Krassen verwijderen van je auto? Lichte of diepe krassen, ontdek hoe je dit doet

krassen verwijderen van je auto

Krassen verwijderen van je auto? Lichte of diepe krassen, ontdek hoe je dit doet

Krassen verwijderen van je auto. Het is de kern van auto detailing, de meest voorkomende handeling onder autopoetsers en de meest uitgevoerde reparatie door de autoliefhebbers. Tegelijkertijd een niet te voorkomen, lelijke schade aan je autolak die vrijwel altijd zichtbaar is en voor irritante van ongekende niveaus zorgt. Als autoliefhebber wil je krassen op je auto zo snel en zo goed mogelijk verwijderen. In theorie is, ook als het gaat om autokrassen, alles mogelijk. In dit artikel leggen we uit wat krassen zijn en hoe je type krassen op je autolak kunt herkennen om vervolgens erachter te komen hoe je krassen uit je auto krijgt.

  1. Wat zijn krassen?
  2. Krassen verwijderen van je auto
  3. Tips om krassen te voorkomen
  4. Conclusie

Wat zijn krassen?

Een kras op je auto kan je vergelijken met een lichte snee in de huid van een mens. In het geval van auto’s zit er een snee, vanaf nu kras genaamd, in de laklagen van je auto. Afhankelijk van de diepte en welke laklagen zijn beschadigd, is de kleur van de kras iets lichter dan je autolak. Als je het slecht treft heb je een diepe kras die wit is of in het ergste geval zelfs een metalen kleur kan hebben. Naarmate je steeds meer krassen krijgt, wat haast niet te voorkomen is bij normaal gebruik van een auto, krijg je steeds meer krasjes en/of andere beschadigingen. Doordat alle laklagen samen ongeveer even dik zijn als een mensenhaar, snap je wel dat een kras snel gemaakt is. Afhankelijk van de kleur van je auto, zijn krassen erg goed of juist minder goed zichtbaar. Hoe dan ook, je auto wordt er niet mooier op. En als autoliefhebber komt er wellicht een moment dat je er wat aan wilt gaan doen. Ben je de krassen op je auto zat? Dan zit je met dit blogbericht goed.

Veelvoorkomende oorzaken van krassen

Elke auto heeft krassen. Zelfs al laat je je auto voor de deur staan, zal hij krassen krijgen. Er zijn een aantal kleine en grote preventieve maatregelen aan zowel je auto, als de locatie waar die staat, die je kunt nemen om de kans op krassen op je auto zoveel mogelijk te verkleinen. Later in dit artikel vertellen we hier meer over. Eerst kijken we naar de mees voorkomende oorzaken van krassen op je auto;

  • Steenslag – opspringende steentjes op het asfalt die gelanceerd worden door je voorganger. Veroorzaakt krasjes, putjes en kan zelfs je voorruit breken zoals bij mij is gebeurd.
  • Bomen en struiken – ga je net te dicht langs een struik of boom? Dan kan dit krassen veroorzaken in je autolak.
  • Fietsers – dit zal je vooral in de stad meemaken en bij het in- of uitparkeren op fietsroutes naar bijvoorbeeld scholen.
  • Vandalisme – veelvoorkomende autokrassen door vandalisme zijn natuurlijk met de sleutels langs de auto gaan, maar ook voorwerpen die op- of tegen de auto zijn gegooid.
  • Per ongeluk – natuurlijk kan het ook per ongeluk gebeurd zijn door je sleutelbos, een buurman die met zijn hark langs je auto liep of de bal van een kind.
  • Parkeerplaatsen – bij supermarkten wordt vaak de deur tegen je auto gezet, mensen en dieren lopen langs je auto. Kinderen spelen overal.

Een juiste parkeerplek kiezen verkleint de kans op krassen en andere lichte schades.

Het gevaar voor krassen ligt altijd en overal op de loer. Gelukkig vallen in de meeste gevallen niet echt op. Want hoe vaak kijk je naar een auto en vallen de krassen je op? Neem maar aan dat elke auto krassen heeft. Zijn er wel zichtbare krassen? Krassen zijn altijd weg te poetsen, te herstellen of te repareren. Eerst is het zaak om de type kras te herkennen.

De soorten krassen herkennen

Voordat je materialen gaat bestellen of zelfs afspraken maakt bij een autopoetsbedrijf, is het belangrijk om het type kras of krassen vast te stellen. Dit is belangrijk omdat elke type kras een andere reparatie nodig heeft. Verder is het ook niet mogelijk om elk type kras zelf te herstellen. Er zijn in principe drie soorten krassen;

  • Lichte krassen – we spreken van lichte krassen als de grondlaag en kleurlak nog intact zijn, maar enkel de blanke lak beschadigt is. De blanke lak is een dunne toplaag die de kleurlak beschermt. De kras herken je doordat de kleur nog intact is. Wanneer je kras nat maakt zie je hem haast niet meer doordat het water de blanke lak schade vult.
  • Middeldiepe krassen – je voelt hem al aankomen. Bij middeldiepe krassen is de kras door de blanke lak tot in de kleurlak doorgedrongen. Doordat de kleurlak beschadigt is zie je dat de kleur van je auto in de kras lichter is dan de kleurlak die nog intact is, maar niet wit. Als je twijfelt kun je deze kras eenvoudig herkennen door er met je nagel over te gaan. Als je de kras voelt, maar deze niet wit is, is het hoogstwaarschijnlijk een middeldiepe kras.
  • Diepe krassen – bij diepe krassen is de kras door de blanke lak en kleurlak heen geraakt waardoor de kras wit is. In het ergste geval, wat niet vaak voorkomt, is de kras zelfs door de grondlaag heen gekomen en is de kleur van metaal. Wanneer je een metaalachtige kleur ziet is het belangrijk dat de kras goed wordt herstelt, anders ligt het gevaar van roest op de loet. En dan ben je op den duur ver van huis.

Nu je weet hoe je de soorten krassen in je autolak kunt herkennen, leggen we je uit hoe je elk type kras het beste kunt verwijderen. Hou er rekening mee dat het uiteindelijk aan jezelf is om te beoordelen of het te doen is. Wanneer je niet een paar krasjes, maar grotere beschadigingen hebt, kun je beter een autoschadebedrijf, autopoetsbedrijf of professionele car detailer raadplegen. Bij kleine of enkele krassen kun je eenvoudig zelf aan de slag gaan. Tijd om de autokrassen te gaan verwijderen…

Krassen verwijderen van je auto

Krassen in je lak kun je in de meeste gevallen zelf behandelen. Je leest op het internet veel over het verwijderen van krassen met huismiddelen als tandpasta. Het advies is om meerdere redenen om dit niet te doen. Gebruik de krasverwijdering producten auto’s en bijbehorende behandelmethoden.

De behandelmethode zal afhangen van de diepte van de kras. In sommige gevallen zul je een professional of bedrijf moeten inschakelen. Wanneer je weet met wat voor type kras je te maken hebt, is het tijd om kras te gaan verwijderen.

Lichte krassen verwijderen

Lichte krassen kun je vrij eenvoudig verwijderen en hierbij volstaan de meeste krasverwijderaars, meestal “scratch removers”, al om de schade te herstellen. De scratch removers zijn eigenlijk een soort polijstmiddel. Je poetst de lichte krassen uit je autolak. Hieronder twee voorbeelden van krassen op mijn eigen auto die ik heb verwijderd met Meguiars Scratch X 2.0. Naast mijn eigen auto heb ik ook diverse zwarte auto’s van kennissen behandeld en wij zijn zeer enthousiast over dit product. Let wel op, scratch removers werken alleen bij lichte krassen. We vertelden eerder al hoe je de krassen kunt herkennen.

Volg dit stappenplan om lichte krassen uit de lak van je auto te verwijderen:

  1. Maak de plek goed schoon en ontvet de plek.
  2. Beng de scratch remover aan middels een niet-pluizende microvezeldoek.
  3. Wrijf de plek uit met de microvezeldoek.
  4. Zet de auto eventueel nog in de wax.

Ben je niet tevreden over het resultaat? Dan is de kans groot dat de kras te diep is en eerder een behandeling vergt voor het verwijderen van middeldiepe krassen.

Middeldiepe krassen verwijderen

Middeldiepe krassen verwijder je door de beschadigde kleurlak laag weer te herstellen. Dit doe je door een lakstift te gebruiken. Het belangrijkste is natuurlijk dat je exact de juiste kleur bestelt. Elk merk heeft een andere interpretatie en samenstelling van elke kleur. De kleurcode van je auto vind je eigenlijk altijd wel op het VIN-plaatje, het Voertuig Identificatie Nummer. Dit wordt ook wel het chassisnummer genoemd. Hou er rekening mee dat het VIN-plaatje zich op meer dan twintig plekken in je auto kan bevinden. Kan je jouw VIN-plaatje niet vinden? De kans is groot dat de kleurcode van jouw auto ook in het onderhoudsboekje van de auto staat.

Nadat je jouw kleurcode hebt gevonden kun je lakstiften bestellen. Zorg dat je een goede kwaliteit lakstift bestelt en verdun deze nooit want dit zorgt logischerwijs voor kleurverschillen. Deze worden exact als de kleur van jouw auto gemaakt en is eenvoudig te gebruiken. Lees altijd de bijsluiter of gebruikersaanwijzing van de producten die je gebruikt. Heb je de lakstiften binnen? Doorloop dan de volgende stappen om de lakstift te gebruiken:

  1. Maak de plek die je bij gaat tippen goed schoon en ontvet de plek.
  2. We gaan ervan uit dat er geen roest is, check dit en bestel desnoods een roestverwijderstift.
  3. Schud de lakstift goed voor twee tot drie minuten. Zorg dat je het ijzertje goed hoort tikken.
  4. Ontvet de plek nog een keer.
  5. Controleer of de kleur overeenkomt door te testen op een onopvallend stukje.
  6. Juiste kleur? Tip de kras volledig bij.
  7. Laat de lak drogen.
  8. Polijst de plek om het mooi glad en glanzend te krijgen.
  9. Idealiter breng je autowax aan als finishing touch.

Het polijsten van je auto doe je bij voorkeur machinaal met een polijstmachine.

Wanneer je deze stappen goed hebt uitgevoerd zijn de middeldiepe krassen keurig hersteld. We adviseren goede producten te gebruiken voor dergelijke lakreparaties. Dan hebben we het over de lakstift, maar ook het polijstmiddel en eventuele sponzen of doeken die je gaat gebruiken. Meer weten over lakstiften? Lees ons artikel met alle informatie over lakstiften.

Diepe krassen verwijderen

Bij een diepe kras moet de plek met meer middelen behandeld worden. Hier zijn diverse kant-en-klare kras reparatiesets tot wel 19-delig voor verkrijgbaar. Bij dergelijke sets zit een gebruiksaanwijzing bijgesloten en je doet er goed aan deze te volgen. Ook zijn er diverse video’s op YouTube te vinden die het stap voor stap laten zien. Hou er rekening mee dat een professioneel poetsbedrijf of schadehersteller voor een mooier resultaat zorgt. Wil je er toch zelf aan beginnen? Zorg dat je weet wat je doet voor de schade juist erger wordt. Gezien er meerdere manieren zijn om diepe krassen te verwijderen, hebben we hier geen stappenplan voor je. In de meeste gevallen moet je wel:

  1. Meerdere keren schoonmaken en ontvetten.
  2. Meerdere keren schuren en/of nat schuren.
  3. Meerder en verschillende lagen lak aanbrengen.
  4. Polijsten en waxen.

Uiteraard kan je ook de behandeling van een middeldiepe kras uitvoeren. Bij voorkeur breng je dan een laklaag meerdere keren dun aan. Het kan zijn dat de lak op deze wijze, mits de krasschade niet te groot is, mooi herstelt en lang mooi blijft. Al is dit niet de originele methode om de autolak te herstellen, kan het een quick fix zijn voor bijvoorbeeld een wat oudere auto of op een minder zichtbare plek.

Tips om krassen voorkomen

Je weet nu wat krassen zijn, welke soorten krassen er zijn en hoe je ze verwijdert. Wat je verder kunt doen is de kans op krassen verkleinen. Dit kan met een aantal simpele bijna dagelijks toepasbare tips, maar ook door wat grotere ingrepen en/of semipermanente handelingen. Wij zetten ze op een rijtje.

Dagelijks toepasbare tips tegen krassen

Er zijn een aantal tips die je dagelijks of vrijwel altijd kan toepassen. Ze zijn simpel en gratis. Wanneer je bewust al dan niet onbewust rekening houdt met deze tips verklein je de kans op krassen en zul je op de lange termijn sowieso minder krassen op je auto krijgen:

  1. Parkeer niet op drukke fietsroutes, zeker niet waar kinderen fietsen.
  2. Parkeer niet dichtbij speelplaatsen of hangplekken.
  3. Probeer zoveel mogelijk te fileparkeren.
  4. Vermijd parkeerplekken bij supermarkten.
  5. Parkeer op een hoek, op ruime parkeerplekken of naast dure auto’s.
  6. Rij als je de keuze hebt over verharde wegen en mijd indien mogelijk nieuw asfalt.
  7. Was en wax de auto regelmatig om hardnekkig vuil te verwijderen.

Permanente tips tegen krassen

Naast de simpele gratis tips, zijn er ook permanente tips tegen krassen op je auto. Deze preventieve maatregelen werken aanzienlijk beter, maar daar staan hogere kosten tegenover:

  1. Parkeer in je garage en zorg dat deze ook voor de auto bestemd is.
  2. Geef je auto een goede keramische coating.
  3. Soms staat een steenslaghoes op de motorkap je auto goed.
  4. Laat je auto wrappen om de lak te beschermen.
  5. Neem een witte auto, de kleur van de grondlaag.

Een carwrap beschermt de auto tegen krassen.

Als je deze tips volgt zal je minder krassen op je auto krijgen tijdens de jaren dat je de auto in bezit hebt. Mocht het onverhoopt toch storend worden, weet je nu hoe je de krassen weg kunt werken.

Conclusie

Je weet nu wat krassen zijn en het belang om het type kras, ofwel de diepte van de kras te achterhalen. De behandelmethode en het de te gebruikten krasverwijdering-, lak- polijst- en /of schuurproducten hangen af van de diepte van de kras en daarbij behorende behandelmethode. In het ergste geval schakel je een autopoetsbedrijf. Neem bij voorkeur zoveel mogelijk preventieve maatregelen om krassen zoveel mogelijk te voorkomen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *