Versleten autobanden herkennen en voortaan voorkomen

versleten autobanden herkennen

Versleten autobanden herkennen en voortaan voorkomen

Versleten autobanden zorgen ervoor dat de rijprestaties flink verlaagd worden, het energieverbruik gaat omhoog en het is gevaarlijk om met versleten autobanden te rijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt ten alle tijden goed kunnen uitwijken of een noodstop moeten kunnen maken. Waardoor ontstaat bandenslijtage en wanneer moet je versleten autobanden vervangen? In dit artikel leggen we uit wat bandenslijtage is en wanneer je je banden moet vervangen.

Wat is bandenslijtage?

Bandenslijtage is iets waar je niet aan kunt ontkomen. Banden slijten door vele factoren, maar komen allemaal neer bij het contact met het wegdek. Door contact met het wegdek slijt het rubber langzaam van de autoband af. Dit noemen we bandenslijtage. Verder zijn er vele invloeden op de bandenslijtage zoals:

  • Leeftijd van de banden – oude autobanden slijten sneller door onder andere uitdroging en scheurtjes.
  • De kwaliteit van het wegdek – denk aan het type asfalt, gaten in het wegdek, drempels, stenen etc.
  • Het klimaat – hoge temperaturen en zonlicht (Uv-straling) of juist lage temperaturen met ijs en sneeuw.
  • Rijstijl – Wanneer je agressief of sportief rijdt, slijten je banden vanzelfsprekend harder.
  • Verkeerde banden – zomerbanden in de winter, winterbanden in de zomer of verschillende banden gebruiken.
  • Verkeerde bandenspanning – te zachte banden of te harde banden zorgen voor meer bandenslijtage.

Wanneer je de juiste, vier dezelfde banden gebruikt die altijd goed opgepompt zijn, heb je de grootste invloeden al nagenoeg uitgesloten en voorkom je onnodige bandenslijtage.

Met versleten autobanden glij je zo door de bocht. Tenzij je een drifter bent wil je dit voorkomen.

Je kunt natuurlijk wat kleine dingen doen zoals je auto uit de zon parkeren om uitdroging van het rubber door Uv-stralen te voorkomen, maar wanneer je dagelijks rijdt zal dit niet veel uitmaken. Je banden zullen namelijk vervangen moeten worden voordat ze uitgedroogd zijn. De juiste banden gebruiken is voldoende. Wel is het handig dat je versleten autobanden kunt herkennen.

Versleten autobanden herkennen

Je weet nu waardoor banden slijten. Tijd om versleten banden te herkennen. In principe kan je ervan uitgaan dat wanneer je je auto netjes laat onderhouden, de garage dit vanzelf bij je zal aankaarten. Het kan natuurlijk zijn dat de banden nog genoeg profiel hebben bij de onderhoudsbeurt en het daarom zonde is om de banden te vroeg te vervangen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je tussen onderhoudsbeurten door je banden moet laten vervangen. Het is daarom handig dat je zelf weet hoe je versleten autobanden kunt herkennen. Hier zijn een aantal manieren voor. De eerste manier is natuurlijk dat je dit tijdens het rijden aan het rijgedrag merkt.

Rijgedrag van versleten autobanden

De eerste manier om versleten autobanden te herkennen is dat je dit tijdens het rijden aanvoelt. Versleten autobanden zorgen ervoor dat je minder lekker door bochten gaat. Het voelt dan alsof je naar buiten glijdt en niet op de lijn blijft die je voor ogen hebt en waar je naartoe stuurt. Zeker op rotondes merk je dat je banden schuren en je auto zich naar buiten verplaatst. Verder merk je ook bij het optrekken en afremmen dat je autobanden versleten zijn. Bij het optrekken heb je minder grip doordat de voorwielen gaan spinnen en bij het afremmen merk je dat je een langere remweg nodig hebt doordat de auto vooruit blijft “glijden”.

Met versleten autobanden trek je langzamer op doordat je grip mist.

Zeker op een nat wegdek krijg je hier last van wanneer je te weinig profiel hebt. Het kan zijn dat je niets merkt en dus ook niet weet wanneer je banden versleten zijn. Gevaarlijk wanneer je in een noodsituatie afhankelijk bent van je banden. Gelukkig hebben we hier de slijt indicator voor.

Slijtage indicator op de band

Naast dat je het aan het rijgedrag van de auto kan merken, kan je natuurlijk ook aan de autobanden zien hoe het zit met de profieldiepte. Om het makkelijker te maken hebben autobanden een slijtage indicator, ook wel TWI (Tread Wear Indicator) of slijtindicator genoemd, op de band. Deze geeft aan wanneer het tijd is voor nieuwe autobanden. Hoe de indicator eruit ziet verschilt per band of merk. Zo zijn ze er bijvoorbeeld in de volgende vormen slijtindicators:

  • Een driehoek die is uit gegraveerd dat aangeeft tot waar het verantwoord is om de bandenslijtage te laten komen.
  • Cijfers die naarmate de band slijt steeds minder zichtbaar worden..
  • Een kruisje of streepje in de groeven die aangeven tot waar slijtage acceptabel is.

Door naar de slijtindicator te kijken weet je precies wanneer je je autobanden moet vervangen. Een andere manier waarmee je exact de profieldiepte van je autoband kunt meten, is met de speciaal hiervoor ontwikkelde bandenprofielmeter.

Bandenprofielmeter

Als laatst, maar misschien wel de beste methode, is om een bandenprofielmeter te gebruiken. Hiermee kan je eenvoudig exact de profieldiepte van je autoband meten en weet je gelijk of deze wettelijk gezien aan vervanging toe zijn. De minimale profieldiepte voor autobanden is 1,6mm wat weinig is. Deze 1,6mm profieldiepte geldt voor het hele loopvlak, dus niet alleen voor de middelste, diepste groeven. Je hoeft enkel te meten in de hoofdgroeven van de autoband, dus niet in de kleine lamellen of andere groeven.

De 1,6mm minimale profieldiepte geldt voor alle autobanden, dus ook winterbanden. Echter, winterbanden verliezen hun eigenschappen wanneer de profieldiepte onder de 4mm duikt. Veel gerenommeerde partijen waaronder ook de ANWB adviseren winterbanden te vervangen bij een profieldiepte van 4mm of minder. Wellicht kan je je nieuwe winterbanden tegelijk plannen met het moment van wanneer je winterbanden het best kunt wisselen met je zomerbanden.

Wanneer je banden vervangen?

Voor de veiligheid, zeker wanneer de koude en natte wintermaanden aanbreken, is het aangeraden om bij 2mm profieldiepte de banden al om te wisselen aldus de ANWB. Verder is het aangeraden om voor winterbanden andere waarden aan te houden. De wettelijke 1,6mm minimale profieldiepte geldt voor alle autobanden, dus ook winterbanden. Echter, winterbanden verliezen hun eigenschappen wanneer de profieldiepte onder de 4mm duikt.

Vervang tijdig je autobanden om ongelukken, extra kosten en een verslechterd rijgedrag te voorkomen.

Veel gerenommeerde partijen, waaronder ook de ANWB, adviseren winterbanden te vervangen bij een profieldiepte van 4mm of minder. Wellicht kan je het vervangen van je winterbanden plannen met het moment van wanneer je winterbanden het best kunt wisselen met je zomerbanden zodat je gelijk met nieuwe winterbanden de winter in gaat.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *