Microvezeldoeken zijn onmisbaar bij het autopoetsen

microvezeldoeken autopoetsen

Microvezeldoeken zijn onmisbaar bij het autopoetsen

Microvezeldoeken onmisbaar bij het schoonmaken van je auto. Voor elke toepassing biedt dit wondermiddel door zijn unieke eigenschappen toegevoegde waarde. Daarnaast zijn er diverse varianten van microvezel gemaakt waardoor je nu nog makkelijker je auto wast. Van het reinigen van je velgen, tot het stoffen van je dashboard en het uitwrijven van wax. Microvezeldoeken helpen je aan de beste resultaten en in dit blogbericht lees je hoe en waarom.

Wat zijn microvezeldoeken?

Microvezeldoeken zie je tegenwoordig overal waar er wordt schoongemaakt of waar het over schoonmaken gaat. Dit gaat veel verder dan het autowassen. Ook in de schoonmaakindustrie worden microvezeldoeken overal gebruikt. Zelfs op plekken waar strenge hygiëne-eisen worden gesteld zoals de voedsel- of medische sectoren. Waarom zijn deze wonderlijke doeken onmisbaar als het om schoonmaken gaat en waarom zijn ze ook onmisbaar bij het autopoetsen? Vooral vanwege de bijzondere microvezels waar de doeken van zijn gemaakt.

microvezeldoeken autopoetsen
Microvezeldoeken zijn ideaal voor het zowel poetsen van zowel de binnen- als buitenkant.

Wat is microvezel?

Microvezeldoeken zijn gemaakt van microvezel ofwel microfiber. Dit is een combinatie van twee polymeren die samen een zeer kleine draad vormen. De minuscule vezels hebben de vorm van een traan. Deze traanvormige vezels werken als weerhaakjes waardoor ze vuil van het oppervlak nemen en deze in het doek vasthouden. Daarnaast hebben ze een zeer hoog absorptievermogen.  Een voordeel, in het geval van het autopoetsen, van de absorptievermogen van microvezels is dat het krassen en sporen voorkomt. Doordat het vuil “diep” in het doekje vast wordt gehouden. kun je microvezeldoekjes haast niet schoonspoelen met de hand en zal je ze een goede beurt in de wasmachine moeten geven of op een andere wijze machinaal wassen. Verder in dit blogbericht komen we hierop terug en leggen we uit hoe je dit kunt doen.

De voordelen van microvezeldoeken

Microvezeldoeken zijn ideaal voor het autopoetsen. Het is een multifunctionele handdoek die voor meerder toepassingen ingezet kan worden. Denk aan;

 • Autolak droogmaken na het wassen zonder krassen en/of sporen.
 • Streeploos glasreinigen van de autoruiten.
 • Stof, virussen en bacteriën verwijderen uit het interieur.
 • Wax, polijstmiddel, coatings of sealant uitwrijven.

Microvezeldoeken vervangen traditionele schoonmaakmiddelen als zemen en sponzen. Verder zijn ze in allerlei kleuren en vormen beschikbaar. Zo zijn er naast reguliere doekjes ook velgenhandschoenen, handschoenen, sponzen en handdoeken ontwikkeld. Allen ontwikkeld voor speciale handelingen bij het autopoetsen.

Drogen met een microvezeldoek zonder krassen en sporen

Het hoge absorptievermogen van microvezeldoeken voorkomt krassen en/of sporten bij het afnemen van je autolak of autoruiten. Krassen worden voorkomen doordat het vuil diep wordt opgenomen in het doek. Sporen worden voorkomen doordat deze worden veroorzaakt door resterende poetsmiddelen, maar door het microvezeldoekje worden opgenomen. Zorg er wel voor dat je microvezeldoek altijd vrij van zand en ander groot grof vuil. Gebruik bij voorkeur een schone doek bij elke wasbeurt voor het beste resultaat. Hoe je microvezeldoeken goed kunt wassen leggen we voor je uit.

Krasvrije glanzende resultaten behaal je het makkelijkst met microvezeldoeken.

Microvezeldoeken tegen stof, virussen en bacteriën

Microvezels nemen naast vuil ook bacteriën en virussen op. Daarnaast houden ze deze vast totdat ze in de wasmachine worden uitgewassen. Als je je microvezeldoek alleen voor de buitenkant van je auto gebruikt zal dit niet de hoogste prioriteit hebben. Gebruik je je microvezeldoek ook voor je interieur, dan adviseren we om de microvezeldoek op hoge temperaturen te wassen voor maximale hygiëne. Naast het gebruik van microvezels tegen virussen en bacteriën, is het ook een goede hulpmiddel tegen stof.

Microvezeldoeken zijn ook ideaal als stofdoek. Je maakt het interieur van je auto stofvrij. Het pakt de stof op en houdt deze vast. Microvezeldoeken die als stofdoek worden gebruikt hebben vaak een speciale coating die speciaal voor deze toepassing is ontwikkeld.

Wax uitwrijven met een microvezeldoek

Voor een mooi resultaat wrijf je de autowax geleidelijk verspreid uit over de lak. Ook polijstmiddel, sealants of zoals in de afbeelding hieronder keramische coating kun je met microvezeldoeken uitwrijven. Om dit goed te kunnen doen en een mooi resultaat te krijgen dien je wel microvezeldoeken van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals die van Turtle Wax, Protecton of Valma.

Microvezeldoeken wassen

Door je microvezeldoek te wassen kun je hem hergebruiken. Doe dit wel op de juiste manier, anders kun je de microvezeldoek weggooien. Hoge kwaliteit microvezeldoeken kun je normaal gesproken honderden keren wassen. Hoe lang een microvezeldoek meegaat is niet te voorspellen omdat dit van erg veel factoren afhankelijk is. Het advies is om de waslabels te raadplegen. Kun je deze niet vinden? Dan hebben wij het volgende advies voor het wassen van je microvezeldoeken.

Microvezeldoek in de wasmachine

Een microvezeldoek was je in de wasmachine. Het is belangrijk dat je deze wast zonder wasverzachter. Ook gecombineerde wasproducten dien je te mijden om de microvezeldoek niet te beschadigen. Was de microvezeldoek het liefst op 30 graden Celsius. Is je microvezeldoek erg vies en zit er nog was, shampoo of andere middelen aan? Was hem dan minimaal 50 minuten op 60 graden en draai indien mogelijk ook het voorwas programma. Om bacteriën te doden kun je ervoor kiezen om periodiek op 90 graden te wassen. Stop microvezeldoeken niet in een droger, maar laat ze bij voorkeur op een natuurlijke manier drogen. Dit komt zowel de levensduur van het microvezeldoek als het milieu ten goede. Let er op dat je microvezeldoeken absoluut niet mag strijken! Als laatst hebben we nog een lijst met extra tips om het maximale uit de levensduur van je microvezeldoeken te halen.

 1. Was gekleurde microvezeldoeken apart, aan het begin kunnen ze afgeven.
 2. Gebruik geen wasverzachter, 3-in-1 wasproducten of bleekmiddel.
 3. Was op 60 graden of op 90 graden indien dit aangegeven staat op de label.
 4. Gebruik geen droger tenzij anders aangegeven.
 5. Niet wassen met katoen, omdat katoen vezels loslaat die zich in de microvezeldoeken kunnen gaan hechten.
 6. Nogmaals; niet strijken.

Microvezeldoeken kopen?

Ben je overtuigd van dit geweldige product die voor het schoonmaken van zowel het interieur als het exterieur van je auto onmisbaar is? We hebben links naar verschillende microvezelproducten op een rijtje gezet.

 • Microvezeldoek
 • Turtle Wax Microvezeldoeken set (3 st)
 • Bulk microvezeldoeken 30x30cm (40 st)
 • Microvezel washandschoen
 • Microvezelhandschoen voor moeilijker bereikbare gedeelten

Veel succes met het poesten van je auto!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *