Lederen autobekleding onderhouden houdt leder oneindig goed

lederen autobekleding onderhouden

Lederen autobekleding onderhouden houdt leder oneindig goed

Je lederen autobekleding onderhouden is erg belangrijk. Het lederen bekleding van je auto straalt een bepaalde mate van luxe uit. Leer is een luxeproduct en is mooi, maar ook ontzettend duurzaam. Om de lederen autobekleding mooi te houden dien je de lederen bekleding te onderhouden en het leer regelmatig te reinigen. Leer behandelen werkt natuurlijk anders dan het behandelen van stoffen bekleding. Sta je op het punt de leren bekleding van je auto schoon te gaan maken? Lees in dit blogbericht alles over het reinigen en onderhouden van je lederen autobekleding zodat je straks een mooi eindresultaat hebt en het leer niet beschadigt of lelijk maakt.

 1. Wat is leer?
 2. De voordelen van een lederen autobekleding
 3. Lederen autobekleding schoonmaken
 4. Lederen autobekleding onderhouden
 5. Tips om de leren autobekleding mooi te houden
 6. Conclusie

Wat is leer?

Leer wordt al in auto’s gebruikt sinds de dag dat de auto’s bestaan. Leer is duurzaam, comfortabel en makkelijk te verwerken wat het een ideale materiaal maakt voor de bekleding van het autointerieur. Voor de auto’s bekleedden we onze voertuigen, zoals koetsen, ook al met leer. Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk en steeds vaker imitatieleer. Voor het zogenoemde Skai kunstleer wordt veelgebruikt. Dit imitatieleer is haast niet van echt leer te onderscheiden. Dit artikel is ook relevant voor het onderhouden en schoonmaken van imitatieleer. De kans is over het algemeen klein dat je echt leder in je auto hebt.

Waar wordt leer van gemaakt?

Leer wordt gemaakt van dierenhuiden. De huiden bestaan uit drie lagen waarvan wij de onderste twee lagen, het bindweefsel onder de opperhuid, gebruiken voor het leer. Nadat de bovenste huidlaag is verwijderd kan de huid behandelt gaan worden tot het eindproduct leer om vervolgens toegepast te kunnen gaan worden. Er zijn diverse soorten eindproducten, maar ook bronnen voor het leer.

De verschillende soorten leer

Er zijn verschillende dieren waar we de huid van gebruiken om leer te maken. Veelgebruikt zijn het runderleer van koeien en stieren. Samen met de varkenshuiden vormt dit leer het grootste deel van het leer dat we gebruiken voor de uiteenlopende toepassingen. Voor de wat luxere producten wordt luxer leer gebruikt zoals leer van kalveren, lammeren en herten. Ga je nog een stap verder dan krijg je leer van slangen- en krokodillenhuiden. Verder zijn ook leer van vossen, konijnen en vissen leerproducten die we vaker zien.

Naast de huid bepaald ook de afkomst van een dier soms het type leer wat leidt tot het eindproduct. Zo wordt er ook Italiaanse Runderleder gebruikt voor het auto-interieur. Ook kunnen bepaalde bewerkingen van het leer de naam van het leer doen veranderen. Zo kunnen we bijvoorbeeld Nappaleer als geverfd leer afkomstig van een lams- of schapenhuid. Hierdoor is de achterkant van dit leer nog bruin. Andere bekende voorbeelden van ledervarianten zijn geperforeerde leer, kunstleer en imitatieleer.

lederen autobekleding leren autostoelen
Leer kan zo bewerkt en afgewerkt worden dat het perfect past in het interieur. Van de kleur tot het gevoel en comfort.

Naast het type huid en de bewerking, bepaald ook de afwerking van het leer het eindresultaat. Het leer kan natuurlijk geverfd worden om een mooie kleur te krijgen, maar er zijn ook afwerkingen die het leer sterker en elastischer maken of zelfs beter aan laten voelen voor een beter comfort.

Leer in de autobekleding

Over het algemeen gebruiken we voornamelijk het leer van koeienhuiden in onze auto’s. Dit runderenleer gebruiken we op meerdere elementen van het autointerieur. Leer heeft veel voordelen voor het interieur van auto’s en daarom zien we het steeds vaker in auto’s terugkomen als vervanger van de stoffen bekleding. Op de voordelen van leer komen we straks terug. Laten we eerst kijken naar de toepassingen van leer in het autointerieur:

 • Leren autostoelen
 • Leren dashboard
 • Leren stuur
 • Leren deurpanelen
 • Leren hemelbekleding
 • Leren middenconsole

Kortom, vrijwel alles kan met leer afgewerkt worden. Waar leer eerst voornamelijk bij de wat luxere automerken of de hogere segmenten auto’s werd gebruikt, zie je het tegenwoordig steeds meer terug in de middenklassen. Al dien niet als imitatieleer. Begrijpelijk, want leer biedt vele voordelen ten opzichte van de stoffen autobekleding.

De voordelen van een lederen autobekleding

Een lederen autobekleding biedt vele voordelen tegenover de stoffen autobekleding. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Leer is sterk en duurzaam

Leer is sterk en erg duurzaam. Ondanks zwaar gebruik, behoudt leer vrijwel altijd zijn kwaliteit en kleur. Dit komt doordat leer goed bestand is tegen de invloeden die zorgen voor slijtage. Leer gaat daarom aanzienlijk langer mee dan de meeste andere stoffen autobekledingen. Andere voordelen van leer zijn onder andere dat het bestand is tegen:

 • Water en, indien behandeld, ook tegen vuur.
 • Huisstofmijt, schimmel en andere allergenen.
 • Pluizen en stof.
 • Vlekken.

Leer gaat erg lang mee en als de lederen autobekleding goed wordt onderhouden blijft het mooi en comfortabel. Naast dat leer duurzaam is, is leer in het autointerieur ook mooi en stijlvol.

Leer is stijlvol en tijdloos

We kennen leer als een hoogwaardig en elegant materiaal. Leer is mooi, stijlvol en kan zo worden afgewerkt dat het naadloos aansluit bij de rest van de auto. Van de kleur van het leer, tot de verschillende reliëfs en hoe het leer aanvoelt. Zoals we eerder al benoemden wordt dit mooie materiaal al voor de auto’s in onze voertuigen verwerkt. Je kunt zeggen dat leer tijdloos is altijd voor een stijlvolle uitstraling zal zorgen.

Leer is onderhoudsarm

Ondanks dat leer erg duurzaam is, moet leer wel onderhouden worden. Leer is onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Een verschil met de stoffen autobekleding is dat leer met speciale onderhoudsproducten voor leer onderhouden moet worden. Voor het schoonmaken van leer geldt hetzelfde. Ook dit moet met speciaal voor leer ontworpen schoonmaakmiddelen. Voordeel is dat het onderhouden van leer weinig tijd en moeite kost. Daarentegen heb je er jarenlang veel plezier en comfort aan. We leggen uit hoe je het leer kunt onderhouden, maar eerst behandelen we het schoonmaken van leer.

Leer ademt en is flexibel

Je zult het niet verwachten, maar leer ademt. Dit zorgt natuurlijk voor een hoog comfort tijdens het autorijden. Verder is leer ook nog een flexibel waardoor het materiaal goed om je lichaam heen sluit en door zijn sterke eigenschappen voor een goede ondersteuning zorgt. Samen met de luchtdoorlatende functie zorgt leer voor hoog comfort. Wil je extra ventilatie? Dan kun je voor geperforeerd leer gaan.

Geperforeerd leer laat nog meer lucht door. Ideaal ook voor aan het stuur om plakkende handen te voorkomen.

Hou er rekening mee dat nieuw leer nog wat stug kan zijn. Blijft het lange tijd stug en lijkt het zich niet aan te passen aan de nieuwe situatie na ingebruikname? Dan is het goed om er door een specialist naar te laten kijken.

Lederen autobekleding schoonmaken

Al zal leer niet snel vies worden, zul je toch regelmatig je leren autobekleding moeten schoonmaken. Bij het gebruik van de auto ontkom je er niet aan de auto vuil wordt. Daarnaast moet je het auto leer behandelen om het mooi en soepel te houden, hier komen we verder in dit artikel op terug.

We leggen in een aantal stappen uit hoe je het leer van je autobekleding kunt reinigen. Natuurlijk is het eerst zaak om een goed leder reiniger voor het auto interieur te bestellen. Idealiter met een Uv-werende werking of een all-in-one leerreiniger die het leer ook gelijk conditioneert. Tijd om het leer schoon te gaan maken middels de volgende stappen.

Stap 1: Het leer stofzuigen en droog vuil verwijderen

Als eerst is het zaak om het droge vuil en het stof van de autobekleding te verwijderen. Dit is vuil zoals kruimels en zand. Gebruik hiervoor gewoon de stofzuiger en hou er rekening mee dat deze geen scherpe randen heeft die krassen in het leer kunnen veroorzaken. Deze stap, het droog reinigen van de leren autobekleding en met name de lederen autostoelen, mag je nooit overslaan. Wanneer je het leer namelijk schoon gaat maken met de daarvoor bedoelde producten, dien je dit in te gaan wrijven. Wanneer er nog vuil aanwezig is, kan je met het wrijven beschadigingen op het leer veroorzaken.

Stap 2: Reinigen met reinigingsmiddel voor leer

Nadat de lederen autobekleding droog en vrij is van droog vuil, kunnen we het leer gaan reinigen. Gebruik hiervoor altijd een reinigingsmiddel voor leer. Deze zijn speciaal ontwikkeld om het leer te reinigen zonder deze te beschadigen, verkleuren of lelijke vlekken achter te laten. Daarnaast hebben reinigingsmiddelen voor leer vaak een toepassing dat de eventuele geuren uit het leer kunnen verwijderen. Denk aan hondengeuren, rookgeuren of andere niet-welkome geuren.

Afhankelijk van het leer reinigingsmiddel heb je vaak ook nog aanvullende accessoires nodig zoals borstels voor leer, een doek of sponzen. Hou hier rekening mee wanneer je de leerreiniger aanschaft. Er zijn producten waar al een speciale borstel op de fles zit waarmee je het reinigingsmiddel op het leer mee kunt aanbrengen. Deze borstels zijn speciaal voor het leer en de leerreiniger ontwikkeld voor een optimaal resultaat.

Stap 3: Droog afnemen met een microvezeldoek

Heb je de lederen bekleding behandeld met de leerreiniger? Dan is het tijd om de leren bekleding droog af te nemen met een schone microvezeldoek. Zorg dat er geen resten van het reinigingsmiddel meer aanwezig zijn op de autobekleding. Dit is belangrijk voor de volgende stap, omdat er in de volgende stap met andere middelen gewerkt gaat worden.

Stap 4: Verzorgen en beschermen met een leerconditioner

Het laatste onderdeel van de schoonmaakbeurt is het verzorgen van het leer. Door het leer met auto leder onderhoud in topconditie te houden, blijft het leer mooi en krijg je minder snel last van onder andere kreuken en scheuren. Ook blijft de kleur mooi behouden. Het verzorgen kun je doen door een leer conditioner aan te brengen. Naast dat de leerconditioner het leer soepel houdt, beschermt de leerconditioner het leer tegen onder ander vuil, vlekken en Uv-straling. Gebruik voor het aanbrengen van de leerconditioner een nieuwe schone microvezeldoek. Wrijf het in tot het goed is ingetrokken en is opgedroogd.

Lederen autobekleding onderhouden

Je lederen autobekleding onderhouden is zoals hiervoor aangegeven een van de dingen wat je regelmatig hoort te doen. Dit is belangrijk, omdat het leer anders uit kan drogen. Leer is een huid en net als onze eigen huid kan het uitdrogen om vervolgens scheurtjes krijgen. De scheuren en rimpels kunnen het leer lelijk maken. Ook kan het leer in een erg geval gaan bladeren en/of zijn kleur verliezen.

Uv-straling en hitte versnellen het ouderdoms-, of beter gezegd uitdrogingsproces. Het leer wordt stug, gaat scheuren en krijgt een wat verouderde uitstraling. Om het leer te beschermen tegen Uv-straling kun je leerconditioners gebruiken, maar je kunt er ook rekening mee houden bij het parkeren en eventueel ook een zonnescherm gebruiken. Met laatstgenoemde bescherm je ook het leren dashboard en stuur. Andere behandelingen zoals het toepassen van raamfolie kunnen ook Uv-straling buiten houden.

Zonlicht droogt leer uit wat het leer uitdroogt en op den duur zorgt voor scheurtjes.

Als laatst is het goed om te weten dat er leerreinigers zijn waar een Uv-werende werking in zit en dat er ook leerreinigers zijn met een alles-in-één werking. Dit houdt in dat het product naast het schoonmaken van leer, het leer ook als een conditioner behandelt en dus weer soepel maakt. Hiermee voorkom je nog beter dat het leer gaat uitdrogen met beschadigingen tot gevolg.

Tips om de leren autobekleding mooi te houden

We hebben nog een aantal extra tips voor je waarmee je de leren autobekleding mooi kunt houden. Met deze tips kun je het leer nog net iets beter in conditie houden:

 • Zorg dat er altijd voor dat er geen vuil aanwezig is waarmee je krasjes in het leer kunt maken alvorens je het leer gaat behandelen.
 • Gebruik bij het behandelen van je leren autobekleding altijd een schone microvezeldoek.
 • Neem er de tijd voor en sla vooral geen plekken over. Dit ga je anders op den duur terugzien.
 • Parkeer zoveel mogelijk uit de zon of gebruik een zonnescherm om het leer te beschermen tegen Uv-straling.
 • Hou je leren autobekleding schoon en gebruik minstens twee keer per jaar een conditioner.
 • Gebruik geen huishoudelijke middelen op je leren autobekleding. Zelfs verdund kunnen de chemicaliën het leer beschadigen.

Je hebt nu alle handvatten voor een mooie, schone en vooral soepele leren autobekleding. Geef je lederen autobekleding af en toe de volle aandacht zodat jij en je medepassagiers er nog jarenlang van kunnen genieten. Een mooie autobekleding zorgt er ook voor dat de waarde van de auto net iets hoger blijft en je een betere indruk achterlaat bij de potentiële kopers.

Conclusie

Leer is een duurzaam en elegant materiaal dat door zijn eigenschappen ideaal is als autobekleding. Leer schoonmaken is niet lastig, maar vergt af en toe je volle aandacht en wat tijd. Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor het leer wanneer je het leer gaan schoonmaken en het leer vervolgens goed te verzorgen met leerconditioners. Wanneer je het leer goed verzorgt gaat het oneindig mee en blijft het zijn prachtige luxe uitstraling behouden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *