Velgen schoonmaken en weer laten glanzen? Lees hier hoe je dit doet

velgen schoonmaken met een velgenreiniger

Velgen schoonmaken en weer laten glanzen? Lees hier hoe je dit doet

Velgen schoonmaken is een autobehandeling die wordt onderschat. Zonde, want de velgen worden niet voor niets de juwelen van de auto genoemd. Elke autoliefhebber, of iedereen die überhaupt iets om auto’s geeft, kan beamen dat mooie velgen de auto maakt en lelijke velgen daarentegen de auto kan kraken. Ditzelfde geldt ook voor vieze velgen. Mooie schone velgen laten de auto er mooier uitzien en geeft aan dat de auto aandacht krijgt. Daarnaast kan vuil op de velgen leiden tot schades. Door de wasstraat gaan helpt niet om je velgen mooi schoon te krijgen, net als het even afspuiten in de wasbox. Maar hoe dan wel? In dit artikel leggen we exact uit hoe je je velgen kunt reinigen en het optimale resultaat kunt behalen. Klaar om weer op te vallen en te shinen met jouw velgen?

 1. Waarom de velgen reinigen?
 2. Velgen schoonmaken
 3. Vieze remklauwen en remschijven?
 4. Conclusie

Waarom de velgen schoonmaken?

Velgen schoonmaken is iets wat zwaar wordt onderschat. Terwijl dit juist een belangrijke behandeling is. Mooie velgen laten de auto er namelijk, bewust al dan niet onbewust, mooier uitzien. Velgen maken of kraken de auto en worden niet voor niets de juwelen van de auto genoemd. Smerige velgen doen net als lelijke velgen afbreuk aan de auto en dit is de belangrijkste reden waarom je de velgen regelmatig grondig zou moeten schoonmaken. Verder voorkomen schone velgen de kans op schades. Hierover vertellen we straks meer. Laten we eerst kijken welk typen vuil zich er voornamelijk op je autovelgen opstapelen.

Veelvoorkomend vuil op de velgen

Er zijn verschillende typen hardnekkig vuil te vinden op je velgen. Gecombineerd en samen met de eigenschappen van de velgen, namelijk het aanzuigen en wegblazen van lucht, kan dit vuil voor lichte beschadigingen zorgen aan zowel de velg als de autolak. Veelvoorkomend hardnekkig vuil op de velgen zijn:

 • Remstof – komt met name voor bij schijfremmen, bij veel auto’s bij de voorwielen, door het slijten van de remblokken tijdens het remmen. Dit zijn hardnekkige rood/bruin-, grijze- of zwarte ijzerdeeltjes. Deze ijzerdeeltjes kunnen schadelijk zijn voor zowel de velgen als de autolak. Doordat deze ijzerdeeltjes na het slijten van de remmen erg heet zijn, hecht het zich aan de oppervlakte.
 • Vliegroest – wanneer ijzerdeeltjes op je velgen gaan roesten, spreken we van vliegroest. Vliegroest zit ook in de lucht en komt veel voor in de buurt van spoorwegen en industriegebieden.
 • Zand – zand is een bekende vervuiler voor auto’s en menig veroorzaker van krasjes in de autolak. Zeker wanneer je de auto gaat wassen veroorzaakt zand snel krasjes en/of beschadigingen aan de toplagen.
 • Straatvuil en asfalt – Net als zand veroorzaakt steentjes, asfalt en ander straatvuil lichte beschadigingen aan de lak en velgen.
 • Strooizout en pekel – deze oorzakers van roest komen natuurlijk tussen de velgen door heet zuig- en blaaseffect wanneer je op een weg rijdt waar net gestrooid is. Strooizout en pekel wil je auto zo snel mogelijk van je auto, met name de velgen en onderkant, verwijderd hebben.
 • Stof, grond, gras of ander groen – minder schadelijk, maar bij ophoping niet optimaal voor de werking van je remmen.

Een combinatie van al dit vuil kan de werking en het uiterlijk van de velgen afdoen. Nu je weet welke typen vuil je op je velgen hebt en waarom elk type vuil het liefst wordt verwijderd van de velgen, geven we je twee andere redenen waarom je je velgen het liefst schoon houdt.

Schone velgen betekent mooiere auto

Ten eerste zorg je er hiermee voor dat de auto er een stukverzorgder en mooier mee uitziet. Smerige velgen zien er niet uit, ook al is de auto zelf verder schoon. Dit geldt ook voor velgen waar alleen het oppervlakte schoon van zijn gemaakt, bijvoorbeeld door een wasbeurt in een wasstraat, maar de binnenkant van de velg nog smerig is. De borstels in een wasstraat poetsen vooral de oppervlakte en met de bezems van de wasboxen bereik je ook weinig. Dit resulteert er vaak zelfs in dat de zijkant van de spaken nog vies zijn en enkel het oppervlakte glimt. Dit is geen gezicht. Alleen volledig schone velgen laten je auto weer echt stralen.

Schone velgen verkleint de kans op schades

De tweede reden om je velgen goed schoon te maken is om eventuele schades te voorkomen. Hiervoor benoemden we natuurlijk al welk type vuil welke nadelige gevolgen kunne hebben. Op de velgen hopen deze soorten hardnekkig vuil zich op. Doordat velgen ook nog eens als een soort windtunnel fungeren waarbij er aan de ene kant lucht wordt aangezogen en de andere kant weggeblazen, komt het vuil nog intenser in aanraking met de velgen en zijn spaken. Om je velgen hiertegen te beschermen maak je de velgen goed schoon en breng je er idealiter vervolgens een beschermende coating op aan. Hier over meer later in het artikel. Eerst vertellen we je waarom welk vuil zich op de velgen ophoopt en waarom je dit maar beter kunt verwijderen.

Velgen schoonmaken is leuk

De laatste reden waarom je je velgen moet schoonmaken, is natuurlijk omdat het leuk is om te doen. Wanneer je het hardnekkige vuil eraf poetst zie je direct een goed en zichtbaar resultaat wat een grote voldoening geeft. De mensen die hun velgen zelf schoonmaken kunnen dit beamen. Het is een leuke bezigheidstherapie. Heb je nog nooit je velgen handmatig schoongemaakt? Neem er eens de tijd voor en geniet van het velgen schoonmaken, maar nog meer van het eindresultaat.

Velgen schoonmaken doe je zo

Velgen schoonmaken is iets wat zwaar wordt onderschat. Hoe vaak zie je een schone auto met vieze- of halfschone velgen? En hoe vaak hoor je iemand zeggen dat hij of zij de velgen heeft schoongemaakt? Enigszins logisch, want voor schone velgen dien je de velgen handmatig schoon te maken. Even door de wasstraat of naar een wasbox is geen optie. Hiermee reinig je hooguit het oppervlakte van de velgen goed, maar niet de randen en binnenkant van de velgen. Zonde, want de velg blijft er vies uitzien of zien er juist lelijker uit wanneer deze maar voor de helft is gereinigd. Wij leggen uit hoe je de velgen echt goed schoon kunt maken en vervolgens ook kunt beschermen.

Stap 1: velgen reinigingsmiddelen bestellen

Voordat je je velgen gaat reinigen, is het goed om te weten dat je niet met huismiddelen en schuursponsjes etc. aan de slag moet gaan. Velgen zijn afgewerkt met een blanke laklaag wat je niet wilt beschadigen. Ook wil je dat het hardnekkige vuil goed losweekt voor je begint met poetsen. Huismiddelen zijn hier simpelweg niet voor geschikt. De velgenreinigingsmiddelen die je wel moet bestellen:

 • Velgenreiniger – velgenreinigers zijn speciale reinigingsmiddelen die het hardnekkige vuil op je velgen losweken.
 • Velgenborstel – de velgenborstel is speciaal ontwikkeld om bij alle oppervlakten van de velgen te kunnen. Dus ook tussen de spaken.
 • Velgenwax – na het schoonmaken breng je een waxlaag aan om de velg te beschermen. Je kunt ook voor een coating gaan. Gebruik velgenwax en geen gewone wax. Velgenwax kan tegen de hoge temperaturen waar het mee te maken krijgt.
 • Velgenwashandschoen – handig om de velg te poetsen en te drogen. Je kunt hier ook microvezeldoeken voor gebruiken.
 • Bandenzwart – bandenzwart is een middel om je banden weer mooi zwart mee te maken, want uitgedroogd rubber naast mooie velgen is ook geen gezicht.
 • Wasemmer – handig bij het afspoelen en wassen van de velgen.

Er zijn ook vele kant-en-klare velgenwaspakketten beschikbaar. Vaak ben je dan ook nog eens voordeliger uit en heb je alle producten van één lijn. Het voordeel is dat deze zijn ontwikkeld om samen gebruikt te worden. Nadat je de velgenreinigingsmiddelen hebt besteld, is het tijd om de velgen schoon te gaan maken. Lees voor het gebruik altijd de gebruikersaanwijzing van autowasproducten. Al werken ze allemaal eender, er kunnen kleine verschillen zitten in droogtijden, de combinatie met andere autowasproducten of het advies met betrekking tot het toepassen van het middel.

Stap 2: de auto gereed maken

Tijd om de auto erbij te pakken. Zet hem het liefst op een rustige en veilige plek waar je de ruimte hebt om rustig te poetsen zonder dat er verkeer langs je heen raast. Zet hem het liefst ook uit de zon en zorg dat je niet teveel hebt gereden voor je je velgen gaat schoonmaken. De velgen en remmen worden dan namelijk warm. Dit heb je liever niet.

Rij niet teveel voor je je velgen gaat schoonmaken, zodat je remmen nog koud zijn.

Stap 3: de velgenreiniger aanbrengen

Spuit elke velg goed in en vergeet geen plekken. Laat de velgenreiniger zijn gang gaan en het hardnekkige vuil losweken. Spuit de velgen goed en dik in, zeker op de plekken waar veel vuil zit opgehoopt. Wanneer je alle velgen hebt gehad, kan je de velgenborstel erbij pakken en de eerste velg gaan borstelen. Spuit de borstel ook in voor je begint met het borstelen. Borstel de gehele velg, dus ook tussen en achter de spaken. Op de plekken waar meer vuil zit opgehoopt, mag je best wat langer en harder schrobben. Probeer wel alle velgen binnen tien minuten te hebben behandeld zodat de velgenreiniger niet opdroogt.

Stap 4: de velgen schoonmaken en afspoelen

Spoel een kwart van een velg af om te kijken of je het gewenste resultaat behaalt. Warm water spoelt beter dan koud water. Wanneer het resultaat naar wens is spoel je de velgenreiniger van de velgen af met een tuinslang of hogedrukspuit. Zit er nog vuil op de velgen? Herhaal dan de stappen hiervoor. Wanneer de velgen zijn afgespoeld kun je ze schoon poetsen met de velgenwashandschoen of microvezeldoek. De velgenborstel is niet meer nodig, maak hem goed schoon zodat deze volledig vuilvrij is en berg hem op. Poets de velgen schoon en droog.

Stap 5: velgen beschermen met wax

Nu de velgen schoon en droog zijn is het tijd om de velgenwax aan te brengen. Je krijgt hier vaak een spons of applicatiepad bij. Breng de velgenwax aan en vergeet geen plekje. Wrijf het er goed in en poets tot het opgedroogd is. Je velgen zijn nu beschermd en zullen er ook nog eens mooi van gaan glimmen! Voor een nog sterkere bescherming is het ook mogelijk om je velgen te coaten met bijvoorbeeld een keramische coating.

Stap 6: bandenzwart aanbrengen

Nu de velgen zijn behandeld, wil je natuurlijk dat het rubber eromheen ook mooi zwart is. Licht uitgedroogd rubber naast je mooie blinkende velgen is natuurlijk geen porem en met een kleine handeling heb je je banden weer mooi zwart. Bandenzwart komt meestal in de vorm van een spray en is zeer eenvoudig aan te brengen. Het resultaat is echter verbluffend. Dit is de finishing touch na het schoonmaken van je velgen.

schone velgen remklauwen remschijven
Mooie zwarte banden maken de velgen mooier. Voorkom uitgedroogd grauw rubber met bandenzwart.

Done!

Klaar, wanneer je de hiervoor genoemde stappen goed hebt uitgevoerd en de juiste producten hebt gebruikt, zullen je velgen weer shinen als nooit tevoren. Ze zijn schoon en beschermd, tijd om ervan te gaan genieten! Er kan nog een onderdeel zijn wat alsnog een doorn in het oog kan zijn na het reinigen van je velgen en het aanbrengen van bandenzwart, namelijk de remmen.

Vieze remklauwen en remschijven?

Heb je vrij open velgen en zie je je remschijven en remklauwen goed? En zijn deze ook nog eens vies? Zeker wanneer je opvallende remklauwen hebt kan viezigheid ook hier, net als als bij de binnenkant van je velg, het aanblik verpesten. Wanneer je gele remklauwen, rode remklauwen of witte remklauwen hebt is het donkere vuil helemaal niet om aan te zien.

Gelukkig zijn ook hier natuurlijk de juiste producten voor ontwikkeld. De zogenoemde remmenreinigers zijn ontwikkeld om de remklauwen en remschijven te reinigen. Wanneer je vuil hebt op je remschijven en remklauwen, raden we je aan om deze speciaal hiervoor ontwikkelde remreinigers te gebruiken.

Conclusie

Het is belangrijk om je velgen schoon te houden. Enerzijds omdat vieze velgen de uitstraling van de auto verpest, anderzijds om lichte schades te voorkomen. Deze schades kunnen zowel op de velgen als remmen en zelfs de autolak voorkomen. Je kunt krassen op de autolak verwijderen, maar voorkomen is beter dan genezen. Naast het schoonmaken van de velgen is het aan te raden deze te beschermingen middels een wax of coating. Als finishing touch spuit je je banden in met bandenzwart zodat de wielen volledig mooi schoon zijn. Wanneer je open velgen hebt en remschijven, kunnen de remmen nog een doorn in het oog zijn. Ook deze zijn te reinigen met een daarvoor ontwikkeld schoonmaakmiddel, namelijk de zogenoemde remmenreinigers.

Deel dit artikel