Welke ruitenwisservloeistof moet ik kopen?

welke ruitenwisservloeistof kopen zomer

Welke ruitenwisservloeistof moet ik kopen?

Ruitenwisservloeistof kopen is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhouden van je auto, maar zeker niet het minst belangrijkst. Wanneer je autoruit vol insectenresten, vogelpoep, zand, pekel of ander vuil zit, wil je dit wel snel kunnen verwijderen om volledig zicht op de weg te kunnen houden. Zowel in de winter als in de zomer wil je schone ruiten hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de ruitensproeiervloeistof.

De verschillende typen ruitenwisservloeistof

Over het algemeen zijn er twee verschillende ruitenwisservloeistoffen, ook wel ruitensproeiervloeistof genoemd. De ene versie is ruitenwisservloeistof voor de zomer en heeft doorgaans een roze of gele kleur. De ruitenwisservloeistof voor de zomer bevat vaak speciale bestanddelen die ervoor zorgen dat onder andere boomhars en dode insecten makkelijker verwijdert kunnen worden.

Voor de winter heb je andere ruitensproeiervloeistof nodig die onder andere tegen vriestemperaturen kan.

De ruitenwisservloeistof voor de winter heeft vaak een blauwe kleur en kenmerkt zich doordat de ruitenwisservloeistof voor de winter antivries bevat. Hierdoor is de ruitensproeiervloeistof bestand tegen lagere temperaturen tot wel -15 graden celcius. Ideaal dus om mee te pakken bij het winterklaar maken van je auto. De ruitensproeiers kunnen natuurlijk weinig sproeien wanneer de ruitenwisservloeistof bevroren is. Beiden typen ruitenwisservloeistoffen zijn dus ontwikkeld voor betreffende seizoenen.

Welke ruitenwisservloeistof kopen?

We adviseren om ruitenwisservloeistof te kopen dat bij het huidige seizoen past. In principe doen alle ruitenwisservloeistoffen hun werk, maar kunnen ze wat verschillen qua temperaturen (winter) of geuren. Ook het aantal liter verschilt. Ga je op vakantie naar het noorden van Noorwegen of andere plekken waar het erg koud kan worden? Dan kan je wellicht wat sterkere anti-vries ruitensproeiervloeistof nemen dan wanneer je in Nederland blijft. Ruitenwisservloeistof is niet duur. Voor €4,99 heb je op het moment van schrijven 5 liter ruitensproeiervloeistof voor de winter en voor €3,99 ruitenwisservloeistof voor de zomer.

Ruitenwisservloeistof bijvullen

Tijd om ruitenwisservloeistof bij te vullen. Dit is eenvoudig. Naast dat je nu weet welke ruitenwisservloeistof je moet kopen, is het ook belangrijk om te weten waar de ruitenwisservloeistof in moet en hoeveel liter ruitenwisservloeistof er in je auto gaat.

Waar moet ruitensproeiervloeistof in?

Waar de ruitenvloeistof in moet hangt af van het merk auto en we adviseren dan ook het instructieboekje te raadplegen indien je er niet uit komt. Doorgaans is dit een blauwe dop onder de motorkap met een icoon erop die besproeide ruiten symboliseert. Haast niet te missen. Let wel op dat je het niet bij de koelvloeistof gooit, dit reservoir lijkt soms op die van koelvloeistof. Op de tweede vraag gaven we al antwoord en het aantal liter verschilt natuurlijk hoe leeg of vol je ruitenwisservloeistofreservoir is.

Hoeveel liter ruitenwisservloeistof gaat er in de auto

Je kan ervan uitgaan dat er totaal wel bijna een hele jerrycan van 5 liter in kan wanneer het reservoir leeg is. Koop dus voor de zekerheid gewoon een 5 liter jerrycan. Het is niet duur en je kunt het lang bewaren. Koop je liever wat minder dan een hele jerrycan van 5 liter? Dan kan je naar het ruitensproeiervloeistof reservoir kijken en bepalen of je een liter of drie liter nodig hebt.

Ruitenwisservloeistof bijvullen in 4 stappen

Over het algemeen kun je de ruitensproeiervloeistofreservoir bijvullen door de volgende stappen te volgen;

  1. Open de motorkap middels de hendel.
  2. Zet de motorkap vast door hem op de daarvoor ontworpen standaard te zetten. Hou er rekening mee dat er een windhaak onder je motorkap kan zitten waardoor je hem niet zomaar omhoog kan tillen na het ontgrendelen.
  3. Normaal gesproken zie je het ruitensproeiervloeistofreservoir direct zitten. Op dit reservoir staat een plaatje van een raam en straaltjes water. De kleur van de dop is meestal blauw en het reservoir is van wit en licht doorzichtig gekleurd plastic.
  4. Vul het reservoir en draai de dop er weer op. Soms staat er een minimale en maximale niveau aangegeven op het reservoir. Controleer bij het vullen of dit bij jouw auto ook het geval is en hou het niveau binnen deze marge.

Wanneer je je reservoir hebt bijgevuld kan je ervan uitgaan dat je er het hele seizoen mee kunt doen. Het kan geen kwaad om, na de winter of na de zomer, de ruitenvloeistof te mengen met het andere ruitenwisservloeistof middel voor het andere seizoen.

Conclusie

Ruitenwisservloeistof is goedkoop, overal aan te komen en eenvoudig bij te vullen. Het is wel belangrijk dat je de ruitensproeiervloeistof in het juist reservoir doet. Deze is goed te herkennen. Als laatst is het goed om de juiste ruitenwisservloeistof te gebruiken voor de zomer en de winter.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *