Velgen polijsten verwijdert krasjes en herstelt de glans

velgen polijsten tegen krasjes en voor glans

Velgen polijsten verwijdert krasjes en herstelt de glans

Je velgen polijsten? Naarmate je gebruik maakt van de auto zal je hier gebruikerssporen op krijgen. Bij je velgen ligt dit extra gevoelig, want ze bepalen voor een groot deel het aanzicht van je auto, maar liggen ook nog eens dicht bij het wegdek waardoor je velgen veel te verduren krijgen. Krasjes en schade aan velgen liggen om de hoek en dat is precies de reden waarom je periodiek kunt overwegen om je aluminium velgen te polijsten. Zo houd je ze mooi en indien van toepassing ook glanzend. Denk je eraan om zelf je velgen te polijsten? Je lees in dit artikel hoe je dit zelf kunt doen.

Waarom velgen polijsten?

Door het polijsten van je velgen kan je kleine krasjes verwijderen. Hou er rekening mee dat je alleen lichte krasjes die niet voelbaar zijn weg kunt polijsten. Zijn de krasjes dieper? Dan heb je vulmiddelen zoals velgenpasta nodig en wellicht ook velgenverf of lak. Polijsten is als het ware schuren, maar dan met zeer fijn schuurpapier, of in het geval van polijsten polijstmiddel. Deze substantie met schurende componenten schuurt het oppervlakte minimaal waardoor deze weer egaal wordt. Naast het schuren reinigt het polijstmiddel ook en doordat je de bovenste laag verwijdert, zorgt polijsten ervoor dat het oppervlakte weer zijn glans terugkrijgt. Naast het polijsten van velgen kan je ook de autolak polijsten om krassen te verwijderen. Het polijsten van je velgen kan je zelf doen.

Welke velgen polijsten?

In principe kan je alle lichtmetalen velgen polijsten, ofwel aluminium. Stalen velgen zijn wat zwaarder en worden vaak niet opgeschuurd zoals je met polijsten doet, maar eerder gezandstraald. Staal is namelijk lastig te schuren, net als kunststof velgen. Kunststof velgen zijn in tegenstelling tot staal juist weer snel beschadigd. Composiet velgen zijn sterk en makkelijk te polijsten. Echter, in vrijwel alle gevallen hebben we te maken met aluminium velgen.

Hoe moet je zelf velgen polijsten?

Idealiter demonteer je je velgen zodat je makkelijk bij elke plek kunt, maar het is zeker ook mogelijk om je velgen te polijsten terwijl ze nog op de auto gemonteerd zijn. Je kunt polijsten door als eerst een polijstmiddel aan te schaffen die ook bedoeld is om op de velgen te gebruiken zoals de Racoon Polish Nemesis All in One. Het is ook aan te raden om een auto polijstmachine aan te schaffen, want met de hand polijsten kan wat moeizamer gaan, langer duren en voor een minder goed resultaat zorgen. Ga je polijsten met de auto polijstmachine? Dan is het aan te raden om goede polijstpads in huis te hebben. Als laatst heb je een schone microvezeldoek nodig. Tijd om de velgen te gaan polijsten:

  • Maak het polijstmiddel gereed, soms moet je het mengen of schudden. Lees de gebruiksaanwijzing.
  • Breng het polijstmiddel aan op de polijstpads. Zorg dat de hele polijstpad is bedekt, maar brengt het middel niet te dik aan.
  • Begin langzaam te polijsten. Afhankelijk van het polijstmiddel gebruik je het aanbevolen toerental.
  • Werk van een hoge druk op een laag toerental, naar een lagere druk op een hoog toerental.
  • Verwijder eventuele resten van het polijstmiddel met de microvezeldoek.

Je bent klaar met het polijsten van je velgen! Weet je niet zeker hoe je moet beginnen of is het je eerste keer? Probeer op een kleine onopvallende plek te polijsten en kijk wat het doet. Tevreden? Breid dan uit en polijst de rest van de velgen.

Velgrand polijsten

Veel velgen hebben een glimmende rand die zijn glans is verloren. Wist je dat je ook gewoon enkel deze velgrand kan polijsten? Je hoeft natuurlijk niet heel de velg te polijsten wanneer enkel de velgrand dof is geworden of van beschadigingen is voorzien. Vaak is dit het geval, gezien de velgrand het eerste is dat bijvoorbeeld een stoeprand raakt.

velgen velgrand polijsten
Soms is het poetsen van je velgrand voldoende, deze loopt immers de meeste schade op.

Door de velgrand te polijsten zorg je ervoor dat de rand weer zijn mooie glans terugkrijgt.

Conclusie

Als je lichte krasjes op je velgen hebt, mits ze van composiet of aluminium zijn kan je ze polijsten. Door te polijsten schuur je het bovenste minuscule laagje eraf en herstel je, naast dat je krassen verwijdert, de glans van de velgen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *