Lederen bekleding van je auto herstellen, van slijtage tot brandgaten

lederen bekleding van je auto herstellen weer als nieuw audi

Lederen bekleding van je auto herstellen, van slijtage tot brandgaten

De lederen bekleding van je auto herstellen? Leder in het autointerieur geeft een chique uitstraling. Leder is daarnaast erg sterk en duurzaam. Ondanks zijn ongekende eigenschappen heeft ook leder diverse vormen van slijtage en veroudering. Zeker wanneer het leder niet wordt onderhouden, kan dit na verloop van tijd zijn mooie uitstraling verliezen en uiteindelijk ook tot beschadigd leder leiden. Het leder wordt stugger, krijgt scheurtjes en verliest zijn glans. Dan hebben we het nog niet eens over zelf veroorzaakte beschadigingen zoals gaten door sigaretten. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om je auto leder te herstellen.

Het leer herstellen van je auto

Door diverse factoren wordt het leer van je auto, ondanks zijn duurzaamheid, toch ouder. Het krijgt, zeker wanneer je de lederen bekleding niet goed onderhoudt, scheurtjes door met name uitdroging. Heb je onverhoopt schade of slijtage aan het autoleer? Dan zijn er gelukkig mogelijkheden om leer te herstellen. In sommige gevallen kan je ook zelf veroorzaakte schade aan het leer van je autobekleding herstellen. Denk bijvoorbeeld aan rookgaten. We benoemen eerst de meest voorkomende beschadigingen aan leer.

Krassen in de lederen bekleding van je auto herstellen

Krassen in de lederen bekleding van je auto herstellen? Krassen kunnen vrij eenvoudig hersteld worden. Maak de bekleding schoon en smeer de plekken met krasjes goed en dik in met een goede leerconditioner. Wrijf de leerconditioner goed in en laat het vervolgens intrekken. De conditioner vult de krasjes op en deze zullen verdwijnen. Blijf je de krassen zien? Dan kan je hiervoor genoemde stap de volgende dag herhalen, of wanneer het leer weer droog is, nog een keer herhalen tot het gewenste resultaat is behaald.

Scheuren in leer door uitdroging

Scheuren in de lederen bekleding van je auto herstellen? Leer is een huid en net als onze eigen huid kan leer uitdrogen. Leer moet gehydrateerd worden zodat het mooi en vers blijft. Doe je dit niet kan je erop wachten dat het leer stug wordt en scheurtjes krijgt. Door net als met krassen het leer eerst te reinigen met een lederreiniger en daarna, wanneer het leer weer droog is, meerdere keren met een conditioner te behandelen werk je de scheurtjes weer weg. Hoe vaak en met welke frequentie je dit moet doen hangt af van de ernst van de barsten en scheuren.

Leder is vrijwel altijd te herstellen of anders te vervangen. Idealiter onderhoud je het leder.

Lukt het niet om de scheuren weg te poetsen met de conditioner of zie je bij voorbaat al dat de scheuren te groot zijn? Dan kun je overwegen om de barstjes weg te schuren met schuurpapier korrel 600 en vervolgens leervuller of een vulkaniseer pasta te gebruiken als vulmiddel voor d scheur. Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste leerverf gebruikt zodat de beschadiging niet meer zichtbaar is en mooi weggewerkt kan worden.

Gat of brandgat in leer

Heb je gaatjes of een brandgat door bijvoorbeeld een sigaret in het leer? Dan kun je deze, in het geval van een brandgat, proberen weg te snijden. Vervolgens dien je een stukje canvas in het uitgesneden leer te duwen met bijvoorbeeld een pincet. Is dit stukje stof geplaatst? Dan doe je er vuller op en als laatst kleur je ook deze beschadiging bij met leerverf.

Reparatie kit om de lederen bekleding van je auto herstellen

Om het leer te repareren is wat wij hierboven hebben omschreven de rode lijn, maar er zijn natuurlijk verschillende middelen die je kunt gebruiken om de lederen bekleding van je auto te herstellen. Gelukkig zijn er kant-en-klare leer reparatie kits beschikbaar die alle producten bevatten die je nodig hebt om het leder van je auto te herstellen inclusief een bijpassende gebruiksaanwijzing zoals de Quixx Leather & Vinyl Repair Kit / Leder- & Vinylreparatieset.

Beschadigd leer voorkomen

Idealiter voorkom je natuurlijk beschadigingen aan de lederen bekleding van je auto. Hier kan je een aantal dingen voor doen en dit hebben wij uitgebreid behandeld in ons andere artikel over hoe je je lederen autobekleding moet onderhouden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *