. Voorop staat wel dat het zelf aanbrengen van de coating de goedkoopste en meest toegankelijke optie is. Hieronder vind je de prijzen van keramische coating. Enerzijds voor het zelf aanbrengen, anderzijds de prijs voor het laten aanbrengen van de coating.

Zelf keramische coating kopen

De kosten van keramische coating is, in geval je het zelf doet, relatief laag. De prijs van keramische coating ligt zo rond de twee tientjes. Al zijn er natuurlijk goedkope varianten van een tientje en duurdere varianten van €100+. Neem maar van ons aan dat de varianten van rond de €20 van de bekende car detailing merken volstaan voor de gemiddelde gebruiker. Ervan uitgaande dat de keramische coating tot zes maanden blijft zitten, betaal je zo’n drie euro per maand om de maximale bescherming van je autolak te hebben. Er is dan vanuit gegaan dat je de hele spray leegspuit bij een enkele beurt, wat uiteraard niet nodig is. De kosten van zelf keramisch coating zal uiteindelijk tussen €1 en €3 per maand liggen. Dit hangt natuurlijk af van hoe groot het te behandelen oppervlakte is en hoe het wordt aangebracht.

Kosten keramische coating laten aanbrengen

Wanneer je keramische coating door een professioneel autopoetsbedrijf laat aanbrengen betaal je meestal tussen de €50 en €350 voor het beschermen van je volledige auto. Het prijsverschil zit hem hier voornamelijk in de producten en materialen die gebruikt worden. De behandelingen kunnen ook tot in de honderden of zelfs meer dan duizend euro lopen waar sommige detailers een garantie gegeven van tot wel 5 jaar op de coating. Hier wordt vaak wel ook de auto gepolijst, soms wel tot drie keer of meer, om de coating optimaal te laten hechten.

Autopoetsbedrijven polijsten vaak de autolak (een aantal keer) voor het aanbrengen van de coating.

Zelf zijn wij hier geen voorstander van. Bij polijsten wordt er namelijk toch weer een dun laagje van je lak geschuurd. De kosten per polijstronde kan de prijs een paar honderd euro per ronde doen opdrijven. Als laatst wordt de auto vaak gelijk volledig aangepakt wanneer er voor een duurdere keramische coating behandeling wordt gekozen.

Welke keramische coating kopen?

Of je nu een Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Ford, Hyundai, Lamborghini, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Porsche, Renault, Tesla, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volkswagen of Volvo rijdt. Als je je auto en de autolak in topconditie wilt houden, maak je gebruik van de beste keramische coatings. Wij hebben de beste keramische coatings voor je geselecteerd gebaseerd een combinatie van een goede prijs prijs, hoge kwaliteit en positieve ervaringen van andere autopoetsers. De absolute top drie van het moment zijn, op volgorde van de beste naar de bijna beste;

 1. Nanoglans auto coating spray
 2. Meguiars Hybrid Ceramic Wax
 3. Turtle Wax 53353 HS Ceramic Wax Coating

Probeer ze eens uit en ontdek zelf welke Ceramic Coating het beste voor jou werkt.

Alternatieven voor Keramische coating

Keramische coatings zijn natuurlijk niet de eerste producten die als functie het beschermen van de autolak hebben en daarnaast garant staan voor een langdurige mooie glans. Er zijn diverse tegenhangers die elk een eigen positie innemen op het gebied van glans, bescherming, prijs en toepasbaarheid. Als we al deze eigenschappen tegen elkaar opzetten, kunnen we alleen maar concluderen dat keramische coating de absolute nummer één is. We vergelijken keramische coating met zijn populairste en meestgebruikte tegenhangers in de consumentenmarkt.

Autowax

Iedereen kent natuurlijk autowax. Bij elke wasstraat, pompstation en waxbox kan je voor dit product gaan. Autowax beschermt de autolak goed tegen weersinvloeden en vooral tegen vuil. Autowax is relatief goedkoop en erg toegankelijk. Er zijn zeer goede en duurzame autowaxen op de markt beschikbaar, zoals Carnaubawax. Echter, als we kijken naar lakbescherming, legt autowax het af tegen de andere producten die als functie het beschermen van de autolak tegen krassen hebben zoals keramische coating, Teflon en glascoatings. Dit komt doordat autowax het vuil vangt en met het vuil verloren gaat. Autowax offert zichzelf als het ware op.

Tegenwoordig heeft elke wasbox en wasstraat autowax in het assortiment. Het is een standaard geworden.

Wanneer je dus vaak een erg vieze auto hebt, ben je zo van je autowax af en moet je de autowax vaker aanbrengen. Waar autowax mee wint, is de relatief lage prijs, de verkrijgbaarheid en de eenvoudigheid waarmee het aan te brengen is. Al is het aanbrengen van keramische coating tegenwoordig met de ontwikkelde hybride sprays bijna net zo eenvoudig als het aanbrengen van autowax.

Teflon (PTFE)

Hoewel Teflon, ook wel poly-tetra-fluoro-ethyleen (PTFE), over het algemeen algemeen bekend staat als het equivalent van keramische coatings, wordt het niet aanbevolen om Teflon-coatings zelf op je eigen autolak aan te brengen. Telfon mag namelijk niet in contact komen met rubber of plastic. Teflon coatings bieden een goede bescherming tegen o.a. roest, krassen en behoudt de glans. Maar ook Teflon legt het af tegen ceramic coatings.

Teflon coatings zijn met 0.02 microns ongeveer 100 keer dunner dan de keramische coatings die doorgaans 2 microns dik zijn. Hierdoor is Teflon een stuk gevoeliger voor krassen. Ook werkt Teflon niet waterafstotend hydrofobisch). Verder beschermt Teflon niet tegen oxidatie en UV-straling. Als laatst gaat een keramische coating gemiddeld vier keer langer mee dan een Teflon coating wanneer deze coatings zijn aangebracht door een professional.

Als je toch overweegt uw auto te coaten met Teflon, raadpleeg dan een autopoetsbedrijf of ervaren car detailer. Hou er rekening mee dat het laten aanbrengen van een Teflon laag relatief duur is en evenlang houdt als een keramische coating. Naar onze mening kun je over het algemeen beter voor de keramische coating gaan. Keramische coating is makkelijk zelf aan te brengen en beschermt over het algemeen beter tegen krassen dan Teflon. Als je meer glans op je auto wilt ga je voor een glascoating.

Glascoating

Glascoating is een coating die in de buurt komt van keramische coating, maar over het algemeen iets meer glans geeft. De coating bestaat uit siliciumdioxide (SiO2) met, net als glas, als hoofdbestanddeel zand. Hier dankt de glascoating zijn naam dan ook aan. Een glascoating is hard beschermt de autolak erg goed, maar doet toch onder aan de keramische coatings.

Een nadeel van glascoating is namelijk dat, ten opzichte van keramische coating, de glascoating dunner en minder hard is dan de keramische coatings. Hierdoor biedt glascoating een minder goede bescherming. Verder is keramische coating een reactieve stof. Dit houdt dat de coating zich netjes sluit en middels een moleculaire verbinding hecht aan de autolak, waar de glascoating als een sticker aan de autolak gelijmd wordt door resin (hars) aan de autolak. Het resin wordt aangetast door zure en alkalische reinigers waardoor de glascoating slijt. Ook kan de harde glascoating minder goed tegen hoge- en lage temperaturen, omdat de autolak dan uitzet en krimpt waardoor er scheurtjes in de glascoating onstaat. Als laatst zorgen deze slijtages ervoor dat de glascoatings sneller delamineren.

Nano coating

Nano coating verwijst naar de nanotechnologie en heeft weer net ander eigenschappen dan de keramische coating en glas coating, maar kan ook gecombineerd worden. Lees ons artikel over nano coatings voor auto’s om meer te weten te komen over nano coating.

Conclusie

Wil je de beste bescherming voor je autolak en daarnaast zorgeloos jarenlang, of in het geval je het zelf aanbrengt meerdere maanden, schoon rondrijden? Dan weet je nu dat je voor keramische coating moet gaan. Ook weet je of je het zelf wilt gaan aanbrengen, of het liever laat doen door een autopoetsbedrijf. Krijg je onverhoopt toch zichtbare, lelijke krassen in je autolak? Lees dan ons uitgebreide blogbericht over hoe je krassen moet verwijderen van je auto.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *