Steenslag repareren doe je zo

steenslag repareren motorkop voorkomen

Steenslag repareren doe je zo

Steenslag is een veelvoorkomend probleem waar bijna elke autobezitter vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wat is steenslag eigenlijk? In dit blogbericht ga ik niet alleen dieper in op wat steenslag is, de gevolgen van steenslag inclusief mijn eigen praktijkvoorbeeld en ik ga twee cruciale aspecten behandelen: hoe je steenslagschade zelf kunt repareren en hoe je je auto effectief kunt beschermen tegen deze hinderlijke vijand op de weg.

Wat is steenslag?

Steenslag verwijs naar kleine stukjes grind, steentjes, of kiezels die door de wielen van voertuigen omhoog worden geslingerd en tegen de carrosserie of voorruit van een auto kunnen slaan. De steentjes die met hoge snelheid op je auto terecht komen zorgen voor putjes in de autolak, met name op de voorbumper en de motorkap. Verder kan steenslag er zelfs voor zorgen dat je putjes of sterretjes in je voorruit krijgt. Ik kreeg vorig jaar een barst in mijn voorruit doordat een steentje werd gelanceerd door de auto voor mij.

Je ziet waar het steentje terecht kwam en wat voor vrij grote barst dit veroorzaakte. Steenslag komt vooral voor op nieuwe wegen waar nog steentjes op liggen, op off-road wegen en grindwegen. Echter, je bent nergens veilig voor steenslag. In mijn geval gebeurde dit op een drukke weg langs een metrostation. Je zou zeggen dat de duizenden auto’s die er dagelijks rijden inmiddels wel voor een schone weg hebben gezorgd. Vrachtwagens rijden er ook weinig. Soms willen vrachtauto’s namelijk nog weleens steentjes of ander materiaal laten vallen op het wegdek.

Hoe repareer je steenslag op je auto?

Steenslag kan je in veel gevallen zelf repareren. Of dit kan en welke methoden je moet gebruiken hangt een beetje af van de schade. Ik behandel twee soorten steenslagschades: steenslag op je autoruit en steenslag in je autolak.

Steenslag autoruit repareren

In mijn geval zat er niks anders op dan de voorruit te laten vervangen. Vijf dagen later kon ik terecht bij de garage. Je bent vast bekend met het feit dat dergelijke scheuren in de voorruit snel groter worden. Zie hier het bewijs hoe de scheur er na 5 dagen uit zag.

En dan rijd ik maar 8 minuten over een provinciale weg naar mijn werk. Kan je nagaan als je een wat wildere route moet afleggen. Kosten: €410, gelukkig werd dit volledig gedekt door mijn WA + Beperkt Casco autoverzekering zonder dat het invloed op mijn treden heeft gehad.

Heb je een sterretje? Dan doe je er goed aan deze zo snel mogelijk te laten repareren voor deze, net als mijn barst, groter wordt. Het repareren van een sterretje in je voorruit is meestal zo gedaan.

Steenslag in de autolak of motorkap repareren

Als je steenslag op je motorkap of in je autolak wilt repareren moet je dit zo snel mogelijk doen. Als je te lang wacht kan de schade groter worden of zelfs de roest erin slaan. In veel gevallen kan je steenslag zelf repareren gezien de witte grondlaag niet snel beschadigt raakt van steenslag. Er zijn steenslag reparatiesets te koop zoals de complete Meguiars Paint Restoration Kit. Let op, wanneer de steenslag puntjes wit zijn zal je ook een lakstift moeten aanschaffen zodat je de kleurlaag kunt opvullen en herstellen. Hebben de puntjes de kleur van je autolak? Dan is de steenslag ondiep en kan je de steenslagschade met polijsten en vervolgens een goede waxlaag wegwerken. Alle benodigde materialen zitten in de kit van Meguiars bijgesloten.

Steenslag op je auto voorkomen

Steenslag kan je niet voor 100% voorkomen, wel kan je een aantal dingen doen om de schade te beperken. Je kan je auto natuurlijk in de wax zetten, al biedt dit wel minimale bescherming. Keramische coating of glascoating is al iets sterker, maar de beste bescherming komt toch wel van een wrap of speciaal ontwikkelde folie zoals de Foliatec LACK lakbescherming folie dat onder andere beschermt tegen steenslag. Je kunt de folie ook aan laten brengen door gespecialiseerde bedrijven. Verder zijn er ook motorkapsteenslaghoezen ontwikkeld die de voorkant van jouw motorkap beschermen tegen steenslag. Als laatst heb ik nog een voor de hand liggende tip.

Pick your road. Vermijd onnodig wegen waar de kans op steenslag hoger is. Denk aan net nieuwe wegen, oude wegen en off-road weggetjes. Elke weg waar maar steentjes kunnen liggen vermijd je indien dit natuurlijk mogelijk is.

Conclusie

Steenslag is hardnekkig, maar kan gerepareerd worden. Net als met het verwijderen van krassen is ook hier bepalend hoe diep te steenslag is en welke laklagen er wel of niet zijn beschadigt. Afhankelijk van de schade kan je deze zelf repareren of zal je een autoschadebedrijf of auto detailer moeten inschakelen.

Deel dit artikel

Comment (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *