Roest op je auto verwijderen om meer schade te voorkomen

roest op je auto verwijderen

Roest op je auto verwijderen om meer schade te voorkomen

Vroeg of laat krijgt elke auto liefhebber wel eens te maken met auto roest. Erg zonde en het laat je auto er aangetast uit zien. Wanneer je roest niet behandelt wordt het alleen maar erger en erger. Het kan zelfs gebeuren dat er gaten te zien zijn in je auto en in het ergste geval kan je auto APK afgekeurd worden. Het is dus erg belangrijk om beginnende roestplekken direct aan te pakken om alle problemen te voorkomen. In dit blogbericht leggen we uit hoe roest ontstaat en hoe je alles eenvoudig kunt behandelen.

Hoe ontstaat roest?

Roest is een aantasting van metaal of ijzer en is te herkennen aan zijn roodbruine kleur. Roest ontstaat wanneer ijzer of staal reageert met zuurstof en water. Als het om ijzer gaat, ontstaat er ijzeroxide. Daarom noemen we roesten ook wel oxideren. Water versnelt het oxidatie proces en de echte boosdoener is zoutwater. Roest gaat makkelijk zijn gang doordat je:

  • De plekken roest op je auto niet behandelt.
  • Je onbeschermde plekken op je auto bevat door bijvoorbeeld schade of slijtage.
  • Water of vocht in combinatie met zuurstof niet verwijderd van deze gevoelige onbeschermde plekken.

Roest is dus niet onschuldig en het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer je ziet dat er roestplekken beginnen te verschijnen. Sommige onderdelen van de auto zijn gevoeliger en meer blootgesteld aan roest. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. In het volgende onderwerp leggen we uit welke onderdelen dit zijn.

Normale roest en vliegroest

Er zit een verschil tussen de normale roest en vliegroest. Normale roest begint bij het materiaal zelf, dus bij ijzer of staal. Vaak zie je roest verschijnen op het chasis of op plekken waar er diepe lakschade is. Diepe krassen verwijderen is soms dus erg belangrijk. Wanneer water en zuurstof in aanraking komt met het plaatmateriaal kan het gaan oxideren zodat er roest in je autolak ontstaat. Normale roest ontstaat in het materiaal. Bij vliegroest ligt de oorzaak niet bij het materiaal zelf, maar aan de omgeving. Een goede voorbeeld zijn de remschijven. Bij het remmen wordt er een dun laagje geschaafd van de remschijven en remblokken. Dit bestaat uit ijzerdeeltjes en gaat na een loop van tijd roesten. Nadat het loslaat wordt het meestal door de wind weggeblazen waarna het op de lak van jouw auto, of de auto van medeweggebruikers, terechtkomt. Vliegroest kan erg scherp zijn en daardoor strepen en minuscule krassen veroorzaken wanneer ze schuren over de lak. Vliegroest ontstaat ook vaak in de buurt van spoorwegen door slijtage wanneer trainen voorbij rijden.

Treinrails geeft vliegroest af wanneer de trein voorbij raast. Staat je auto vaak langs een spoor? Dan is de kans groot op vliegroest in je autolak.

De winter en roest

Wat heeft de winter te maken met roest? In de winter heb je de meeste kans dat er roestplekken ontstaan. Dit komt vanwege het strooizout. Het strooizout zorgt ervoor dat het vriespunt van water wordt verlaagd zodat het water op de weg minder snel bevriest en er dus minder gladheid optreedt. Strooizout is een echte boosdoener voor de lak, ijzer en/of staal van de auto. Het is belangrijk om je auto goed te wassen en te drogen in de winter.

Wat te doen tegen roest op je auto

Nu je hebt gelezen over wat roest is en hoe roest ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe je roest kunt voorkomen. Wat kan jij zelf dus doen om roest te voorkomen? Hieronder zetten we een aantal belangrijke tips tegen roest op een rijtje.

Controleer de auto regelmatig op roest

Het is belangrijk om regelmatig je auto te controleren op roestplekken. Vooral op de gevoelige onderdelen die hierboven beschreven staan. Bij oudere auto’s is het van groter belang dan bij de jongere auto’s. Je herkent roest aan de roodbruine kleur. In dat geval betekent het dat er al roest op je auto aanwezig is. Het is belangrijk om beginnende roest op je auto te herkennen. Maar hoe herken je beginnende roest? Zie je op de auto bobbels of blaasjes onder de autolak? Dan is dit een teken van beginnende roest…

Beschermlaag van autowax na het wassen

Eerder in deze blog hebben we aangegeven om regelmatig je auto te wassen. Regelmatig je auto wassen is goed om roest tegen te gaan. Het is belangrijk om na het wassen een goede en beschermende waxlaag aan te brengen. Deze laag beschermt de lak van je auto en zorgt dat er minder zuurstof en water bij het staal of ijzer komt. Wil jij liever zelf je auto schoonmaken of ben je niet in bezit van een goede beschermende wax? Gebruik dan onze nieuw ontwikkelde product de Turtle Wax Graphene Max Wax 2021. Deze wax bevat een unieke mix van Graphene atomen en zorgt ervoor dat water en vuil moeiteloos afgestoten worden. Dit kan helpen bij het ontstaan van roest in de autolak.

In dit geval wordt de roest bewust veroorzaakt om een “rat look” te creëren, maar normaal gesproken heb je dit liever niet.

Auto drogen na het wassen

Het is goed dat je regelmatig de auto wast en alle vuil en/of strooizout verwijdert wordt van de auto. Wel is het heel belangrijk om je auto goed af te drogen wanneer je bij roestplekken, of plekken waar roest dreigt te ontstaan, kan. Als er toch vocht op dit soort plekken van je auto blijft zitten, komt er vervolgens zuurstof bij en dan weet je dat er roest kan ontstaan of de roest kan verergeren.

Auto roest verwijderen

Mocht je schade of slijtage op je auto hebben, dan adviseren wij om dit gelijk aan te pakken. Roest ontstaat heel snel op beschadigingen doordat vocht en zuurstof zich gemakkelijk in het ijzer of metaal kunnen dringen. Vooral diepe krassen zijn kwetsbaar voor roest. Behandel dit zo snel mogelijk om roest te voorkomen. Lees hier hoe je krassen verwijdert uit je autolak.

Hoe verwijder je vliegroest van de auto?

Heb je toch vliegroest op je auto? Geen zorgen. Wij leggen uit hoe je de vliegroest verwijdert van de auto. Gebruik hiervoor een clay bar zoals de Meguiars Quik Clay Detailing System. Hieronder leggen we uit hoe je dit product het beste kunt gebruiken.

  1. Spuit de meguiar’s detailer spray aan op de plekken die je wilt behandelen
  2. Neem de kleitablet in de hand en beweeg deze over het bevochtigde gebied
  3. Als de klei stroef glijdt over het deel van de lak, wordt het vuil grondig opgenomen. Als de lak makkelijk beweegt, dan is de lak gereinigd.
  4. Neem hierna het behandelde deel af met een microvezeldoek.
  5. Controleer nu of alle vliegroest verwijderd is en of het materiaal weer schoon en glad aanvoelt.
  6. Mocht het niet glad en schoon aanvoelen, dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.
  7. Maak als laatst de auto schoon en breng een waxlaag aan.

Een belangrijke tip: Klei nooit op een droog oppervlak gebruiken!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *