Stoffen autobekleding reinigen? Ontdek hoe je dit het beste kunt doen

stoffen autobekleding reinigen

Stoffen autobekleding reinigen? Ontdek hoe je dit het beste kunt doen

De stoffen autobekleding reinigen is iets wat je liever wat vaker doet. Zeker wanneer je de auto vaak gebruikt. Met een stoffen autobekleding heb je al sneller muffe geuren, vlekken of ander vuiligheid dat in de stoffen autobekleding trekt. De ene stof kan wat beter tegen vuil en vlekken dan de ander. Wel staat vast dat de stoffen autobekleding er snel vies uit kan gaan zien wanneer je deze niet regelmatig schoonmaakt. Dit moet je niet willen, zeker niet voor de medepassagiers die je vervoert. Vieze stoffen autobekleding reinigen? In dit artikel lees je hoe je zelf eenvoudig je autobekleding kunt reinigen.

  1. Waarom de stoffen autobekleding reinigen?
  2. Stoffen autobekleding schoonmaken
  3. Autobekleding laten schoonmaken
  4. Conclusie

Waarom de stoffen autobekleding reinigen?

Er gaat niets boven schone autobekleding. Je komt ermee in aanraking en je ademt het, zeker bij een stoffen autobekleding, in. Naarmate je langer wacht met het reinigen wordt de autobekleding muf, stoffig, vuil en krijg je waarschijnlijk steeds meer vlekken. Misschien heb je ook wel last van schimmels of ander micro-organismen dat zich in de autobekleding heeft getrokken. Wist je dat er zelfs mensen zijn met astma die de auto niet kunnen pakken door huismijt in de stoffen autobekleding? Zoals je leest zijn er veel zichtbare en niet zichtbare vuiligheden die je liever niet in je stoffen autobekleding hebt. Gelukkig is het makkelijk om zelf je autobekleding te reinigen. Zie je dat niet zitten? Dan kan je de autobekleding ook door een professioneel autopoetsbedrijf laten reinigen.

Stoffen autobekleding schoonmaken

Tijd om je stoffen autobekleding schoon te gaan maken. Heb je een leren autobekleding? Dan raden we je aan om ons artikel over het lederen autobekleding onderhouden te lezen in plaats van dit artikel. In dit artikel richten we ons volledig op de stoffen autobekleding.

We behandelen elk deel van het interieur stap voor stap van de stoffen hemelbekleding, tot de matten, de stoffen autostoelen en het auto tapijt. Behandel de het stoffen interieur in de volgorde die wij aangeven, zodat je niet in de situatie terechtkomt dat je schoongemaakte delen weer vervuild wanneer je een ander deel aan het reinigen bent. We beginnen met het schoonmaken van de hemelbekleding, of wel plafondbekleding van de auto.

Hemelbekleding auto schoonmaken

Het is als eerst goed om te weten dat de hemelbekleding niet is gemaakt om goed schoongemaakt te worden, dus je doet er goed aan om dit rustig en gecontroleerd aan te pakken. Is je hemelbekleding niet vies, dan moet je je bedenken of het wel nodig is om de hemelbekleding te gaan reinigen. Is het een rokersauto of heb je andere geuren in de auto, zoals van huisdieren, dan kan dit een goede reden zijn om de hemelbekleding van je te reinigen. Durf je het niet aan? Met een ozongasbehandeling, ook wel ozonbehandeling, voor je auto kun je geuren en micro-organismen elimineren. Dit brengt natuurlijk wel hogere kosten met zich mee wat je zult moeten afwegen.

Begin met het schoonmaken van de hemelbekleding zoals we de stoffen bekleding op het plafond van je auto noemen.

Automatten schoonmaken

Start het schoonmaken van de autobekleding met de automatten. Verwijder de automatten uit de auto en klop ze uit tegen een muur, paal, boom of iets waar je tegenaan kan slaan. Idealiter doe je dit bij een wasbox of wasstraat waar stofzuigers aanwezig zijn. Daar staan vaak speciale bakken met een raster waar je effectief je automatten kan uitkloppen. Vervolgens kan je de matten nog een keer stofzuigen om ze weer mooie schoon te krijgen. Behandel de automatten als laatst met een interieurreiniger en wat water. Borstel ze goed uit en laat ze vervolgens opdrogen. Wanneer je dit goed hebt uitgevoerd heb je weer mooie schone automatten.

Bij veel moderne wasstraten en wasboxen heb je tegenwoordig een mattenwasser waar je je automatten in schuift. Je haalt je automatten een paar keer heen en weer en de mat is weer volledig schoon. Sommige wasstraten hebben alleen een mattenklopmachine. Deze borstelen de mat zo hard uit dat je ook hier als resultaat mooie schone automatten zult krijgen.

Autostoelen reinigen

Je bank en autostoelen reinigen is, net als de rest van een stoffen autobekleding, vrij eenvoudig. Dit kan je doen met huismiddelen, maar wij raden uiteraard aan om hier een speciaal voor ontwikkelde bekledingsreiniger te gebruiken. Deze werken net iets beter en zijn ook beter voor je autostoelen dan bijvoorbeeld het veelgebruikte middel azijn. Heb je vlekken in je autostoelen van koffie, sap, vet, voedsel, modder of ander vuil? Gebruik dan krachtige interieurreinigers die speciaal zijn ontwikkeld voor de autobekleding. Hiermee krijg je vaak de vlekken van je autostoelen. Begin altijd eerst met het stofzuigen van de autostoelen.

Afhankelijk van het de autobekleding reiniger die je hebt besteld kan de behandelmethode vervolgens wat afwijken. Meestal komt deze in een spray vorm en dien je de autostoelen in te spuiten. Vervolgens borstel je, afhankelijk van het reinigingsmiddel met of zonder water, en neem je vervolgens af met een niet-pluizige doek. Idealiter gebruik je hier microvezeldoeken voor. Nadat je de autostoelen hebt schoongemaakt ga je er nog eens overheen met de stofzuiger om stof en eventuele natte vuilresten op te zuigen.

Hou er rekening mee dat de behandeling met per reinigingsmiddel kan verschillen en dat er voor hardnekkige vlekken in je autostoelen soms een andere behandelmethode of reinigingsmiddel nodig zijn. Je doet er goed aan goed in te lezen over het product dat je gaat gebruiken. Lees voor gebruik van een schoonmaakmiddel voor je autostoelen altijd de gebruiksaanwijzing.

Auto tapijt schoonmaken

Je auto tapijt kan je in principe op dezelfde manier schoonmaken als je automatten. Enig verschil is dat het schoonmaken van je autotapijt een wat intensief werkje kan zijn. Zeker wanneer je het goed wilt doen en geen plekje wilt vergeten. Over het algemeen is deze behandeling gelukkig minder vaak nodig, gezien je matten het grootste deel van het vuil opvangen. Vieze modderige schoenen en ander vuil komen op de mat. Het auto tapijt zal voornamelijk droog vuil bevatten. Dit kun je eenvoudig stofzuigen nadat de automatten zijn verwijderd. Heb je onverhoopt toch aangekoekt vuil op je auto tapijt? Behandel het dan met een interieurreiniger, wat water en een borstel. Als het vuil niet hardnekkig is volstaat wellicht enkel water en een borstel.

Autobekleding stomen

Naast het reinigen van je autobekleding met de autobekledingreinigers, microvezeldoeken en stofzuiger, kan je de autobekleding ook stomen of laten stomen. Het voordeel met stoomreiniging is dat je vlekken in je autostoelen en bank makkelijker eruit kan krijgen. Verder wordt de bekleding dankzij de hoge temperaturen ontsmet en reikt het stoom tot diep in de naden. Voor een frisse autobekleding kies je een diepgaande stoomreiniging.

Autobekleding laten schoonmaken

Naast dat je zelf je autobekleding kunt schoonmaken, kan je er ook voor kiezen om je autobekleding te laten schoonmaken door een car detailer of professioneel autopoetsbedrijf. Zij doen dit aan de lopende band en kunnen elk onderdeel van je interieur op de beste manier behandelen en beschermen. Het resultaat is vaak verbluffend. In veel gevallen verwijderen ze de autostoelen zodat ze 100% van het oppervlakte kunnen behandelen. Dit zul je zelf hoogstwaarschijnlijk niet snel doen.

Een professioneel autopoetsbedrijf gebruikt de beste materialen en verwijderd vaak de stoelen zodat ze overal goed bij kunnen.

Heb je vlekken in je autobekleding die je er niet uit krijgt? En wil je niet gelijk een volledige interieurreiniging laten doen, of is dit simpelweg niet nodig? Ook voor dergelijke kleine behandelingen kan je naar een professionele autopoetser stappen. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

Conclusie

Een stoffen autobekleding reinigen is niet moeilijk. Je doet er goed aan om de juiste volgorde aan te houden en natuurlijk de juiste interieurreinigers te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de stoffen autobekleding. Krijg je hardnekkige vlekken of geuren niet uit de autobekleding? Probeer dan een stoomreiniging door een stoomreiniger te kopen of huren. Wanneer je er niet uitkomt kan je altijd nog een professioneel autopoetsbedrijf inschakelen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *