Wanneer moet je je winterbanden wisselen? Dit is het beste moment
Winterbanden zijn in de basis ontwikkeld voor het rijden bij lage temperaturen. Secundair is er bij de ontwikkeling natuurlijk rekening gehouden met de bijbehorende weersomstandigheden zoals vorst, sneeuw, ijs en een koud of nat wegdek. Door de zachtere samenstelling heb je meer grip bij koude temperaturen wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt. De vraag is nu alleen; wanneer moet je je winterbanden wisselen? Wij leggen uit wat winterbanden zijn, of je deze moet wisselen en zo ja, wanneer je je winterbanden het best kunt wisselen.
- Wat zijn winterbanden?
- Waarom winterbanden?
- Wanneer winterbanden wisselen?
- Welke winterbanden kiezen?
- Conclusie
Wat zijn winterbanden?
Winterbanden worden ook wel sneeuwbanden genoemd en zijn speciaal ontwikkeld voor het rijden op koud asfalt. Rubber gedraagt zich namelijk anders bij hoge en lage temperaturen. Hierdoor is er voor de winterbanden een zachter rubber gebruikt, omdat rubber harder wordt bij lagere temperaturen. De rubbersamenstelling, ook wel compound genoemd, is dus afgestemd op de lagere temperaturen.
Winterbanden zijn al bijna 100 jaar geleden ontworpen en stammen uit het jaar 1934. De winterbanden van nu presteren bij 7 graden en lager beter en zijn in het winterse weer veel veiliger dan zomerbanden. Daardoor zijn zij onmisbaar bij het winterklaar maken van je auto. Goed dat de band is afgestemd op het koude weer, maar waarom zou je winterbanden wel of niet moeten nemen?
Waarom winterbanden?
Winterbanden zorgen voor een verhoogde grip onder winterse omstandigheden en verkleinen daarmee de kans op een ongeluk door een glad, koud wegdek. Naast een aangepast profiel met lamellen voor meer grip op regen, modder en sneeuw, is de rubbersamenstelling van winterbanden afgestemd op koude temperaturen. Het rubber is zachter dan bij zomerbanden en doordat rubber hard wordt in de kou presteren deze banden uiteindelijk beter is bij koudere temperaturen. Bij vriestemperaturen kan de remweg, wanneer je 50 km/u rijdt, van een winterband op sneeuw al 30 meter korter zijn dan bij een zomerband aldus Michelin. Je kunt wel bedenken wat een impact dit heeft, zeker wanneer je harder dan 100km/u rijdt. De winterbanden zorgen voor meer grip aan het wegdek bij het optrekken, sturen en natuurlijk het afremmen. Alle voordelen van winterbanden op een rij:
- Betere grip bij temperaturen onder de 7 graden.
- Betere grip op onder andere regenwater, modder en sneeuw.
- Flink kortere remweg, beter kunnen sturen en makkelijker optrekken.
- In veel gebieden in het buitenland verplicht in de wintermaanden.
Elke winter gebeuren er weer veel ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Ook veel kleinere botsingen kunnen elk jaar weer voorkomen worden door de juiste banden te gebruiken. Nog meer redenen waarom je voor winterbanden moet kiezen. Veelvoorkomende ongelukken zijn:
- Op je voorganger botsen
- De rotonde op glijden
- Uit de bocht vliegen
- Rondglijden bij een inhaalactie
Verder kan je natuurlijk vast komen te zitten, bijvoorbeeld een dijk niet op kunnen komen of moeilijk kunnen fileparkeren op sneeuw. Bespaar jezelf moeite en de kans op botsingen of grotere auto-ongelukken. Besparen op (winter)banden kan je duur komen te staan.
Winterbanden in de zomer en zomerbanden in de winter
Het rijden in de winter met zomerbanden kan gevaarlijke situaties opleveren, maar andersom geldt dat ook. Het is sterk afgeraden om beide type banden in het andere seizoen te gebruiken. Wanneer je met winterbanden in de zomer rijdt verbruik je meer benzine, slijten je banden veel harder en heb je minder grip dan met all season- of zomerbanden. Veel mensen hebben daarom twee setjes banden, één setje zomerbanden voor in de zomer en een setje winterbanden voor in de winter. Op deze manier haal je het maximale uit je autobanden. Een middenweg tussen zomer en winter zijn de all season banden. Echter, bij winterse temperaturen onder de 7 graden presteren winterbanden beter en boven de 30 graden in de zomer presteren zomerbanden beter. Blijf je in de buurt, dan zijn all season banden meer dan prima. Wist je dat de wegenwacht ook op all season banden rijdt? Ga je op wintersport of rij je in de zomer naar het zuiden voor een welverdiende vakantie? Dan kan je wellicht beter voor de combinatie van winterbanden en zomerbanden gaan.
Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het is natuurlijk wel verstandig wanneer we winters weer hebben. In veel Europese landen zijn winterbanden wel verplicht, dus je doet er altijd goed aan om te informeren wanneer je in de winter naar het buitenland gaat rijden. Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden onder andere verplicht in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen, Luxemburg en bepaalde regio’s van Spanje, Frankrijk en Italië.
Soms kan je ook door met all season banden die voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool genaamd Three-Peak Mountain Snowflake, Alpinesymbool of sneeuwvlok symbool. Dit geeft aan dat de all season band de winterse omstandigheden aankan, maar soms vereisen landen alsnog echte winterbanden en/of sneeuwkettingen. Ons advies: informeer goed op zowel land- als regionaal niveau. Er wordt streng op gecontroleerd en dat is niet voor niets, neem geen risico’s.
Tip: in sommige landen of gebieden zijn winterbanden niet verplicht, maar krijg je wel een boete die kan oplopen tot €5000 wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk en geen winterbanden onder je auto hebt. Zoek dit dus goed uit en wees bewust van de risico’s.
Wanneer winterbanden wisselen?
Nu de hamvraag, wanneer moet je je winterbanden wisselen? Deze vraag kan je op twee manier opvatten. Heb ik winterbanden nodig? En in de zin van tijd; wanneer moet ik winterbanden wisselen. Ik denk dat je je eerst moet afvragen of je überhaupt winterbanden nodig hebt. Ga je niet naar een gebied waar de echte winterbanden verplicht zijn en je er niet met all season banden heen kan? Dan is de keuze simpel. Zoals eerder gezegd heb je namelijk geen winterbanden nodig als je enkel in Nederland blijft. Kies in dit geval gewoon voor een setje goede all season band met het liefst wel de Three-Peak Snowflake symbool. Met deze banden zit je in ons klimaat meer dan prima.
Heb je nog zomerbanden? Dan geldt ook voor jouw de vraag; wanneer je banden wisselen naar all season- of winterbanden? Hou de weervoorspellingen, met name de temperaturen, in de gaten. Kijk 14 dagen voorruit. Breekt de periode aan dat het een week lang onder de 7 graden gaat worden? Dan kan het wellicht een idee zijn om je winterbanden te wisselen. Of all season dus. Vanaf 7 graden en daaronder presteren winter- en all season banden beter dan zomerbanden. Je bent er vroeg bij. Vaak is dit moment in Nederland vanaf november en duurt dit tot en met maart.
Vind je dit te vroeg? Dan zou je ook kunnen wachten tot de eerste vorst aantreedt. Je kan op deze manier wellicht langer doen met je winterbanden, omdat je ze simpelweg elk jaar minder gebruik. Maar gezien deze banden ook beter presteren op het natte wegdek tussen 0 en 7 graden, blijft ons advies om niet tot vorst te wachten.
Wat je ook doet, hou er rekening mee dat het drukke periodes zijn voor autogarages. Informeer tijdig en voorkom dat je straks met zomerbanden op een bevroren wegdek of zelfs sneeuw rijdt. Dit soort situaties kunnen vervelend uitpakken.
Welke winterbanden kiezen?
Ga je voor winterbanden? Dan is het nog de vraag welke winterbanden je het best kunt nemen. Hier komen natuurlijk meerdere factoren bij kijken en jaarlijks worden er ook door allerlei organisaties, zoals ook de ANWB, een winterbandentest gedaan. Er zijn zoveel winterbanden dat het maken van een keuze lastig lijkt.
Waar op letten bij het kiezen van winterbanden?
Er zijn veel eigenschappen waarop de keuze voor winterbanden gebaseerd kan worden. Bij iedere situatie passen andere winterbanden. Bij het maken van de keuze voor winterbanden moet je onder andere naar het volgende kijken;
- Natuurlijk je budget
- Het verbruik van de band
- De mate van grip (remmen en tractie)
- Het geluid dat de band produceert (afrolgeluid)
- Slijtage van de band
- Snelheidssymbool (maximale snelheid)
- Load index (hoeveel gewicht kan de band aan)
- Grip op ijs
- Natuurlijk ook de maat van de band
Een hele hap dus. Gelukkig zijn banden vaak in allerlei formaten te krijgen en kun je als referentie voor een goede winterband kijken naar de winterbandentests en natuurlijk reviews. Op basis van eigen ervaringen en winterbandentests schotelen we je hier alvast de beste winterbanden voor, zodat je niet meer op zoek hoeft.
De beste winterbanden
Hier de drie beste winterbanden van het moment op volgorde van hoe ze als winnaar uit de bus kwamen bij de Winterbandentest 2022/2023 van de ANWB. Wanneer je één van deze winterbanden bestelt weet je zeker dat je goed zit.
- Good year Ultragrip 9+
- Continental Wintercontact Ts-870
- Michelin Alpin 6
Let erop dat je natuurlijk de goede maten besteld. Kijk op je huidige banden welke maat je hebt of zoek deze via de kentekentools in de webshops op.
Conclusie
Winterbanden zijn ontworpen voor temperaturen onder de 7 graden en bieden daarnaast meer grip op een nat wegdek, modder, sneeuw en ijs. Het beste moment om de winterbanden te wisselen is wanneer de temperaturen onder de 7 graden duiken. Welke winterbanden je kiest hangt af van veel factoren, gebruik vooral de top 3 beste winterbanden die wij je gaven. Naast de winterbanden zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je auto winterklaar te maken.
Geef een reactie