Koplampen polijsten? Zo maak je doffe koplampen weer helder

koplampen polijsten auto audi rs6

Koplampen polijsten? Zo maak je doffe koplampen weer helder

In het donker op de weg rijden kan al behoorlijk uitdagend zijn, maar wanneer je koplampen dof en troebel zijn, wordt het nog gevaarlijker. Doffe koplampen verminderen niet alleen je zichtbaarheid ‘s nachts, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op het uiterlijk en de algehele uitstraling van je auto. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit veelvoorkomende probleem: koplampen polijsten. In dit blogbericht zullen we je laten zien hoe je jouw doffe koplampen weer helder kunt maken, zodat je veiliger en met meer vertrouwen de weg op kunt. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw koplampen weer als nieuw kunt laten schijnen.

Hoe ontstaan doffe koplampen?

Doffe koplampen zijn een veelvoorkomend probleem dat optreedt na verloop van tijd. De heldere plastic lenzen van koplampen kunnen geleidelijk aan dof en troebel worden als gevolg van verschillende factoren, waaronder blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, vuil en stofdeeltjes, evenals schurende deeltjes die door wegspatten en wegomstandigheden worden veroorzaakt. Deze doffe koplampen verminderen niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van je voertuig, maar hebben ook ernstige gevolgen voor de verlichting en veiligheid tijdens het rijden in het donker. Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit probleem aan te pakken en je koplampen weer helder te maken. We leggen je uit hoe je doffe koplampen kunt herstellen.

Doffe koplampen herstellen en weer helder krijgen

Wees niet getreurd. Doffe koplampen kunnen worden hersteld en gewoon weer helder worden gemaakt. Dit kan je eenvoudig zelf doen, maar kan je ook door een professioneel autopoetsbedrijf of autodealer laten doen. Hoe krijg je doffe auto koplampen weer helder? Door te polijsten krijg je je koplampen weer helder zodat het licht weer mooi fel wordt en je de diepte van je koplampen weer ziet. Zoals bij mijn auto op onderstaande foto.

Dit is toch goud. Glasheldere koplampen waar de diepte in te zien is.

Het herstellen van doffe koplampen door middel van polijsten is een kosteneffectieve en relatief eenvoudige oplossing. Het polijsten van autolampen moet zoals alle autobehandelingen wel op de juiste manier en zorgvuldig worden gedaan om een mooie resultaat te behalen. Wij leggen je uit hoe je eenvoudig zelf je koplampen kunt polijsten.

Hoe moet je koplampen polijsten?

Je begint meestal met het reinigen van de koplampen om alle oppervlakteverontreinigingen en vuil te verwijderen. Vervolgens gebruik je een schurende compound en schuurpapier om de verweerde toplaag van de koplampen voorzichtig weg te schuren. Gebruik hiervoor koplamp polijstset speciaal voor auto’s. De beste koplamp polijstsets vinden wij op dit moment de Quixx Koplamp Restauratie kit of de Turtle Wax Speed Headlight Kit. Polijsten helpt bij het elimineren van de troebelheid en herstelt de helderheid van de lenzen. Na het schuren ga je verder met polijsten met een fijner polijstmiddel om de koplampen een glad en glanzend oppervlak te geven. Het gebruik van een auto polijstmachine kan dit proces versnellen en zorgen voor een professioneel resultaat. Ten slotte is het aanbevolen om de koplampen af te werken met een beschermende coating om ze te beschermen tegen toekomstige veroudering en troebelheid. Door deze stappen te volgen, kun je jouw doffe koplampen herstellen en weer helder krijgen. Voer de polijstbehandeling zorgvuldig uit en neem de tijd, anders heb je grote kans dat het resultaat gaat tegenvallen.

Koplampen laten polijsten

Lukt het niet om zelf de koplampen te polijsten of krijg je niet het gewenste resultaat? Dan kan je ook een poetsbedrijf inschakelen. Hier werken autopoetsers met ervaring die net een tandje verder kunnen gaan. Verder hebben zij meer materiaal ter beschikking, van schuurpapieren tot polijstmiddelen en poetsmachines. Zij weten wat de beste aanpak is voor de dofheid van jouw koplamp. Laat je vooraf adviseren. Geven ze aan dat jouw koplamp niet meer te redden is? Dan rest er niets anders op dan nieuwe koplampen te kopen.

Nieuwe auto koplampen kopen

Zijn jouw koplampen te erg beschadigt? Dan kan je op meerdere manieren aan nieuwe koplampen komen. Je kunt online kijken of je tweedehands koplampen kunt vinden of je koopt direct nieuwe koplampen bij Winparts, je kunt hier zoeken op kenteken. Koplampen zijn over het algemeen eenvoudig te vervangen, maar een andere goede optie is om ze bij je volgende (APK-)beurt direct mee te laten vervangen. Om kosten te besparen kan je vragen of je zelf de koplampen mag aanleveren bij de garage.

Conclusie

Koplampen kunnen om diverse redenen na verloop van tijd dof worden. Gelukkig kan je dit eenvoudig zelf weer herstellen door te polijsten. Lukt het niet? Schakel dan een poetsbedrijf in. Als de schade te groot is rest er niets anders dan nieuwe koplampen te kopen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *