Welke autobanden in de winter? Ontdek de voor- en nadelen per band

welke banden in de winter winterbanden

Welke autobanden in de winter? Ontdek de voor- en nadelen per band

Welke autobanden in de winter? De autobanden zijn erg belangrijk. Zij zijn verantwoordelijk voor het raakvlak tussen wegdek en voertuig. Indirect hebben de banden een zeer grote invloed op de veiligheid van jou en je medepassagiers, maar ook op de prestaties van de je auto. Denk aan het optrekken, maar ook de remweg en het bochtenwerk. Rubber reageert op de weersomstandigheden en dan met name de temperatuur. Denk aan de Formule 1 auto’s die hun banden opwarmen voor meer grip of een band met een speciaal profiel nemen voor het natte asfalt. Autobanden werken niet anders. Omdat wij, in tegenstelling tot in de F1, ook op sneeuw rijden. Zijn er speciale winterbanden ontwikkeld. Er is inmiddels een derde type band hard in populariteit aan het stijgen. Alles over de beste autobanden voor in de winter vindt je in dit blogbericht.

  1. Zomerbanden
  2. Winterbanden
  3. All season banden
  4. De levensduur van je autobanden verlengen

Zomerbanden

Zomerbanden, of beter gezegd de oorspronkelijke banden, bestaan al 3000 jaar. Waar zij eerst van staal kennen we de rubberen banden sinds 1867. Deze was massief en de eerste rubberen luchtband zoals we die nu kennen als autoband is in 1895 toen de gebroeders Michelin een lucht gevulde autoband gebruikten bij een race in Parijs. De band kennen we tegenwoordig als zomerband en is ontwikkeld om te presteren bij gematigde tot hete temperaturen. Bij sneeuw en ijs presteren deze banden echter ondermaats waarna er een behoefte is ontstaan naar een ander type band. De band die we nu kennen als winterbanden.

Winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt voor het rijden bij koude, winterse temperaturen. Wanneer de temperaturen richting het vriespunt zakken en het ernaar uit ziet dat dit lang zo gaat blijven. Of wanneer je bijvoorbeeld op wintersport gaat, kan het aangeraden zijn om een set winterbanden te nemen bij het winterklaar maken van je auto. Deze banden zijn zo ontworpen dat ze aanzienlijk beter presteren op het koude wegdek, sneeuw en ijs. Ze zorgen voor meer grip bij het sturen, optrekken en natuurlijk het remmen. Zeker vergeleken met zomerbanden maken ze een wereld van verschil en verhogen ze de veiligheid enorm in het winterse weer. Lees ons artikel over wanneer je winterbanden moet wisselen.

Tegenwoordig zijn de winters vaak niet meer zoals vroeger. Waar we vroeger nog weleens meerdere maanden op rij sneeuw en ijs hadden, beperkt het zich tegenwoordig vaak tot maximaal twee koude weken in februari. Kan het dan alsnog de moeite waard zijn om winterbanden te nemen? Ja, want ze presteren sowieso beter wanneer de temperatuur onder zeven graden celcius komt. Maar… wanneer je in Nederland blijft en niet naar wintersport of iets dergelijks gaat, kan je wellicht beter voor de all season banden gaan. Voor ons klimaat een perfecte middenweg die zelfs ook door de wegenwacht wordt gebruikt.

All season banden

All season banden zijn zover ontwikkeld dat ze tegenwoordig erg goed presteren in zowel de zomer als de winter tussen temperaturen van meestal -10 tot +30 graden celcius. Ze zijn stiller, beter voor het verbruik en op alle vlakken sterk verbeterd. Hierdoor zijn de all season banden nu de ideale oplossing voor de meeste mensen. Ook krijgen zij steeds vaker het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool). Dit geeft aan dat zij veilig zijn in winterse omstandigheden. Dit symbool is in sommige landen verplicht bij bepaalde omstandigheden. Denk aan Duitsland en Oostenrijk. Tenzij je voor langere tijd de bergen met sneeuw in gaat, of naar een land waar de temperaturen langdurig boven de 30 graden ligt, bieden de all season banden de ideale oplossing. Wist je dat de wegenwacht ook gebruik maakt van all season banden?

De levensduur van je autobanden verlengen

Welke autobanden in de winter? Welke banden je ook onder je auto hebt, wanneer je een langere levensduur van je banden wilt, wil je het rubber sterk houden en voorkomen dat ze uitdrogen door uv-straling in de zomer, of zout in de winter. Met bandenzwart van Turtle Wax hou je het rubber van je autobanden in topconditie. Daarnaast blijven je autobanden mooi zwart. Bekijk hier de Turtle Wax Wet ‘n Black Tyre & Trim gel All-in-One behandeling voor je autobanden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *