Auto polijsten met een polijstmachine? Ontdek waarom je dit wilt

auto polijsten met een polijstmachine

Auto polijsten met een polijstmachine? Ontdek waarom je dit wilt

Je auto polijsten met een auto polijstmachine. Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan professionele autopoetsbedrijven om je auto te laten polijsten. Je auto zelf polijsten is goed te doen met een auto polijstmachine! Het hoeft niet moeilijk te zijn en iedereen kan het. Je hoeft geen ervaring te hebben om te polijsten. Sterker nog, het is erg leuk om te doen. Zeker als je na de eerste keer polijsten direct een mooi resultaat behaalt. Het is wel belangrijk dat je de juiste benodigdheden gebruikt en de juiste stappen opvolgt. Nadat je dit artikel hebt gelezen ben je in staat om helemaal zelf je auto te polijsten met een auto polijstmachine!

Wat is een auto polijstmachine?

Een auto polijstmachine, ook wel poetsmachine genoemd, is een apparaat met een ronde schijf die snel ronddraait. Op deze ronde schijf wordt een pad bevestigd en wordt het polijstmiddel aangebracht om de lak te polijsten, maar ook bijvoorbeeld om doffe koplampen weer mooi helder te maken. De voordelen van een auto polijstmachine is dat dit apparaat door iedereen makkelijk te gebruiken is op elke auto. Ook heb je meer controle en gevoel wanneer je aan het polijsten bent. Een voordeel waar veel professionals en gebruikers blij mee zijn is dat er bij de polijstmachine geen extreme warmte ontstaat en dat je dus niet bang hoeft te zijn dat de lak van je auto verbrand. Ook kun je met een polijstmachine in korte tijd grote stukken polijsten en kost dit veel minder energie dan dat je het met de hand zou doen. Een polijstmachine is dus erg handig om je auto strak en netjes te polijsten in korte tijd. Er zijn verschillende type autopolijstmachines. We lichten de verschillende polijstmachines nader toe.

Verschillende type auto polijstmachines

Je hebt twee verschillende auto polijstmachines in de wereld van autopoetsen. Je hebt een excentrische polijstmachine en een roterende polijstmachine. Deze twee lijken erg op elkaar en worden ook vaak door elkaar gehaald, maar dat zijn ze niet! Een roterende polijstmachine heeft verschillende doeleinden en resultaten dan de excentrische polijstmachine. Het is handig om te weten welke verschillende type polijstmachines je hebt en kunt gebruiken. Hieronder leggen wij het voor jou uit!

Excentrische auto polijstmachine

De excentrische manier is de meest voorkomende manier om auto’s te polijsten. De excentrische polijstmachine wordt ook wel Dual-Action polijstmachine (DAP) genoemd. Excentrisch houdt in dat de poetsmachine niet alleen roteert, maar ook dat deze tijdens het roteren net buiten zijn as draait. Door deze roterende en excentrische beweging behaal je de mooiste resultaten en breng je de lak van je auto naar een diepe hoogglans. Bovendien verwijder je ook op een optimale en veilige manier krassen uit je autolak.

Met een excentrische polijstmachine maak je betere bewegingen. Ideaal voor de niet-professionals.

Roterende auto polijstmachine

De roterende manier heeft zijn naam te danken aan het feit dat de polijstmachine alleen een roterende beweging maakt. De roterende polijstmachine maakt dus in tegenstelling tot de excentrische manier geen draai buiten zijn as. De schijf maakt dus echt puur alleen een roterende beweging binnen zijn eigen as. Hierdoor is polijsten op de roterende manier minder gebruiksvriendelijk en wordt de lak sneller beschadigd. Deze manier wordt dan ook vaak alleen gebruikt door ervaren gebruikers, schadeherstellers en professionele polijsters, omdat bij goed gebruik een beter resultaat wordt gezien dan op de excentrische manier.

Polijstmachine pads

Voordat je gebruik gaat maken van de auto polijstmachine is het goed om te weten welke pads je nodig hebt. De twee belangrijkste materialen zijn de harde pads en de zachte pads. Een andere benaming hiervoor is ook wel de polijstschijf. De harde pad gebruik je voornamelijk om het polijstmiddel aan te brengen op je auto. De zachte pad gebruik je om de wax aan te brengen nadat je klaar bent met het polijsten. Tijd om de excentrische polijstmachine te gaan gebruiken!

Hoe gebruik je een excentrische auto polijstmachine?

Voor de gemiddelde niet-professional is het gebruik van een excentrische polijstmachine zoals de Dual Action Poetsmachine de beste keuze. Heb je je polijstmachine bij de hand? Dan is het tijd om de auto te gaan polijsten!

Stap 1: Was en droog je auto volledig

Allereerst adviseren wij je om jouw auto goed schoon te maken en hierna goed te drogen. Het is de bedoeling dat er geen vuil meer aanwezig is op je auto. Dit noemen de professionals ook wel naakte lak, omdat er geen vuil, vet, wax of andere middelen op de auto zit. Een goed autowasmiddel die je kunt gebruiken voordat je begint met het polijsten is de Turtle Wax M.A.X. Power Autowas 4L of de Sonax eXtreme Wash & Dry 1L. Deze autoshampoos zijn beiden krachtige en veelzijdige autowasmiddelen.

Stap 2: Gebruik polijstmiddel

Nadat jij je auto hebt gewassen heb je een polijstmiddel nodig. De Turtle Wax Renew Polish is ideaal om te gebruiken als polijstmiddel voor de auto polijstmachine. Dit hoogwaardige auto polijstmiddel verwijdert gemakkelijk krassen, schaafplekken en verweerde plekken. Ook wel lak defecten genoemd. Breng het polijstmiddel gecontroleerd aan en gebruik niet onnodig veel polijstmiddel bij het polijsten van de autolak.

auto polijsten met polijstmiddel
Je auto polijsten met polijstmiddel? Breng het subtiel aan wanneer het om kleinere plekjes gaat.

Stap 3: Beginnen met polijsten

Verspreid het polijstmiddel over de harde pad/polijstschijf. Stel de polijstmachine eerst in op lage toeren en zet het tegen je auto aan, zodat je het polijstmiddel rustig kunt verdelen zonder dat het overal heen spat. Je kunt beginnen rond de 1000-1500 toeren. Als je het hebt verdeeld kan je de toeren rustig omhoog zetten richting de 4000-4500 toeren. Je kunt nu een klein beetje spanning zetten op de polijstmachine en de krassen gaan verwijderen. Maak langzame, vloeibare en gelijkmatige bewegingen. Als je een aantal keren van boven naar beneden en van links naar rechts bent gegaan, kan je de polijstmachine op de auto laten en dan uitzetten. Dit doe je om spatten te voorkomen.

Stap 4: Verwijder het polijstmiddel

Als je de polijstmachine van de auto afhaalt zie je een witte waas zitten. Deze waas die achterblijft kan je met behulp van microvezeldoeken verwijderen. Doe dit met een nieuwe en schone microvezeldoek en zorg ervoor dat al het polijstmiddel goed is afgenomen zodat er niets meer van te zien is. Is het polijstmiddel volledig verdwenen? Dan is het tijd voor de laatste stap, het aanbrengen van een beschermende laag.

Stap 5: Wax aanbrengen

Je bent nu klaar met polijsten!  Ben je niet tevreden met het resultaat? Dan kan je het hele proces gewoon weer opnieuw volgen. Ben je wel tevreden met het resultaat? Dan adviseren we om een goede laag autowax aan te brengen. De wax verbetert het glansniveau en biedt langdurige bescherming tegen alle weersinvloeden. Je kunt de wax aanbrengen met een schone vochtige microvezeldoek of je kunt nogmaals de excentrische polijstmachine gebruiken. Breng je de wax aan met de polijstmachine? Wissel dan de harde pad/polijstschijf voor een zachte pad. Breng de wax aan op de zachte pad en volg nogmaals de stappen die je hebt doorlopen met het polijstmiddel. Breng je de wax aan met de microvezeldoek? Maak dan lange ronddraaiende bewegingen en wrijf de wax goed in de laklaag tot er een lichte waas ontstaat. Wrijf het na met een droge schone doek. Wil je een hardere beschermlaag? Kijk dan eens naar ons artikel over keramische coating.

Conclusie

Je kunt mooie resultaten behalen wanneer je op de juiste manier jouw auto polijst. Het is niet moeilijk en de klus is goed te doen. Bovendien is het polijsten van je auto nog erg leuk ook. Nadat je klaar bent zie je direct een resultaat waar je hopelijk trots op mag zijn.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *